Haberler

Balık Yetiştiricilerine Tunceli'den Çağrı

Tunceli Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Kutlu, TÜBİTAK desteğiyle yürüttükleri çalışmalar sonucunda, Munzur Çayı'nda kurulu Uzunçayır Baraj Gölü'nün balıkçılık için elverişli olduğunu tespit ettiklerini belirterek, üreticileri Tunceli'ye davet etti Kutlu: "Uzunçayır Baraj Gölü'nde bir yıllık bir çalışma yapıldı ve bu çalışma, TÜBİTAK tarafından desteklendi.

HAYDAR TOPRAKÇI - Tunceli Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Banu Kutlu, TÜBİTAK desteğiyle yürüttükleri çalışmalar sonucunda, Munzur Çayı'nda kurulu Uzunçayır Baraj Gölü'nde kirlilik oluşmadığını ve buradaki suyun balıkçılık için elverişli olduğunu ortaya koyduklarını belirterek, üreticileri Tunceli'ye davet etti.

Tunceli Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Su Ürünleri Temel Bilimler Bölümü'nde görevli Kutlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Uzunçayır Baraj Gölü'nün Fitoplankton Türleri ve Fizikokimyasal Parametrelerinin Belirlenmesi Projesi" kapsamında 10 farklı noktadan aldıkları 50 örneği incelediklerini söyledi.

Numune alırken özellikle şehir merkezi, mezbaha ve arıtma tesisi bölgesinde yoğunlaştıklarını ifade eden Kutlu, "Yapılan çalışma sonucu Uzunçayır Baraj Gölü'nün kirlilik düzeyi minimum düzeyde. Hatta temiz denecek düzeyde ve kirlenmeye başlamadığı anlaşıldı fakat bu, kirlenmeyeceği anlamına da gelmiyor. Bunun için gerekli tedbirler alınmalı, bu konuda herkese görev düşüyor. Bunun başında evsel kirlilik dediğimiz deterjan kirliliğine dikkat etmeliyiz. Minimum düzeyde deterjan kullanmalıyız. Özellikle plastik atıkların Uzunçayır Baraj Gölü'ne atılmaması gerekiyor çünkü bu plastik atıklar uzun sürede çözülmekte ve suya büyük zararlar vermektedir. Bu konulara dikkat edersek barajın kirlenmesini engelleyerek çevreye güzel bir görüntü veririz. Olayı ilk başta halletmek lazım, kirlendikten sonra değil, kirlenmeden önce gerekli tedbirleri alınmalıdır. Bunun için herkese görev düşüyor" diye konuştu.

Tunceli Üniversitesinde önemli çalışmalar yapıldığına dikkati çeken Kutlu, "Uzunçayır Baraj Gölü'nde bir yıllık bir çalışma yapıldı ve bu çalışma, TÜBİTAK tarafından desteklendi. Bu çalışma sonucu bölgenin temiz olduğu anlaşıldı ve çalışmalar devam edecektir. Bu çalışmayı sadece bir yıllık bir çalışma olarak düşünmeyin, uzun süreçli olursa verimli olur ve gelecek yıllarda da altyapı çalışmaları kuvvetlendirilerek çalışmaya farklı açılardan yaklaşılacaktır" dedi.

Çalışmalarının sonucunu ilgili kurumlarla paylaştıklarını, amaçlarının doğanın ve su kaynaklarının korunmasını sağlamak olduğunu anlatan Kutlu, "Kesinlikle burada balık üretimi yapılabilir. Geniş bir su alanı var ve üreticilere de sesleniyoruz; gelsinler, burada balık yetiştirsinler. Balık yetiştiriciliği için gerekli olan suyun fizikokimyasalları burada elverişli" ifadelerini kullandı.

Tunceli merkeze bağlı Burmageçit köyü yakınlarında 1994 yılında temeli atılıp 2006'da inşaatı tamamlanan Uzunçayır Baraj Gölü, 2010'da elektrik üretimine başladı. Göl, yaklaşık 10 kilometrelik alanda su toplayarak şehir merkezine kadar ulaşıyor. - Tunceli

Kaynak: AA / Güncel

Tunceli Üniversitesi Munzur Çayı Uzunçayır Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

MEB ÖĞRETMEN ATAMA TAKVİMİ 2024 | Öğretmen ataması yapılacak mı? Branş dağılımı belli oldu mu? 1 Mayıs'ta yollar kapalı mı? 1 Mayıs İşçi Bayramı'nda alternatif yol güzergahları neler? 1 Mayıs Çarşamba hangi yollar açık? Lila Kağıt halka arz hangi bankalarda var, kaç lot dağıtacak? Lila Kağıt Halka arz fiyatı ne kadar? 2024 Simit Fiyatları: İstanbul ve Ankara'da Simit Ne Kadar? Nihal Candan tekrar cezaevine girecek mi? Nihal Candan yeniden içeri mi giriyor? Sedef Şahin kimdir? Aramızda Kalmasın konuğu Sedef Şahin kaç yaşında, nereli? Sedef Şahin biyografisi! 1 Mayıs'ta borsalar kapalı mı? #128176 1 Mayıs'ta borsada işlem yapılıyor mu? 1 MAYIS İŞÇİ BAYRAMI MESAJLARI: İşçi ve Emekçiler Bayramı anlamlı, uzun-kısa mesajlar! 1 Mayıs'ta EGO ücretsiz mi, otobüsler bedava mı? Ankara'da 1 Mayıs toplu taşıma ücretsiz mi? 1 Mayıs'ta kütüphaneler açık mı? 1 Mayıs'ta hangi kütüphaneler açık? Biricik Belediye Başkanı istifa mı etti? DEM Partili Mehmet Begit neden istifa etti, olay ne? #128204 1 Mayıs'ta bankalar tatil mi? 1 Mayıs'ta bankalar resmi tatil mi? 1 Mayıs hangi yollar kapalı? 1 Mayıs İşçi Bayramı'nda İstanbul'da hangi yollar açık olacak? Alternatif güzergahlar neresi? 1 Mayıs'ta METRO ve OTOBÜS çalışıyor mu? İşçi Bayramı'nda otobüs ve metrolar açık mı? #128653 1 Mayıs'ta hastaneler açık mı? 1 Mayıs'ta aile hekimleri çalışıyor mu? Eczaneler, sağlık ocağı ve hastaneler açık mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title