Haberler

Azerbaycan'da "Uzun Hasan Akkoyunlu Devleti'nin Hükümdarı Sergisi" açıldı

Güncelleme:

- Azerbaycan'da "Uzun Hasan Akkoyunlu Devleti'nin Hükümdarı Sergisi" açıldı Akkoyunlu Hükümdarı Uzun Hasan'ın doğumunun 600. yılı dolayısıyla Azerbaycan'ın başkenti Bakü'deki Haydar Aliyev Kültür Merkezi'nde "Uzun Hasan Akkoyunlu Devleti'nin Hükümdarı Sergisi" açıldı.

- Azerbaycan'da "Uzun Hasan Akkoyunlu Devleti'nin Hükümdarı Sergisi" açıldı

BAKÜ - Akkoyunlu Hükümdarı Uzun Hasan'ın doğumunun 600. yılı dolayısıyla Azerbaycan'ın başkenti Bakü'deki Haydar Aliyev Kültür Merkezi'nde "Uzun Hasan Akkoyunlu Devleti'nin Hükümdarı Sergisi" açıldı.

Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de Yunus Emre Enstitüsü'nün girişim ve destekleriyle Akkoyunlu Hükümdarı Uzun Hasan'ın doğumunun 600. yılı münasebetiyle Haydar Aliyev Kültür Merkezi'nde "Uzun Hasan Akkoyunlu Devleti'nin Hükümdarı Sergisi" açıldı.

Sergide, İstanbul Harbiye Müzesi'nden, Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri Başkanlığından ve Topkapı Sarayı Müzesi'nden getirilen Uzun Hasan'a ait tarihi eşyalar, döneme ait yazışma, belgeler ve Uzun Hasan'ın oğlunun yaptırdığı 15. yüzyıla ait ve dönemle ilgili minyatürler yer aldı.

Serginin açılışına Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş, Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri Başkanı Prof. Dr. Uğur Ünal, Bakü Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Selçuk Karakılıç, Haydar Aliyev Kültür Merkezi'nin Direktörü Anar Alekberov, Türkiye'nin Bakü Büyükelçisi Cahit Bağcı ve çok sayıda davetli katıldı.

Türk ve Azerbaycan tarihinde önemli bir yer tutan Akkoyunlu Hükümdarı Uzun Hasan'ın sergisinin açılmasının "iki devlet tek millet" anlayışını yeniden canlandırmak açısından da çok kıymetli olduğunu belirten Ateş, "Bu ortak noktamız, Yunus Emre Enstitüsü'nün Haydar Aliyev Merkeziyle birlikte bir yıldır ortak çalışmasıyla gerçekleştirildi. Türkiye'deki kurumlar başta Savunma Bakanlığımız, Kültür Bakanlığımız, Devlet Arşivlerimiz ile Azerbaycan'daki muhataplarıyla bir araya getirilerek eserler seçildi ve bu eserlerin bir başka bir ülkeye taşınması, iki liderin bir taraftan Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın Azerbaycan'a ve Azerbaycan kardeşlerimize verdiği önemin bir göstergesi. Diğer taraftan da tabii ki Sayın Cumhurbaşkanı Aliyev'in de hakeza son yıllarda özellikle Türkiye ile olan münasebetleri sadece askeri, siyasi, ekonomik alanda değil, kültür, eğitim ve sosyal alanlarda da geliştirme gayretleri çok önemlidir. Bu anlamda da iki devletin en yüksek makamlarınca onaylanan Şura Beyannamesi çok kıymetlidir. Yunus Emre Enstitüsü'nün burada bundan sonra da yapacağı icraat, ilerde iki ülkenin halklarını daha çok bir araya getirmek için bu tür faaliyetleri daha ziyade desteklemek gerekir. Ben inanıyorum ki bu sergiyi 3 ay boyunca hem Azerbaycan'daki gençler, üniversiteliler, akademisyenler ve entelektüeller tarafından gezilecek ve böylelikle iki ülke arasındaki ilişkiler daha somut bir şekilde devam edecek" dedi.

"Osmanlı arşivi Türk dünyasının, gerek İslam dünyasının tarihinin doğru yazıla bilinmesi ve anlaşılabilmesi için en muazzam bir kaynak niteliğindedir"

Osmanlı arşivlerini Türk ve İslam dünyası için kıymetli olduğunu vurgulayan Ünal ise, "İstanbul'da sayısı 100 milyonu aşkın olan belge ve 500 bine yakın defter kaydıyla Osmanlı arşivi Türk dünyasının, gerek İslam dünyasının tarihinin doğru yazıla bilinmesi ve anlaşılabilmesi için en muazzam bir kaynak niteliğindedir. İşte bugün burada, bu milyonlarca belge arasından hükümdar Uzun Hasan'a ait bazı kayıt örneklerini de sunma fırsatı bulduk. Bundan dolayı da son derece bahtiyar olduğumu ifade etmek istiyorum" dedi.

Azerbaycan Milli Arşiv Başkanlığı ve Azerbaycan müzelerine ait eserlerin de yer aldığı sergi 17 Ocak'a kadar kapılarını ziyaretçilere açık tutacak.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haydar Aliyev Azerbaycan Uzun Hasan Akkoyunlu Bakü Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title