Haberler

Bakım Kurumlarındaki Çocuklara "Sıcak Yuva" Seferberliği

Selma Kasap - Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, devlet kurumlarında bakım altında tutulan yaklaşık 14 bin çocuğun koruyucu aile yanında yetişmesi için büyük çaplı bir kampanya başlatmaya hazırlanıyor.

Selma Kasap - Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, devlet kurumlarında bakım altında tutulan yaklaşık 14 bin çocuğun koruyucu aile yanında yetişmesi için büyük çaplı bir kampanya başlatmaya hazırlanıyor.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Çocuk Hizmetleri Genel Müdürü Abdulkadir Kaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, önleyici tedbirlere öncelik verdiklerini belirtti.

Çalışmalarının bu merkezde öncelikli olarak yürütüldüğünü ve çocuk hizmetlerinde değişim ve dönüşümün başlatıldığını ifade eden Kaya, çeşitli nedenlerle öz ailesi yanında bakımları sağlanamayan çocukların kendi aile ortamlarına en yakın aile ortamında eğitim, bakım ve yetiştirilmenin önemli olduğunu anlattı.

Çocukların sağlıklı gelişebilmelerinde kendilerini koruyacak, sevecek, destekleyecek, güven sağlayacak, sosyal ve maddi gereksinimlerini karşılayabilecek sıcak bir aile ortamının önemini vurgulayan Kaya, çocukların yeterli sevgi alabildikleri, gereksinimlerinin düzenli olarak karşılandığı sıcak aile ortamında yetiştirildiklerinde daha sağlıklı bireyler olabildiklerinin bilimsel olarak kanıtlandığını kaydetti.

Bazı ailelerin psikolojik sorunları veya ekonomik yetersizlikleri, boşanma, ölüm gibi sosyal sorunları nedeniyle bütünlüklerini devam ettiremeyip, çocuklarının gereksinimini karşılayamaz hale gelebildiklerine işaret eden Kaya, böyle durumlarda çocukların bakım ve korunmasının devlet tarafından üstlenildiğini, çocuğun en iyi bakımının gerçekleştiği ortamın aile ortamı olduğunu, koruyucu aile hizmetinin bu noktada ön plana çıktığını vurguladı.

Kaya, bu nedenle, koruyucu aile bakımının tüm dünyada korunmaya muhtaç çocuklar için en çok tercih edilen bakım şekli olduğunu bildirdi.

Bu sistemde çocuğun koruyucu ailenin yanında kaldığını, ailenin bir ferdi olduğunu anlatan Kaya, ailenin de filli olarak çocuğa anne ve babalık yapıldığını, devletin bu süreci yakından izlediğini ve denetlediğini anımsattı.

-Toplumda koruyucu aile sistemiyle ilgili farkındalık oluşturmak-

Abdulkadir Kaya, koruyucu aile sistemiyle ilgili toplumda farkındalık oluşturulması, sistemin tanıtılması ve toplumda çocuklara karşı duyarlılığın oluşturulması için bakanlığın bir kampanya hazırlığı içinde olduğunu belirtti.

Kampanyayla bir taraftan koruyucu aile sayısının artırılmasını, bir taraftan da her ailede "Acaba benim bu çocuklar için katkım ne olabilir- Ben bunlar için yapabileceğim her şeyi yaptım mı-" sorusunun tarafından kendi kendine sorulmasını ve bu noktada farkındalık oluşturulmasını istediklerini anlatan Kaya, bu noktada fertler, aileler, anneler, babalar, sivil toplum kuruluşlarına, üniversitelere görev düştüğünü söyledi.

Koruyucu aile olmak için ilgili mevzuatta birtakım kriterlerin bulunması gerektiğine dikkati çeken Kaya, yeni yönetmelikle de ek düzenlemeler getirdiklerini bildirdi.

Kaya, yeni düzenlemeye koruyucu aileyle ilgili çocuğun görüşünün alınmasını ve sıkı bir denetim ve izleme-değerlendirme mekanizmasını hayata geçirmeyi hedeflediklerini söyledi.

-Türkiye çapında 270 personel eğitildi-

Kaya, sistemle ilgili bakanlığın 270 personelinin eğitildiğini, bunların 70'inin yönetici olduğunu kaydetti.

Kampanyayla ilgili internet sayfası ve Alo 183 hattında özel bölüm oluşturulduğunu aktaran Kaya, hizmet verecekler ve alacaklar için kitapçıkların hazırlandığını bildirdi.

Kampanyada başlangıç olarak hedefin 2-10 yaş grubundaki 3 binin üzerindeki çocuğun koruyucu aile yanına yerleştirilmesi olduğunu ifade eden Kaya, özelde de bakım altındaki 14 bin çocuğun aile ortamına kavuşturulmasını hedeflediklerini dile getirdi.

Kaya, koruyucu aile sisteminde, çocuğun tüm masraflarının devlet tarafından karşılandığını anımsatarak, çalışmada bu miktarın yüzde 20 oranında artırılmasının hedeflendiğini belirtti.

Koruyucu ailenin mümkün olmadığı noktalarda çocuk evleri ve sevgi evleri modellerinin bulunduğunu anımsatan Kaya, bu modellerin aile ortamına en yakın modeller olduğunu, bakanlığın ana hedefinin 2014 sonu itibarıyla koğuş sisteminden tamamıyla çıkmak olduğunu söyledi.

Çocuk Hizmetleri Genel Müdürü Abdulkadir Kaya, koruyucu aile sistemine

"çocuğa gönlünü verenlerin" kampanyaya destek vermesini istediklerini belirterek, "Bu faaliyete katılmasını istediklerimiz, gönlünü çocuğa veren insanlar. Bu alanda kim ne katkı verebilecekse herkesle işbirliği yapacağız. Herkesten destek bekliyoruz" dedi.

Yayıncı: Ziver Büyüktaş - ANKARA

Kaynak: AA / Güncel

Abdulkadir Kaya Selma Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Steam çöktü mü? 1 Mayıs Çarşamba Steam sorun mu var? 1 Mayıs'ta ne oldu? 1 Mayıs nasıl ortaya çıktı? 1 Mayıs belediye tatil mi? Belediyelerde 1 Mayıs tatil mi? 1 Mayıs maaş yatar mı, 1 Mayıs'ta maaş hesaba geçer mi? 1 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 1 Mayıs 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 1 Mayıs 2024 Çarşamba Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 30 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 30 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 1 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 1 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 1 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 1 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 1 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Şampiyonlar Ligi yarı final ikinci maçları ne zaman? Rövanş maçlarının tarihleri belli oldu 1 Mayıs'ta pazarlar açık mı, kapalı mı? 1 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title