Haberler

Bakan Yılmaz: '40 Yıllık Sorunlara El Attık'

Kalkınma Bakanı Dr. Cevdet Yılmaz 12 parkın açılış töreninde konuştu.

12 Parkın açılış töreninde konuşan Kalkınma Bakanı Dr. Cevdet Yılmaz, "40 yıllık sorunlara el atmış bulunmaktayız. Türkiye'nin belki hiçbir belediyesinde bu kadar çalışma eş zamanlı bir şekilde yürümüyor. Kanalizasyon, Yağmursuyu, İçmesuyu, Katı Atık Bertaraf Tesisi, Arıtma Tesisi, Kentsel Dönüşüm, Parklar ve diğer çalışmaları eş zamanlı yürütüyoruz" dedi.

12.12.12 Bingöllüler Günü nedeniyle 12 Parkın Açılışı ve 12 bin ağacın dikim töreni Karşıyaka Mahallesi Karşıyaka Parkı'nda gerçekleşti. Düzenlenen törene; Kalkınma Bakanı Dr. Cevdet Yılmaz, Kalkınma Bakanlığı Bakan Yardımcısı Mehmet Ceylan, Bingöl milletvekili Prof. Dr. Eşref Taş, Bingöl Valisi Mustafa Hakan Güvençer, Bingöl Belediye Başkanı Serdar Atalay, Bingöl Üniversitesi Rektörü Gıyasettin Baydaş, Bingöl eski milletvekilleri Hüsamettin Korkutata, Feyzi Berdibek, Mahfuz Güler, AK Parti Bingöl İl Başkanı Cevdet Çalbay, Sivil Toplum Kuruluşu temsilcileri, kamu kurum ve kuruluşlarının yöneticileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Programın açılış konuşmasını yapan Bingöl Belediye Başkanı Serdar Atalay, 56 bin metre karelik alana parkların yapıldığını belirterek, "Yeşil alanların eksikliğini çok ciddi olarak hissettiğimiz şehrimizde ilk geldiğimiz günden itibaren parklara ayrı bir önem verdik. 'Her Mahalleye Bir Park' Projesi kapsamında, bazı büyük mahallelerimize 2 park, diğer mahallelerde de en az bir park yapmak suretiyle bugün itibariyle açacağımız 12 parkla birlikte toplamda 14 parkımızı hizmete sunmuş olacağız. Toplam 56 bin metre karelik bir alanı kapsayan parklarımızın belediyemize maliyeti yaklaşık 4 milyon TL oldu. İstanbul'da, Ankara'da parklarda görülen ne varsa fitness aletlerinden çocuk oyun gruplarına kadar ve bunların tümümün altını kauçuk tabanlı yapmak suretiyle dört başı mamur parklar yaptığımızı düşünüyoruz. Halkımızın ailece gece yarılarına kadar parklarımızda güzel vakit geçirdiklerini biliyoruz. Parklarımızda büyük bir memnuniyet olduğunu gördük. Prensip olarak parklarımızı herhangi bir ticari işletme gibi de görmedik. Halkımızda bizlerden bunu istiyordu. Parklarımız halka açık, sadece koruması, bakımı ve temizliklerini belediye personeli tarafından yapılmak suretiyle şuan itibariyle parklarımızı hizmete açmış bulunuyoruz" dedi.

Bingöl Belediyesi'nin bu dönemde büyük hizmetlere imza attığını ifade eden Başkan Atalay, "Belediyemiz başta Sayın Başbakanımız, Bakanımız, milletvekillerimiz, değerli kabine üyelerimiz, hükümetimizin büyük destekleriyle bu dönemde büyük işlere imza attı. Su, Kanalizasyon ve Altyapı Projesi (SUKAP) ile Kanalizasyon, Yağmursuyu ve İçmesuyu şebekelerimizi ihale ettik. Allah'a şükürler olsun bugün itibari ile yaklaşık 8 aylık bir zaman diliminde Kanalizasyon ve Yağmursuyu Şebekesinde 2012 yılı hedefimiz olan yüzde 50'yi geçmiş bulunmaktayız. İçmesuyu ve depolarımızda iş programımıza göre hedefimiz yüzde 50'ydi. Ancak şuan itibari ile yüzde 60'lık bir çalışma gerçekleştirmiş bulunmaktayız. İnşallah 2013 yılında bu 3 tane projemiz Kanalizasyon, Yağmursuyu ve İçmesuyu şebekemiz tümüyle bitirilmiş ve hizmete açılmış olacaktır. Bunun için emeği geçen bütün yetkililerimize teşekkür ediyorum" diye konuştu.

Bingöl'de önemli çevre sorunlarını çözüme kavuşturduklarını belirten Atalay, "Bingöl'de iki önemli çevre sorunumuz vardı. Bunlardan biri Katı Atık Bertaraf Tesisi'nin olmaması. Bingöl'de çöpler vahşi depolanıyor. 25 yıldır şehrimizi rahatsız eden sanayi bölgesindeki katı atıkların vahşi depolanması sorunu büyük bir sorundu. Bingöl Belediyeleri Çevre Birliği (BİNÇEVBİR) tarafından yaptığımız Katı Atık Bertaraf Tesisi ile Bingöl'de çöpler düzenli depolanacak. Katı Atık Bertaraf Tesisi Türkiye'nin en ucuza mal edilmiş tesisidir. Şuanda geçici kabulü yapıldı. Buradan 10 belediyemiz ve köylerimizde isterse istifade edebilecek. Almanya'dan 30 tonluk kompaktör siparişimizi verdik. Aracımız gelir gelmez tesisimizi işletmeye alacağız. Bu şekilde çöpleri hem öğütüp hem de sıkıştıracağız. Vahşi depolama alanı olan 84 dönümlük mevcut çöp alanını da yeşil alan olarak düzenleyeceğiz. Diğer bir çevre sorunu da 40 yıldır Bingöl Ovası'na akan kanalizasyon suyuydu. Arıtma Tesisimiz bitti. Şuanda Kültür ve İnalı Mahallelerinin hatları, şehir merkezinin hattı ile birlikte Arıtma Tesisi'ne bağlandı. Şuanda 900 KWA'lık jeneratörüyle birlikte 24 saat kesintisiz bir enerji ile çalışmaktadır. Kanalizasyon suyu artık derelere akmayacak. Şehrin bütün atık suyu Arıtma Tesisinde arıtılacak ve temiz su olarak ovaya akıtılacak. Arıtma Tesisi çevresel açıdan olumsuz bir etki oluşturmayacak, biz bunu sağlıyoruz. Arıtma Tesisimiz mekanik sistemi açısından Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde örnek gösterilebilecek bir Arıtma Tesisidir. Bingöl çevre sorunlarından bir bir kurtuluyor. Bu iki çevre sorunu Bingöl'ün en önemli çevre sorunlarıydı. Bunları da bu şekilde çözmüş oluyoruz" diye konuştu.

Bingöl Belediyesi İle Toplu Konut İdaresi (TOKİ) tarafından ortaklaşa yürütülen Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında İnönü Mahallesi'nde yapılacak 1376 daire için ihale sürecinin önümüzdeki günlerde başlayacağını belirten Başkan Atalay, Şuana kadar 516 hak sahibinden 447 hak sahibinin tapu devrini yaptığını, 69 hak sahibi hakkında da acil kamulaştırma yapılacağını söyleyerek, "Projeyi uygularken Allah'a şükürler olsun ki hiç kimsenin burnu bile kanamadı. Projenin muhtevasında 12 bin 500 metre kare inşaat alanı olan Bingöl Belediyesi Hizmet Binası yapılacak. Ayrıca yaklaşık 6 bin metre kare inşaat alanından müteşekkil Yeni Terminalimizi TOKİ, Et Balık Kurumu'nun karşısında bulunan Milli Emlak Genel Müdürlüğü'nden tahsisini aldığımız 34 dönümlük araziye yapacak. Karayollarının idari birim ve lojmanlarını Temel Yapı Kooperatiflerinin altındaki Karayolları arazisine, diğer birimlerini de Solhan yolu üzerinde bulunan Karayolları tesislerinin bulunduğu alana TOKİ, Bingöl Belediyesi adına Karayolları'na yapacak. Onunda yaklaşık maliyeti 8 milyon TL. Bu yapılacak tesisler için Bingöl Belediyesi herhangi bir bedel ödemeyecek. Yapılacak olan site içerisinde Cami ve Sosyal tesiste olacak ve bunları da TOKİ bedelsiz olarak yapacak. Şuanda mevcut bulunan terminal alanımızı da yapılacak tesislere karşılık olarak biz TOKİ'ye veriyoruz. Oraya da TOKİ büyük bir alışveriş merkezi yaptıracak. Kentsel Dönüşüm alanı içerisinde açık otoparklar, yeşil alanlar, çocuk oyun bahçeleri, spor alanları ile Bingöl'ün en modern sitesi ve yaşam merkezi oluşacak. Bu konutlar ve tesislerin tümü TOKİ tarafından yapılmış olacak. Bu konut ve tesislerin yapımı ile ilgili TOKİ ihale sürecini başlattı. Kentsel Dönüşüm İhalesi çok yakında TOKİ tarafından Ankara'da ihale edilecek. 150 milyon TL'lik bir yapım gerçekleşecek. Bingöl'ün görünümü değiştirecek ve etkileyecek bir proje. İnönü Mahallemizde yeni bir kent kurulacak. Ana protokole göre, 1376 daire yapılacak. Konutların 36 bloğu 3+1 (120 metre kare), 7 blok 4+1 (190 metre kare) ile birlikte toplam 43 blok olacak. Ayrıca 168 metre kare (3+1)'lik 28 tane de zemin katta daire bulunuyor. Bunlar 4+1'lerin zemin katını oluşturuyor. Bütün bloklar 8 kat olarak yapılacak" şeklinde konuştu.

Bingöl Belediyesi'nin 3 yılda yaptığı yapım ihaleleri toplamının 115 milyon TL olduğunu belirten Başkan Atalay, "TOKİ tarafından yapılacak yaklaşık 150 milyon TL'lik ihale, üst yapıda Bingöl Belediyesi'nin önümüzdeki yıl yapacağı 35-40 milyon TL'lik ihalelerle birlikte yaklaşık 300 milyon TL'lik bir yatırımı gerçekleştirmiş olacağız. Bingöl Belediyesi'ni devraldığımızda 18 milyon 270 bin TL gelire sahipti. 2011 yılı sonu itibariyle 40 milyonu aşan bir gelire sahibiz. Yaklaşık şuanda gelirimizin 7,5 katı kadar da bir yatırım port föyü oluşmuş durumda. Bunu lütfettiği için Cenab-ı Hakk'a şükür ediyoruz. Desteği geçen Sayın Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere Sayın Bakanımıza, Kabine üyelerimize, milletvekillerimize, belediye meclis üyelerimize, bürokratlarımıza ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. 12.12.2012 Bingöllüler Gününüzü tebrik ediyorum" dedi.

Bingöl'de güzel şeylerin olduğunu belirten Bingöl milletvekili Prof. Dr. Eşref Taş, "Mahallelerimizde yapılan bu parklar, kentsel mekanda doğal habitatlar oluşturmaları ve sağlıklı çevrelerin fazlalaşması açısından kent yaşamı için önemli alanlardır. Toplum olarak bu gibi alanların arttırılması için Bingöl Belediyesi'nin çok önemli çalışmalarının olduğunu görüyoruz. Bu parklarımızın Bingöl'ümüze kazandırılmasında emeği geçen başta Belediye Başkanımız Sayın Serdar Atalay beye ve tüm çalışma arkadaşlarına teşekkür ediyorum" diye konuştu.

12.12.2012'de 3 tane 12'nin bir araya gelmesinin güzel bir tevafuk olduğunu dile getiren Bingöl Valisi Mustafa Hakan Güvençer, "Ben Belediye Başkanımızı, Belediye Başkanımızın şahsında Bingöl Belediye Başkanlığımızı, tüm çalışanlarını yürekten kutluyorum. İnşallah bu parklarda ağaçlar büyüdükçe, çiçekler açtıkça bu parklar şen şakrak çocuk çığlıkları çağladıkça Bingöl hem bu gününe, hem yarınına çok daha büyük bir ümitle bakabilme fırsatını bulacaktır. Bingöl'ümüzde taş taş üstüne konulduğunda mutlaka emeği, iradesi ve yardımı olan hükümetimizin temsilcisi Sayın Bakanımız Dr. Cevdet Yılmaz beye, milletvekilimize de tüm hemşehrilerim adına samimi, hürmet dolu şükranlarımı arz ediyorum" dedi.

Bingöllüler gününün her Aralık Ayı'nın 12'sinde kutlanması teklifinde bulunan Kalkınma Bakanı Dr. Cevdet Yılmaz, akıl birliği ile her kesimin Bingöl'e hizmet etmesi gerektiğini söyleyerek, "Güzel ve mutlu bir gündeyiz. Bingöllüler günündeyiz. Hepinizin, Hepimizin Bingöllüler Günü kutlu olsun. Bu yıl; çok uzun zaman aralıklarına denk gelecek bir zamanı yaşıyoruz.12.12.2012. Her zaman böyle bir tarih olmuyor. Bingöl'ünde plaka numarası 12. Bunu da bir vesile kılıp Bingöllüleri bir araya getirmek, kaynaştırmak ve Bingöl'ümüz üzerine güzel çalışmalar yürütmek üzere Bingöllüler gününü başlatmış bulunuyoruz. Gelecek yıl 2012 yılı olmayacak, 2013 yılı olacak. Ancak ben buradan şunu teklif etmek istiyorum. Her yıl 12 Aralık'ta bizler Bingöllüler gününü kutlayalım. Her yıl 12.12'de Bingöllüler için bir yıl boyunca ne yaptık, önümüzdeki yıllarda Bingöllüler için neler yapmayı düşünüyoruz. Bu tarihi bir vesile yapalım ve STK'larla, kamu kurumlarıyla, diğer ilgili tüm taraflarla bunu bir gelenek haline getirelim. Bingöl Üniversitemiz, Bingöl Valiliğimiz buna bir ev sahipliği yapabilir. Görüşü ne olursa olsun. Siyasi tercihi ne olursa olsun bizim saygımız var. Ancak Bingöl'ün menfaatleri konusunda huzuru, kalkınması ve ilerlemesi konusunda bir araya gelelim, gönül birliği yapalım, akıl birliği yapalım ve Bingöl'ümüze hizmet edelim" dedi.

Dünya Bingöllüler fikrini ortaya atanlara teşekkür eden Bakan Yılmaz, "İstanbul, Ankara, diğer illerdeki ve Avrupa'daki derneklerimize fikirlerinden ve çalışmalarından ötürü teşekkür ediyorum. Bütün bu organizasyonları yapan başta valimiz olmak üzere özellikle Vali yardımcımız Alper Çığ'a, bütün ekibini tebrik ediyorum, büyük emek harcadılar. Onlara yürekten teşekkür ediyorum" diye konuştu.

Yılmaz, "12 parkın açılışını ve 12 bin adet fidanın temsili dikim törenini gerçekleştiriyoruz. Bütün mahallelerimize parklar yapıyoruz. Hem ailelerimizin gidip soluklanacağı, nefes alacağı, mahalle ortamı içerisinde komşuların bir araya gelip muhabbet edeceği, sohbet edeceği bir ortam, hem de çocuklarımızın kullanacağı, oynayacağı, arkadaşlıklar-dostluklar kuracağı bir ortam. Çocukken kaydırak bulmak için ne kadar uğraşıyorduk. Bir parça eğlenip oynayalım diye kaydıraklarda pek bulamıyorduk. Çok kötü bir kaydırak bulur, sıraya girerdik ve eğlenirdik. Şimdi bu güzel parkları halkımızın ve özellikle çocuklarımızın hizmetine sunuyoruz. Öncelikle çocuklarımız için hayırlı olsun diyorum. Böyle güzel hizmetlere vesile olan, bu yönde emek harcayan başta Belediye Başkanımız Serdar Atalay olmak üzere belediye başkan yardımcılarımıza, belediye meclis üyelerimize, belediyemizin tüm teknik personeline şükranlarımı sunuyorum, teşekkür ediyorum. Bu güzel hizmetleri gerçekleştirdikleri için Allah hepsinden razı olsun. Bu parklar mahallelerimize güzellik katacak. Bir taraftan da 40 yıllık sorunlara el atmış bulunmaktayız. Türkiye'nin belki hiçbir belediyesinde bu kadar çalışma eş zamanlı bir şekilde yürümüyor. Kanalizasyon, Yağmursuyu, İçmesuyu, Katı Atık Bertaraf Tesisi, Arıtma Tesisi, Kentsel Dönüşüm, Parklar ve diğer çalışmaları eş zamanlı yürütüyoruz. Bunlar kolay işler değil. Bunlar yapılırken ister istemez bir takım sıkıntılar da oluşur. Bingöl bir şantiyeye döndü. Bir taraftan da merkezi idarenin yine Bingöl merkez, ilçe, belde ve köylerinde çalışmaları var. Üniversitemiz çok şükür iyi bir seviyede. Ne kadar birileri örtmeye çalışırsa çalışsın, ne kadar gizlemeye çalışılırsa çalışılsın, ne kadar halkın gözünde küçültülmeye çalışılırsa çalışılsın hizmetlerin bir dili vardır. Hizmetler kendini anlatır. Vatandaşlar hizmeti gördüğü zaman takdir eder. Sloganlarla, ideolojilerle bu iş olmaz. Hizmetle olur, icraatla olur. Lafla olmaz. Bingöl'e bu dönemde çok büyük yatırımlar yapıldı ve yapılmaya devam ediyor" ifadelerini kullandı.

Bingöl'ün en değerli sermayesinin Bingöllüler olduğunu vurgulayan Yılmaz, "Bingöl'ün kalkınması için gayret ediyoruz, gayret etmeye devam edeceğiz. Bizim en değerli sermayemiz insanımızdır. Bingöl'ün en değerli sermayesi Bingöllülerdir. Bizim bunun kıymetini bilmemiz lazım. Bingöl dışa açık bir şehirdir. Bingöl dünyaya açık bir şehirdir. Dışa açık, girişimci ve cesaretli insanlarımız var. Genç bir nüfusumuz var. Bizim bu potansiyelimizi değerlendirmemiz lazım. Bütün başarıların altında birlik ve beraberlik vardır. Bütün başarıların altında iyi niyet vardır. Biz bunu sağladığımız sürece Bingöl sevgisinde buluştuğumuz sürece başarılı olmamamız için hiçbir sebep yok. Bunu el birliği ile yapacağız ve başaracağız inşallah. 12 bin ağaç dikme çalışması yapacağız. Bu sadece sembolik bir çalışma. Hep birlikte hem şehir merkezini hem de diğer bütün coğrafyamızı daha yeşil hale getirmemiz lazım. Çevresel açıdan Bingöl'ün daha güzel olması için çalışmalarımıza devam edeceğiz. Bingöllüler gününüz kutlu olsun" şeklinde konuştu.

Yapılan protokol konuşmalarının ardından12 Parkın açılışı gerçekleştirildi. Parkların açılış kurdelesi kesildikten sonra, 12 bin fidanın dikimi için temsili bir ağaç dikildi.

Açılışı yapılan 12 Park;Karşıyaka Mahallesi Parkı, Recep Tayyip Erdoğan Mahallesi 1 Nolu Parkı, Recep Tayyip Erdoğan Mahallesi 2 Nolu Parkı, Şehit Mustafa Gündoğdu Mahallesi Parkı, Kaleönü Mahallesi Parkı, Saray Mahallesi Parkı, Kültür Mahallesi Bediüzzaman Said-i Nursi Parkı, Bahçelievler Mahallesi Mehmet Çibuk Parkı, Yeşilyurt Mahallesi Parkı, Şeyh Ahmet Mesire Alanı, İnalı Mahallesi Parkı, Kaleönü Mahallesi Yekmal Parkı"

Kaynak: Bültenler / Güncel

Bingöl Belediyesi Yılmaz Bingöl Cevdet Yılmaz Güncel Haberler

title