Haberler

Bakan Yardımcısının Çocuk Gelin Sitemi

Aile ve Sosyal Politikalar Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Aşkın Asan, Türkiye'de kanunların çok iyi olduğunu, insanların bu konuda bilgi eksikliği olduğunu belirterek, "Çocuk gelinler Türkiye'nin acı gerçeği. Kader, en son verdiğimiz kurbanlardan bir tanesi. Bir imamın kesinlikle resmi nikah belgesini görmeden nikah kıyması zaten yasak. Bunun bilgisinin ulaşmaması, kişilerde bu alanla ilgili farkındalığın olmaması bir dizi yanlışı da birbirine sürüklüyor" dedi.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Aşkın Asan, Türkiye'de kanunların çok iyi olduğunu, insanların bu konuda bilgi eksikliği olduğunu belirterek, "Çocuk gelinler Türkiye'nin acı gerçeği. Kader, en son verdiğimiz kurbanlardan bir tanesi. Bir imamın kesinlikle resmi nikah belgesini görmeden nikah kıyması zaten yasak. Bunun bilgisinin ulaşmaması, kişilerde bu alanla ilgili farkındalığın olmaması bir dizi yanlışı da birbirine sürüklüyor" dedi.

Uludağ Üniversitesi (UÜ) Rektörlük Salonu'nda topluma hizmet uygulamaları ve sosyal sorumluluk projesi toplantısına katılan Aile ve Sosyal Politikalar Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Aşkın Asan, bakanlık ile YÖK arasında 1 yıl önce bu protokolü imzaladıklarını hatırlattı. Üniversite öğrencilerinin bakanlığın hizmet verdiği gruplara yönelik projelerde daha etkin yer alması için 'topluma hizmet uygulamaları' dersinin zorunlu olmasının gündemde olduğunu anlatan Asan, "Topluma hizmet uygulamaları adı altında bir dersin üniversitenin tüm fakültelerinde okuyan öğrencilere yönelik zorunlu olması ile ilgili çalışma yaptık. Öğrenciler, 4 yıl içinde bu dersi almadan mezun olamayacak. Bu ders, öğrenciye çok şey katacak. Biz de bakanlık olarak üniversitelerin kapasitesinden faydalanmak istiyoruz. Bizim hizmet ettiğimiz grup çok geniş. Bakanlık olarak kadın, çocuk, yaşlılar ve engellilerden sorumluyuz. Çalışanlarımıza ve kapasitemize baktığımızda destek almazsak yetersiz kalırız" dedi.

"İMAMLAR, RESMİ NİKAHI GÖRMEDEN NİKAH KIYAMAZ"

Türkiye'de tüm kadınlara yönelik çalışmalar yaptıklarını anlatan Asan, çocuk gelinlerin Türkiye'nin acı bir gerçeği olduğunu ifade ederek, "Bilginin ulaşmaması, kanunların ve hukukların kişilere ulaşmaması en büyük sorunlardan birisi. Kanunsal yapı olarak problem yok. Başka ülkelerle kıyaslarsak çok iyi yerdeyiz ama bunun yanında bu bilgi kişilere iletildi mi, maalesef bu konuda sıkıntılar var. İletebilmek, öğretebilmek, bunun bilgisini ulaştırmak çok önemli. En önemli olaylardan birisi de bu çocuk gelinler. Kader, en son verdiğimiz kurbanlardan bir tanesi. Tabii ki kanuna bakarsak mükemmel bir şekilde oluşturulmuş ama uygulamalarda bir sıkıntı var. Mesela bir imamın kesinlikle resmi nikah belgesini görmeden nikah kıyması zaten yasak. Bunun bilgisinin ulaşmaması, kişilerde bu alanla ilgili farkındalığın olmaması bir dizi yanlışı da birbirine sürüklüyor. Bakanımız konuşmasında açıkladı. Toplum olarak hepimizin sorumluluğu var. Bu çerçevede bu projeler çok önemli" diye konuştu.

HEDEF TÜM ÜNİVERSİTELER

Projenin ilk etapta 23 üniversite, daha sonraki süreçte de tüm üniversitelerde hayata geçeceğini anlatan Asan, "Çok ciddiyiz bu konuda. Biz öğrencilerimizin kapasitelerinden, üniversitelerimizin tecrübelerinden faydalanacağız. Tüm evlere, sokaklara yayılan bir çalışma içindeyiz. Bu proje topluma büyük katma değer sağlayacak" dedi.

"ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİ ÖNCÜ OLACAK"

Projenin ilk ve orta dereceli okullarda olup olmayacağı ile ilgili soru üzerine Asan, "Şimdi bu Milli Eğitim Bakanlığının alanı. Müfredatında buna benzer dersler var. Zamanında okumuş ama eğitimi yarıda kalmış, eğitime ihtiyaç olan büyük bir kesim var. Onlara da üniversite öğrencileri yoluyla ulaşmayı istiyoruz. Huzurevindeki yaşlılar. Onlara mümkün olduğunca en kaliteli hizmeti vermeye gayret gösteriyoruz. Trabzon'da çalışma yaptık. Üniversite öğrencileri, görüntülü internet yoluyla yaşlıları, akrabalarıyla görüştürdüler. Bunun gibi onlara katan çok şey var. Bizim hedefimiz, bakanlık olarak yaptığımız her çalışmayı topluma anlatmak" şeklinde konuştu.

"HAKKINI BİLMEYEN İNSANLAR VAR"

Toplumun en büyük sıkıntısının cahillik ve bilgisizlik olduğuna işaret eden Asan, şöyle devam etti:

"Bakanlık olarak birçok programımız var. Kadınlara özellikle kendi haklarıyla ilgili mevzuatta ve kanunlarda ne varsa onları iletmek istiyoruz. Bilmeyen insanlar var. Mesela en basit 8 kişi bir araya gelip de halk eğitim merkezine gitse, 'Bu dersin açılmasını istiyorum' dese Milli Eğitim Müdürlüğü onu açmak zorunda. Bunları bilmeyenler var. Bu gibi dersleri alan öğrenciler bize destek olacaklar. Öğrenciler, bilinci ve farkındalığı yaymada önemli rol alacaklardır." - BURSA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Uludağ Üniversitesi Aşkın Asan Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title