Haberler

Bakan Unakıtan Amasya'da

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, "Siyasi ve Global Belirsizlik Bir Araya Gelince de Ülkenin Riskini Artırıyor. Siyasi Belirsizlikler Ne Zaman Belirli Bir Hale Gelirse Ekonomik Riskler Giderek Azalacaktır" Dedi.

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, "Siyasi ve global belirsizlik bir araya gelince de ülkenin riskini artırıyor. Siyasi belirsizlikler ne zaman belirli bir hale gelirse ekonomik riskler giderek azalacaktır" dedi.

Amasya vergi rekortmenlerinin ödüllerini vermek için TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ile birlikte Amasya-Merzifon Havaalanı'na gelen Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ı Vali Celalettin Lekesiz, Belediye Başkanı İsmet Özarslan ve daire müdürleri karşıladı. Amasya Valiliği'ne geçen Bakan Unakıtan, basın mensuplarının Merkez Bankası beklenti anketinde yıl sonu enflasyon beklentisinin yüzde 10.50 ile çift haneli olması ve faizlerdeki yükselişe ilişkin sorularını yanıtladı. Merkez Bankası beklenti anketlerinin devamlı yapılan anketler olduğunu belirten Bakan Unakıtan, "O anketlerde memleketin durumuna göre biraz daha fazla bir tahmin yapılır umumiyetle. Enflasyon yükseliyorsa biraz daha fazla tahminler yapılabilir. O tahminlerden daha önemli başka bir husus var, bu dünyada yaşanan bir durum petrol fiyatlarındaki artış. Petrol fiyatlarındaki artış aynı zamanda gıda maddelerindeki fiyat artışını da beraberinde getiriyor. Çünkü herkes artık 'mısırdan da bioetonel yapalım, biodizel yapalım' diyor. Gıda maddelerini alternatif akaryakıt maddeleri olarak kullanmaya başlayınca dünyada gıda fiyatları da arttı" diye konuştu.

Enflasyon artışının yüzde 70'inin gıda ve akaryakıttan kaynaklandığını vurgulayan Unakıtan, "Böyle olunca Türkiye şuanda enflasyon ithal eden bur ülke durumuna geldi. Elinde olmayan sebeplerden dolayı enflasyon artar bir hale geldi. Bunları önleyecek hiçbir güç yok. Kimse kalkıp da 'ben petrol fiyatlarını indireceğim' diyemiyor. Sadece arttığını seyrediyoruz. Dolayısıyla petrol fiyatlarının nereye gideceğini kestirmeden enflasyonun nerede duracağını kestirmek mümkün değil. Kimse kahin değil, kimsenin elinde sihirli çubuk yok" şeklinde konuştu.

Merkez Bankası'nın enflasyon konusunda büyük çaba gösterdiğini anlatan Bakan Unakıtan, "Zaten Merkez Bankası'nın misyonu da fiyat istikrarını sağlamak, enflasyonu düşürmek. Bunun için o da gerekli önlemleri alıyor. Biz de hükümet olarak onu destekleyici mahiyette önlemler alıyoruz. Yarın açıklayacağım bütçe neticelerini, biz de sıkı para politikalarını sıkı mali politikalarla destekliyoruz. Enflasyonla mücadelemiz devam ediyor, enflasyonu çift haneli rakamdan tek haneli rakama düşürmek başlıca görevimiz" açıklamasında bulundu.

Maliye Bakanı Unakıtan, konuşmasına şöyle devam etti:

"Uluslararası bir kaide vardır, bir ülkede belirsizlikler ne kadar artarsa, ekonomik riskler o kadar artar. Ekonomik riskler artınca da faizler artar. Türkiye'de şimdi belirsizlik var mı, var. Ankara'da herkesin kafası karışık. Bir kapatma davası var, bunu saklamanın alemi yok. Bu bir belirsizlik. Bir belirsizlik Türkiye'de ekonomik riski artırıyor. Ekonomik risk artınca da faizler böyle artıyor. Bir de global dalgalanma var, global bir belirsizlik var. İki belirsizlik bir araya gelince de ülkenin riskini artırıyor. Siyasi belirsizlikler ne zaman belirli bir hale gelirse ekonomik riskler giderek azalacaktır." (DY-SA-ÖZ-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title