Haberler

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Gürcistan Başbakanı İrakli Kobakhidze'yi kabul etti

Güncelleme:

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, resmi temaslar için Bakü'ye gelen Gürcistan Başbakanı İrakli Kobakhidze'yi kabul etti. Aliyev ve Kobakhidze, ikili ve heyetler arası görüşme gerçekleştirdi. Aliyev, görüşmeler sonrasında düzenlenen basın toplantısında Gürcistan ve Azerbaycan'ın daima bir birinin yanında olduğunu söyledi.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, resmi temaslar için Bakü'ye gelen Gürcistan Başbakanı İrakli Kobakhidze'yi kabul etti.

Azerbaycan Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamaya göre Aliyev ve Kobakhidze, ikili ve heyetler arası görüşme gerçekleştirdi.

Aliyev, görüşmeler sonrasında düzenlenen basın toplantısında Gürcistan ve Azerbaycan'ın daima bir birinin yanında olduğunu söyledi.

Gürcistan ve Azerbaycan halklarının yüzyıllardır iyi komşuluk ilişkileriyle yaşadığını vurgulayan Aliyev, iki devlet arasındaki ilişkilerin de bu sağlam temel üzerine inşa edildiğini kaydetti.

Aliyev, "Azerbaycan ve Gürcistan ortak çabalarla sadece kendi ekonomik kalkınmalarını sağlamakla kalmadı, aynı zamanda bölge ve Avrasya için de önemli ülkeler haline geldi. Ortak ulaştırma ve enerji projelerimiz birçok ülke için büyük önem taşıyor. Bu istikamette ilave adımlar atacağız. Özellikle ulaştırma alanında oluşturulan ve oluşturulacak yeni altyapı, birçok ülke için vazgeçilmez fırsatların önünü açacak." dedi.

Bakü-Tiflis-Kars demir yolunun birkaç ay sonra genişletilmiş biçimde faaliyete geçeceğini bildiren Aliyev, "Bakü-Tiflis-Kars demir yolu hattının kapasitesi birkaç ay sonra 1 milyon tondan 5 milyon tona çıkarılacaktır." bilgisini paylaştı.

Aliyev, Azerbaycan, Gürcistan ve Türkiye'nin girişimleriyle hayata geçirilen Güney Gaz Koridoru'nun önemine değinerek, "Azerbaycan gazını alan ülke sayısı 8'e ulaştı. Yakın gelecekte bu ülkelerin sayısı artacak. Avrupa'da Azerbaycan'ın enerji kaynaklarına talep her geçen yıl artıyor. Bizim hem enerji kaynaklarımız hem de yatırım için finansal olanaklarımız var. Geniş transit olanaklara sahip Gürcistan gibi dostumuz var. Bizim enerji projelerimiz bundan sonra da birçok ülkenin enerji güvenliğini sağlamaya devam edecek." şeklinde konuştu.

Yeni projeler, özellikle de yeşil enerji projeleri üzerinde çalıştıklarını bildiren Aliyev, her iki ülkenin bu alanda büyük potansiyele sahip olduğunu ve yıl sonuna kadar somut adımlar atacaklarını kaydetti.

Aliyev, iki ülkenin de bir birinin toprak bütünlüğü ve egemenliğini desteklediğini belirterek, "Hiçbir ülkenin egemen arazisi güç kullanılarak değiştirilemez. Uluslararası hukuk kuralları her ülke için geçerli olmalıdır ve burada ayrımcılık yapılamaz." ifadelerini kullandı.

"İşbirliğini daha ileriye taşımaya tam anlamıyla hazırız"

Gürcistan Başbakanı Kobakhidze, Gürcistan'ın toprak bütünlüğüne destekleri nedeniyle Aliyev'e teşekkür ederek, kendilerinin de Azerbaycan'ın toprak bütünlüğünü her zaman desteklediğini belirtti.

Kobakhidze, Aliyev'le ikili gündemin yanı sıra global siyasi olayları da müzakere ettiklerini bildirerek, "Barış konularına özel dikkat gösterilmesi gerekiyor ve bizim tutumumuz da bu yöndedir. İstikrara mümkün olduğu kadar katkı sağlamaya çalıştık. Bu tutumumuzu gelecekte de sürdüreceğiz." dedi.

Azerbaycan'la bir dizi stratejik proje gerçekleştirdiklerini söyleyen Kobakhidze, "Gelecek için büyük planlarımız var. Sayın Aliyev'le ortak hayata geçirebileceğimiz birçok projeyi müzakere ettik. Enerji ve ulaştırma alanlarında çok önemli potansiyelimiz var. Bu çalışmalara devam edilecektir. İşbirliğini daha ileriye taşımaya tam anlamıyla hazırız." değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: AA / Güncel

İlham Aliyev Azerbaycan Gürcistan Bakü Diplomasi Dış Politika Enerji Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title