Haberler

Avrupa Belediyeleri Gençlik Meclisleri Forumu

Avrupa Belediyeleri Gençlik Meclisleri Forumu, COJEP International'ın girişimi ve Dünya Yerel Yönetim ve Demokrasi Akademileri Vakfı'nın ( (WALD)) ev sahipliğinde Avrupa Konseyi üyesi 47 ülkeden belediye gençlik meclisi üyelerinin katılımıyla başladı

Avrupa Belediyeleri Gençlik Meclisleri Forumu, COJEP International'ın girişimi ve Dünya Yerel Yönetim ve Demokrasi Akademileri Vakfı'nın ((WALD) ev sahipliğinde Avrupa Konseyi üyesi 47 ülkeden belediye gençlik meclisi üyelerinin katılımıyla başladı. Forum 14 Eylül'e kadar sürecek.

Adalet, Barış ve Eşitlik Konseyi Başkanı (COJEP) Ali Gedikoğlu, COJEP'in, merkezi Strazburg'da bulunan uluslararası bir kuruluş ve yurttaşlık hareketi olduğunu söyledi. COJEP'in Avrupa Konseyi, BM ve UNESCO gibi çeşitli kuruluşlara da üye olduğunu belirten Gedikoğlu, genç nüfusun siyasal katılımını artırmayı amaçladıklarını dile getirdi.

Gençleri siyasal olarak daha bilinçli ve sorumlu hale getirmekle ilgili bir forum oluşturulması düşüncesini, COJEP öncülüğünde gerçekleştirdiklerini bildiren Gedikoğlu, şöyle konuştu:

"Foruma, Avrupa Konseyine üye 47 ülkeden, belediye gençlik meclisleri temsilcilerinden birer delege katılıyor. İki gün boyunca gençlerle 'gençlerin siyasal katılımı' ele alınıyor. Özellikle Avrupa'da son yıllarda hızla düşen gençlerin siyasete ilgisizliği, duyarsızlığı masaya yatırılacak. 'Gençlerin yerel, bölgesel ve ulusal yönetimlere ilgileri nasıl artırılır, bu konuda nasıl duyarlı hale getirilir?' konuları müzakere edilecek. Avrupa'daki siyasi partileri, genç değil yaşlı kesim temsil ediyor. Bu da Avrupa demokrasilerin geleceği için bir tehdit oluşturuyor. Eğer bu konularda bir mütabakat sağlanabilir ve gençler de 'Biz, bu konuda daha duyarlı olmalıyız, Avrupa'da bir network oluşturmalıyız' derlerse Avrupa Belediyeleri Gençlik Meclisi Formu yasal hale getirilecek ve kurulacak. Bunun sekretaryası ve yönetimi de oluşturulacak."

-"Zorunlu bir gençleşme süreci oluşturmaya çalışıyoruz"-

AK Parti Adıyaman Milletvekili Murtaza Yetiş de forumun Ankara'da yapılmasının çok önemli bir gelişme olduğunu vurguladı. Dünya'da giderek merkezi yönetimden yerel yönetimlere doğru bir akış olduğunu belirten Yetiş, "Her ülke kendi mekanizmaları içerisinde bir taraftan geliştirmeye çalışıyor. Bir taraftan da toplumun tüm kesimlerini bu mekanizmaya katmak istiyor" dedi.

Ortak bir forum oluşturularak gençliğin siyasete katılımını artırmanın önemine işaret eden Yetiş, " Türkiye'nin genç bir nüfusu var. Biz AK Parti olarak da gençlerin siyasete katılımını artırmak üzere ciddi çalıştırmalar yürütüyoruz. Kendi parti mekanizmalarımız açısından gençlik örgütmenmeleriyle hepimizin bildiği zorunlu bir gençleşme, yenileşme süreci oluşturmaya çalışıyoruz. Ama Türkiye açısından da seçilme yaşını 30'dan 25'e indirilmesi, arkasından seçme ve seçilmenin 18 yaşa indirilmesi yine AK Parti ile oluşan bir gündemdi. Özellikle AK Parti'nin bu konuda net bir duruşu var. Kent konseylerinden başlayarak gençlerimizin tüm mekanizmalara karar verici düzeyde etki etmesini arzu ediyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

Yetiş, başkanlık sistemiyle ilgili olarak da Türkiye gündemine AK parti olarak getirdiklerine değinerek, şunları kaydetti:

"Aslında AK Parti'nin bu sisteme bakışı, beklentisi, niçin bu sistemi ısrarla istediği kamuoyunun bilgisi dahilinde. Türkiye'de özellikle uzun yıllar koalisyonlardan, zayıf iktidarlardan sıkıntı yaşamış birçok insanda bu sürece ilişkin hatıralar vardır. Bunların artık sistem bazında da geriye kalmasına ilişkin çok ciddi bir çalışma yürütüyoruz. Ümit ediyorum ki, seçimlere paralel yeni anayasa çalışmasını belli bir noktaya getirebilirse parlamentomuz, bunun içerisinde başkanlık sisteminin yer bulmasını AK Parti olarak canı gönülden arz ediyoruz."

Forumda, Dünya Yerel Yönetimler ve Demokrasi Akademisi Vakfı (Wald) Vakfı Başkanı Mehmet Duman, Avrupa Bölgeler Meclisi Başkanı Hande Özsan Bozatlı, AK Parti Adıyaman Milletvekili Murtaza Yetiş ve Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Kongresi Başkan Yardımcısı Micheal O'brien de birer konuşma yaptı. - Ankara

Kaynak: AA / Güncel

Murtaza Yetiş Ak Parti Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title