Haberler

Artvin'de Valilik ile Vakıf Arasında Anlaşmazlığa Neden Olan Atatürk Heykeli Yarın Açılıyor

Artvin Valiliği ile yapımını gerçekleştiren Kahvecioğlu Vakfı arasında açılış töreni sorun olan Türkiye'nin en büyük Atatürk heykeli ile ilgili valilik açıklama yaptı.

Artvin Valiliği ile yapımını gerçekleştiren Kahvecioğlu Vakfı arasında açılış töreni sorun olan Türkiye'nin en büyük Atatürk heykeli ile ilgili valilik açıklama yaptı. Kahvecioğlu Vakfı'nın karşı çıkmasına rağmen Atatürk heykeli açılışının düzenlenen program çerçevesinde yarın yapılacağını duyuruldu.

Valilik sitesinde yer verilen açıklamada, anıtın içinde bulunduğu alanın kamuya ait olduğu, sponsor vakfın, anıtın alt bölümünü idareye devretmemesi ve restoran olarak işletmesinin de sponsorluk sözleşmesine aykırı olduğu belirtildi. Açıklamada, şu görüşlere yer verildi:

"Bahse konu anıtın da içinde bulunduğu Artvin Merkez Dere Mahallesi Top Tepe mevkiindeki 7 bin 422 metrekare orman alanı, Orman ve Su İşleri Bakanlığınca, atış poligonu binası, açık atış poligonu, sporcu dinlenme ve bekleme salonu (kafeterya) ve otopark yapılmak üzere, Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü'ne 20 yıllığına bedelsiz olarak tahsis edilmiştir. Gençlik ve Spor Bakanlığı'nca onaylı projenin yapımı için 15 Şubat 2010 tarihinde Artvin Valiliği adına Artvin Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü ile Sıtkı Kahvecioğlu Eğitim Spor Turizm ve Yaşlılar Huzurevi Vakfı arasında sponsorluk sözleşmesi yapılmıştır. İsim hakkı Vakfa aittir. Artvin Belediye Başkanlığı'na, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü'nün yapmış olduğu ruhsat başvurusu da bu çerçevede değerlendirilerek ruhsatlandırılmıştır. Sponsorluğun konusu, sözleşmenin 3'üncü maddesine göre, 'Orman Genel Müdürlüğü'nce Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü'ne tahsis edilen Artvin Merkez Dere Mahallesi Top Tepe mevkiindeki 7 bin 422 metrekarelik alan üzerinde, Atış Poligonu ve Gençlik Tesisleri' yapılması işidir. Projenin tamamlanmasını müteakiben tesisin Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü'ne teslimi sözleşme gereğidir. Söz konusu tesislerin bünyesinde sponsor Vakıf tarafından 22 metre yüksekliğinde Atatürk heykeli yaptırılmıştır. Anıt ve kafeterya inşaatı tamamlanmış, atış poligonu inşaatı ise henüz tamamlanmamıştır."

DAVETİYE VAKFA GÖNDERİLDİ

Atatürk Anıtı'nın açılışının Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı etkinlikleri çerçevesinde yapılması için gerekli hazırlıkların ilgili mevzuat gereğince 19 Mayıs İl Kutlama Komitesi'nce yapıldığı belirtilen açıklamada, komitenin hazırlık toplantısına sponsor Kahvecioğlu Vakfı'nın da yazılı olarak davet edildiği belirtilerek şöyle denildi:

"Vali Yardımcısı başkanlığında yapılan toplantıya, Vakıf Başkanı Sıtkı Kahvecioğlu yanına yerel basın mensuplarını da alarak katılmış, toplantının başında açılışın sadece kendilerinin belirlemiş olduğu saatte yapılacağını belirterek toplantıyı terk etmiştir. Buna rağmen, komite tarafından hazırlanan programa ilişkin davetiye vakfa gönderilmiştir. Vakıf Başkanı Sıtkı Kahvecioğlu'nun kendisinin davet edilmediğine ilişkin beyanatlarına rağmen, kendisine gönderilen davetiyeye karşılık Valilik Makamı'na hitaben yazmış olduğu cevap mektubu da halkımızın takdirine sunulmuştur."

Açıklamada ayrıca, tesisin idareye devir edilmemesi ve restoran olarak işletilmesinin sponsorluk sözleşmesine aykırılık teşkil edeceği şeklindeki görüşün de Vakfa aktarıldığı ve tesisin sözleşme gereğince, yapımı tamamlandıktan sonra Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü'ne devir işlemlerinin yapılması gerektiği vurgulandı.

"VAKFA YER VERİLMEMESİ ESEFLE KARŞILANMIŞTIR"

Bu arada valilik sitesinde, Sıtkı Kahvecioğlu Vakfı'nın Atatürk Heykeli Açılış Töreni programı davetine yanıt olarak valiliğe gönderdiği 14 Mayıs 2012 tarihli mektuba da yer verildi. Mektupta, açılış programının vakıf tarafından uygun görülmediği belirtilerek, Atatürk Heykeli projesinin vakıf tarafından yapıldığı ve hiçbir şahıs ve kurumun en ufak bir katkısı olmadığı vurgulandı, "Tarafımıza gönderilen Atatürk Heykeli Açılış Töreni programında, Sıtkı Kahvecioğlu ve Sıtkı Kahvecioğlu Vakfı'na hiçbir şekilde yer verilmemesi esefle karşılanmıştır" denildi. Mektubun sonunda da, 19 Mayıs törenlerinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Ankara'da resmi törenlerde bulunacağı düşünülerek, Atatürk Heykeli'nin açılışını, Mustafa Kemal Atatürk'ün kurduğu CHP'nin Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun yapmasının vakıf tarafından uygun görüldüğü ve Vali Necmettin Kalkan'ın da açılışa katılabileceği belirtildi.

KILIÇDAROĞLU AÇILIŞA GELMİYOR

Artvin Valiliği tarafından hazırlanan programa göre Atatürk Anıtı açılışı ve 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı etkinliği saat 10.30'da başlayacak. Kahvecioğlu Vakfı'nın daha önce yaptığı açıklamaya göre saat 13.30'da yapılacak açılış törenine katılması beklenilen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun programı dün öğleden sonra değiştirildi. CHP lideri Artvin'e gelmeyecek ve Samsun'a giderek 19 Mayıs törenlerine katılacak. - Artvin

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Mustafa Kemal Atatürk Artvin Merkez 19 Mayıs Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title