Haberler

Arnavutluk-Türkiye Medya Forumu Tiran'da Gerçekleştirildi

Güncelleme:

Arnavutluk'un başkenti Tiran'da, Yunus Emre Enstitüsü (YEE) koordinesinde düzenlenen Arnavutluk-Türkiye Medya Forumu'nda Türkiye'nin Tiran Büyükelçisi Tayyar Kağan Atay, iki ülke basın mensuplarıyla bir araya gelmekten mutluluk duyduğunu belirtti. Forumda, Türk ve Arnavut halklarının ilişkileri, ticaret hacmi ve kültürel projeler gibi konular ele alındı.

Arnavutluk'un başkenti Tiran'da, Yunus Emre Enstitüsü (YEE) koordinesinde "Arnavutluk- Türkiye Medya Forumu" yapıldı.

Başkentte bir otelde düzenlenen forumda konuşan Türkiye'nin Tiran Büyükelçisi Tayyar Kağan Atay, iki ülke basın mensuplarıyla bir araya gelmekten mutluluk duyduğunu söyledi.

Forumu düzenleyen YEE'ye teşekkür eden Atay, "İki ülke ilişkilerinin gelişmesinde medyanın önemli bir rolü var. Görebildiğimiz kadarıyla Arnavutluk medyası, iki ülke ilişkilerini geliştiren ve bize yardımcı olan bir çizgide." dedi.

Ticarette hedef 2 milyar dolar

Türk ve Arnavut halklarının yüzyıllara dayanan ilişkilere sahip olduğunu hatırlatan Atay, "Türkler ve Arnavutlar olarak artık akraba olmuşuz. Dolayısıyla bu ilişkilerin kıymetini bilmeliyiz. Arnavut kökenli çok sayıda Türk vatandaşı var ve aynı şekilde Arnavutluk'taki vatandaşlarımız özellikle ekonomik ve ticari ilişkilere önemli katkı yapıyor." ifadesini kullandı.

Atay, iki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin 100 yıldır devam ettiğini aktararak, "Biz, Arnavutluk'la diplomatik ilişkilerde ikinci yüzyıla girmiş bulunmaktayız ve bunu 2021'de stratejik ortaklık seviyesine çıkardık. 2022'de 1 milyar dolarlık ticaret hacmini geçtik, şimdi hedefimiz bunu 2 milyar dolara çıkarmak." diye konuştu.

"Balkanlar'ın istikrarına net katkı yapan iki ülkeyiz"

Arnavutluk'taki ortak kültür mirasını TİKA projeleriyle restore ettiklerini söyleyen Atay, 200'den fazla Arnavut öğrencinin Türkiye Bursları kapsamında Türkiye'de eğitim aldığını ve Maarif Vakfının dünyadaki tek üniversitesinin Arnavutluk'ta bulunduğunu kaydetti.

Atay, 6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından Arnavutluk'un yaptığı çalışmalar karşısında duygulandıklarını vurguladı.

Türkiye'nin Arnavutluk'un doğal müttefiki olduğunu belirten Atay, "Balkanlar'ın istikrarına net katkı yapan iki ülkeyiz. İlişkilerimiz ikili, bölgesel ve uluslararası planda ortak tarihimize yakışacak şekilde devam edecek." ifadesini kullandı.

"Yeni medya buluşmaları yapmaya devam edeceğiz"

YEE Kültürel Diplomasi Akademisi Koordinatörü Dr. Melih Barut, YEE olarak kültürel iletişim ve etkileşim bağlamında medya temsilcileriyle buluşmak ve iki ülke medya temsilcilerini bir araya getirmekten mutluluk duyduğunu söyledi.

Barut, medya buluşmaları kapsamında 3. çalışmayı Arnavutluk'ta yaptıklarını belirterek, "Yunus Emre'nin 'Gelin tanış olalım' felsefesini sahada bu tür etkinliklerle icra ediyoruz. Bu felsefe kapsamında yeni medya buluşmaları yapmaya devam edeceğiz." dedi.

Toplantılar kapsamında gazeteciler, iki ülke basını arasında işbirliğini artırmanın yolları ve gerçeklerin doğru yansıtılması konularında fikir alışverişinde bulundu.

Programda, Tiran YEE Koordinatörü Ömer Osman Demirbaş da kurumunun Tiran'daki faaliyetleri hakkında bilgi verdi.

Foruma, Türkiye'de ve Arnavutluk'ta faaliyet gösteren basın kuruluşlarının temsilcileri katıldı.

Kaynak: AA / Güncel

Yunus Emre Yunus Emre Türkiye Tiran Kültür Diplomasi Medya Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

BİM para sayma makinesi ne zaman gelecek, fiyatı ne kadar, özellikleri neler (3 Mayıs CUMA)? Aston Villa Olympiakos maçı kaç kaç, bitti mi? MAÇ SKORU! A.Villa Olympiakos maçı kaç kaç, canlı maç skoru! Roma Bayer Leverkusen maç özeti ve golleri izle! (VİDEO) Roma B.Leverkusen maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Slm cnm diyen kız öldü mü? Seleme cenemeler diyen kıza ne oldu TİKTOK? Roma Bayer Leverkusen maçı kaç kaç, bitti mi? MAÇ SKORU! Roma B.Leverkusen maçı kaç kaç, canlı maç skoru! 2 Mayıs Survivor ödül oyununu kim kazandı, 2 Mayıs Perşembe ödül ne? Altınay Savunma halka arz ne zaman? Altınay Savunma Sanayi halka arz kaç lot veriyor, eşit mi oransal mı, hisse fiyatı ne, ne zaman borsada işlem göre Chelsea Tottenham maç özeti ve golleri izle! (VİDEO) Chelsea Tottenham maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Koç Metalurji halka arz ne zaman? Koç Metalurji Sanayi halka arz kaç lot veriyor, eşit mi oransal mı, hisse fiyatı ne, ne zaman borsada işlem görecek? Chelsea Tottenham maçı kaç kaç, bitti mi? MAÇ SKORU! Chelsea Tottenham maçı kaç kaç, canlı maç skoru! Aston Villa Olympiakos maçı CANLI izle! 2 Mayıs A.Villa Olympiakos maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Bedelli askerlik ne kadar olacak 2024? Dilber hangi kanalda? Dilber dizi nasıl izlenir? LA Clippers Dallas Mavericks NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 3 Mayıs Basketbol NBA CANLI İZLE! Boston Celtics Miami Heat NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 3 Mayıs Basketbol NBA CANLI İZLE!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title