Haberler

Arcelor Mıttal Erdemir'de Pes Etti

2008'de Erdemir'in yüzde 25'ini borsada toplayan Mittal; şirkette hakim ortak olamayacağını anlayınca, hisselerini satıp finansman ihtiyacını karşılıyor.

2012'nin mart ayında 478 milyon lira değerinde Erdemir hissesi satan Arcelor Mittal; dün de 534 milyon liralık satış yapıp, şirketteki payını yüzde 12'ye kadar düşürdü.Geçtiğimiz yıl mart ayında 478 milyon lira değerinde hisse satarak Erdemir'deki payını yüzde 25'ten yüzde 18.74'e indiren küresel çelik devi Arcelor Mittal, yeni hisse satışına gitti. 60'tan fazla ülkede faaliyet gösteren Arcelor Mittal, dün 233 milyon adet Erdemir hissesi sattığını ve bu satıştan yaklaşık 267 milyon dolar (534 milyon TL) gelir elde ettiğini duyurdu. Arcelor Mittal'in KAP'ta yer alan açıklamasında, hisselerin "hızlandırılmış talep toplama yoluyla, bir seferde, kurumsal yatırımcılara" satıldığı belirtildi. Bu işlemle birlikte Arcelor Mittal'in yüzde 18.74 olan Erdemir'deki hissedarlık oranı, yüzde 12.08'e kadar geriledi.Geçen yıl gerçekleşen ilk satış sonrasında Arcelor Mittal Yönetim Kurulu Üyesi ve Finans Direktörü Aditya Mittal, "Erdemir çok güçlü bir şirket ve mükemmel bir yapıda. Ancak bizim Erdemir'deki hissemiz hiç bir zaman kontrol hissesi olmadı. Kontrol hissesine sahip olmadığımız Erdemir, bizim ana işlerimiz arasında yer almıyor. O sebeple ana işlerimize odaklanma ve borçlarımızı düşürme stratejimizin bir parcası olarak Erdemir'deki hisselerimizi sattık" demişti. Şirket, 2012'deki bu satışın ardından "1 yıl satmama" taahhüdünde bulunmuştu.Aradan 18 ay geçtikten sonra dün gerçekleşen ikinci satış, "Arcelor Mittal'in Erdemir serüveni bitiyor" yönündeki piyasa görüşünü de destekliyor. Çünkü dünkü satış yöntemi, Aditya Mittal'in de belirttiği gibi, "daha çok acil finansman ihtiyacının ortaya çıktığı ve borç finansmanı imkanının olmadığı" zamanlarda tercih ediliyor. Şirketin dünkü satıştan sonra da Erdemir'de kalan hisselerine ilişkin olarak "180 gün boyunca elden çıkarmama" konusunda taahhütte bulunması, söz konusu süre dolduğunda "yeniden satış olacak mı" beklentisini gündeme getirecek.

5 YIL BEKLEDİLERİhaleden çekilip borsada toplamışlardı2006 yılının haziran ayında güçlerini birleştiren Arcelor ve Mittal şirketleri, 2005 yılının ekim ayında gerçekleşen Erdemir'in (yüzde 49'u için) özelleştirilme ihalesine ayrı ayrı girmişti. Her iki şirket de açık artırmadan çekilmiş, ihaleyi 2 milyar 960 milyar dolara OYAK Grubu kazanmıştı. 2008 yılının haziran ayına gelindiğinde Arcelor Mittal, 870 milyon dolarlık hisseyi borsadan alarak, Erdemir'deki payını yüzde 24.9'a çıkarmıştı. Arcelor Mittal yetkilileri, fırsat çıktığı an çoğunluk hisseyle ilgileneceklerini söylediler. Hatta OYAK Grubu'nun "yabancı ortak istemediğini" açıklamasına rağmen 5 yıl beklediler ancak bunun olmayacağını anladılar. Hisse oranının yüzde 25'i aşması halinde SPK Mevzuatına göre şirket için bazı ek yükümlülükler de söz konusuydu. Başka ülkelerde bulunan yatırımlarına da finansman ihtiyacı ortaya çıkınca; Erdemir hisseleri, Arcelor Mittal için para kaynağı haline geldi ve hisse satışları başladı ve geçen yıl mart ayında hisse satışı başladı.

BAŞARAMADI Fransa'dan çıkmak istemiştiArcelor Mittal, geçen yılın sonlarında Fransa'daki tesislerini de kapatmayı planlamıştı. Ancak Fransa hükümeti, şirketin planından "vazgeçmemesi" durumunda "tesislerin kamulaştırılabileceğini" açıklamıştı. Fransa Cumhurbaşkanı Hollande da, Hintli şirketin patronu Lakshimi Mittal'i "acil olarak" Paris'e çağırmıştı. Görüşmenin ardından Arcelor Mittal şirketinden, "Fransa'daki tesislerin faaliyetlerine devam edeceği" yönünde açıklama gelmişti.

HİSSELERİ DEĞER KAYBETTİArcelor Mittal'in hisse başına satışı 2.3 liradan gerçekleşti. Dünkü işlemlere 2.44'ten başlayan Erdemir, iskontolu satış sonrasında gün içi en düşük 2.32'yi gördü ve 2.37'den kapandı..Ö. FARUK BİNGÖL -

Kaynak: TürkiyeGazetesi.com.tr / Güncel

Arcelor Fransa Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title