Haberler

Antalya Şampiyonlar Sığınağı

Antalya'da engelli ve ekonomik gücü yetersiz gençlerin, halter sporunda kazandığı başarıyla hayatına yön vermesini kendisine misyon belirleyen eski milli sporcu Ekrem Celil, okul sığınağında kısıtlı imkanlarla oluşturduğu antrenman salonunda Avrupa, Türkiye şampiyonu ve dünya ikincisi sporcu yetiştirdi.

Antalya'da engelli ve ekonomik gücü yetersiz gençlerin, halter sporunda kazandığı başarıyla hayatına yön vermesini kendisine misyon belirleyen eski milli sporcu Ekrem Celil, okul sığınağında kısıtlı imkanlarla oluşturduğu antrenman salonunda Avrupa, Türkiye şampiyonu ve dünya ikincisi sporcu yetiştirdi.Celil, " Antalya'da bu sığınaktan olimpiyat şampiyonu çıkarmayı hedefliyorum" dedi.

Bulgaristan'dan Türkiye'ye göçen Celil ailesinin 9 çocuğundan biri olan Ekrem, küçük yaşta haltere başladı. Kendisini 'gariban köylü bir ailenin çocuğu' olarak tanımlayan Celil, milli formayla 2000'de dünya, 2001'de ve 2004'de Avrupa, 2005'te de Akdeniz Oyunları şampiyonluğunu kazandı. Sporculuğu 5 yıl önce bırakan 36 yaşındaki Celil, halter antrenörü olarak spor yaşamını sürdürüyor.

Antalya Gençlik Hizmetleri ve Spor Müdürlüğü'nde halter antrenörlüğü yapan Celil, ekonomik gücü yetersiz genç ve engellileri haltere yönlendirerek onlara sporla hayatlarına yön vermeyi kendisine misyon edindi. Bu kapsamda okullarda öğrenci taraması yapan Celil, engelli ve maddi sıkıntılar yaşayan ailelerin çocuklarına halter eğitimi vermeye başladı.

SIĞINAKTA ANTRENMAN

Antalya'da halter salonu olmaması nedeniyle antrenman yapacakları yer sıkıntısı yaşayan Celil ve öğrencileri, Kepez ilçesi'ndeki Hüsniye Özdilek Teknik ve Mesleki Anadolu Lisesi'nden izin alarak, okulun sığınağında çalışmaya başladı. Okulun zemin katında, penceresi olmayan sığınağı kısıtlı imkanlarla antrenman salonuna dönüştüren Celil, haftanın 7 günü sporcularına halter eğitimi veriyor. Çoğu ekonomik gücü yetersiz lise öğrencisi ve engelli vatandaşlardan oluşan sporcuları, çevresinde ders kitapları bulunan sığınakta antrenman yaparak şampiyonalara hazırlayan Celil, 1 yıldır sürdürdüğü çalışmaları sonucunda şampiyon sporcular yetiştirmeyi başardı. Ekonomik gücü yetersiz gençleri ve engelli vatandaşları spora yönlendirmeyi kendisine misyon belirleyen Celil, kısıtlı imkanlarla sığınakta yapılan antrenmanlarla Türkiye, Avrupa şampiyonu ve dünya 2'ncisi sporcu yetiştirdi.

BUNA BİLE ŞÜKÜR

Sporcularının kazandığı madalyalarla gurur duyduğunu dile getiren Celil, iki sporcusunun Avrupa şampiyonasına hazırlandığını ve birincilikle döneceklerine inandığını belirtti. Kısıtlı imkanlara rağmen madalyalar kazanan sporcularının daha iyi antrenman salonlarında halterde adından söz ettireceklerine inandığını dile getiren Celil, "Ben hayatımı halter sporuna borçluyum. Gariban bir ailenin 9 çocuğundan biriydim. Dünya şampiyonu, Avrupa şampiyonu oldum. Aileme destek çıktım. Hayatımı ve ailemin hayatın halter sporuyla değiştirdim. Sporculuğu bıraktıktan sonra da antrenörlüğe başladım. İmkanların yetersizliğinden okul sığınağında kısıtlı imkanlarla çalışıyoruz. Daha iyi imkanlarımız olursa daha büyük başarılar kazanacağımıza inanıyorum. Okul müdürüne teşekkür ediyorum, bize burada çalışmak için izin verdi. Okulun zemin katındaki penceresiz, çevresinde okul gereçleri olan bir yer burası. Spor için uygun değil ama ben buna bile şükrediyorum" diye konuştu.

HALTER GARİBAN SPORU

Celil, eski milli sporcu olarak çalıştırdığı sporcularının daha iyi imkanlarda antrenman yapıp, başarılı olmalarını istediğini söyledi. Hedeflerini anlatan Celil, "Antalya'da bu sığınaktan olimpiyat şampiyonu çıkarmayı hedefliyorum. Sporculara sahip çıkılması gerekiyor. Engellilerin dört duvar arasında kalmasını istemiyorum. Spora yönlendirmeyi yeteneklerini keşfetmelerini sağlıyorum. Ben de garibandım. Gariban çocukları seçiyorum. Bu sporu daha iyi yapacağına inanıyorum. Halter gariban sporu, onların da benim gibi hayatını sporla değiştirmesini amaçlıyorum. Benim gibi Avrupa, dünya şampiyonu olacak çocuklarım var. Ben de garibandım onların da hayatlarını kurtarmasını istiyorum. Tüm amacım bu" diye konuştu.

Celil'in sporcularından Avrupa şampiyonasına hazırlanan 15 yaşındaki Devran Kayra, üç yıl önce başladığı halterde Türkiye şampiyonluğu, Dünya Rumi Oyunları 2'nciliği kazandığını belirtti. Eğitim gördüğü lisenin sığınağında antrenman yapan Kayra, okul ve antrenmanlardan arta kalan zamanlarda ise sanayideki kaportacıda çıraklık yaparak, kazandığı parayla ailesinin geçimine katkı sağladığını anlattı. Görme engelli 38 yaşındaki Cenk Yanık da hayatındaki tüm engelleri sporla aştığını dile getirdi. Bir gözünün hiç görmediğini, diğerinde de yüzde 70 görme kaybı olduğundan bahseden Cenk, Avrupa şampiyonluğu, dünya 2'nciliği kazandığını, ancak engeli nedeniyle iş bulmakta sıkıntı yaşadığını söyledi.

18 yaşındaki Cumali Kıvanç ise 2 kez Türkiye şampiyonu olduğunu ve Avrupa şampiyonu unvanını kazanmak istediğini söyledi. Antrenman yaptığı okulda eğitim gören Kıvanç, "Okul ve antrenmandan kalan zamanlarda sanayideki mobilyacıda çalışıyorum. Çalıştığım günlerde 30 lira kazanıyorum ve okul harçlığı yapıyorum. İlerde başarılı bir sporcu olup, şampiyonluklar yaşamak istiyorum" dedi. Kendisine antrenörü Ekrem Celil'i örnek aldığından bahseden Cumali Kıvanç, başarılı bir sporcu olup kazandığı parayla maddi durumu kötü gençlere halter eğitimi vermeyi ve onlara şampiyonluk kazandırmak istediğini söyledi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Bulgaristan Türkiye Antalya Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title