Haberler

Antalya Engelleri Aşıp Geldiler

Engelleri aşıp geldiler Antalya'da 3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla Cumhuriyet Meydanı'nda tören düzenlendi, engelliler Atatürk Anıtı'na çelenk sundu.

Engelleri aşıp geldiler

Antalya'da 3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla Cumhuriyet Meydanı'nda tören düzenlendi, engelliler Atatürk Anıtı'na çelenk sundu.

Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenen törene, engelli bireylerin yanı sıra Antalya milletvekilleri CHP'li Niyazi Nefi Kara, MHP'li Ahmet Selim Yurdakul, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Abdullah Çalışkan ve Türkiye Sakatlar Derneği Antalya Şube Başkanı Mehmet Karavural katıldı. Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Abdullah Çalışkan ve engelli bireylerin Atatürk Anıtı'na çelenk sunumuyla başlayan tören, Büyükşehir Belediye Bandosu eşliğinde İstiklal Marşı'nın okunmasıyla devam etti. Kepez İşitme Engelliler Ortaokulu İşaret Dili Korosu da İstiklal Marşı'nı işaret diliyle söyledi.

"3 ARALIK NEDEN ÖNEMLİ"

Türkiye Sakatlar Derneği Antalya Şube Başkanı Mehmet Karavural, Türkiye'de engellilerle ilgili son 10 yılda birçok mevzuatın çıkartıldığını, 30 Mart 2007'de Türkiye'nin Birleşmiş Milletler Engelli Hakları Sözleşmesi'ni imzaladığını hatırlattı. Karavural, ancak yapılan bu çalışmaların gereğinin yapılmadığını savundu. 3 Aralık'ın önemine de vurgu yapan Karavural, "3 Aralık, yani Dünya Engelliler Günü, dünyadaki engellilerin seslerini duyurabilmek için kazandığı sınırlı olanaklardan biri" dedi.

YASALARIN GEREKLERİ YERİNE GETİRİLMİYOR

Kabul edilen yasalar, yayınlanan yönetmelikler ve diğer hukuki düzenlemelerin, Bakanlar Kurulu kararlarının ve talimatların uygulamada hak ettiği karşılığı bulamadığını savunan Karavural, şöyle konuştu:

"Fiziki engellerin kaldırılması için yasa çıkarıldı. 7 yıl geçti, süresi bitti. Süre uzatıldı, komisyonlar oluşturuldu. Süreler tükendi, komisyonlar toplanamadı. Sonuç olarak kamusal alandaki erişim düzenlemeleri yok denecek kadar az yapıldı. Devlet kendi koyduğu kurallara kendisi uymuyor."

Karavural, tüm siyasi partilere, hükümete ve yerel yönetimlere çağrıda bulunarak, "Hukuka, kurallara, standartlara uyun ve uyulmasını sağlayın. Engelsiz bir dünya yaratmanın mümkün olduğunu biliyoruz" dedi.

ENGELLİ KADROLARI BOŞ

Milletvekilleri Ahmet Selim Yurdakul ve Niyazi Nefi Kara da engellilere yönelik çalışmaların yetersizliğinden söz etti. Niyazi Nefi Kara Türkiye'de halen kamu kurumlarında 26 bin engelli kadrosunun boş olduğuna da dikkat çekti.

İSTANBUL'DAN GELDİLER, TÖRENE KATILDILAR

İstanbul'dan tatil için gelen doğuştan engelli 28 yaşındaki Seher Müftüoğlu, kendisi gibi engelli olan eşi 32 yaşındaki Mustafa Müftüoğlu da 1 yaşındaki oğulları Halil Mert ile birlikte törene katıldı. Cumhuriyet Meydanı'ndaki töreni görünce katılmaya karar verdiklerini anlatan Mustafa Müftüoğlu, "İstedikten sonra bütün engeller aşılıyor. Önemli olan beyinlerdeki engelleri yıkabilmek. Biz İstanbul'dan kendi imkanlarımızla akraba ziyareti için geldik. Eşimle iki yıl önce evlendik. O da benim gibi doğuştan bedensel engelli. Özel sektörde çalışıyorum. Eşim belediyede görev yapıyor" dedi.

Tören, Şairler ve Yazarlar Derneği Başkanı Şükrü Erciyeslioğlu'nun engellilerle ilgili okuduğu şiirle sona erdi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Dünya Engelliler Günü Niyazi Nefi Kara Antalya Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title