Haberler

Anne ve Babalar 'Çocukların Gündelik Hayattaki Güvenliğine' Dikkat

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Doktoru Mersiye Salihoğlu, çocukların gündelik hayattaki güvenliği açısından anne ve babalara uyarılarda bulundu.

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Doktoru Mersiye Salihoğlu, çocukların gündelik hayattaki güvenliği açısından anne ve babalara uyarılarda bulundu. Tekirdağ'da faaliyet gösteren Star Medica Hastanesinde Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Doktoru Mersiye Salihoğlu, 2 yaş çocukların küçük kaşifler olduğunu ve her şeyi deneyim etmek istediklerini belirtti. Çocuğun çok hareketli olabildiğini ve anne babalarını sık sık peşinde koşturabildiğini belirten Dr. Mersiye Salihoğlu, ancak bu onun yaramaz olduğu anlamına gelmediğini, sadece öğrendiği tüm yeni becerilerini denemek istediğini söyledi.

Dr. Mersiye Salihoğlu, "Ne var ki çocuğunuzun edindiği her yeni beceri beraberinde yeni güvenlik endişelerini de getirir ve tüm tehlikelere karşı sizin gözünüzün küçük kaşifinizin üzerinde olması gerekir. Annelerin en çok dikkat etmesi gereken 3 güvenlik endişesi ise şöyle sıralanabilir, boğaza bir şey kaçması, suda boğulma ve düşmek" dedi.

ÇOCUKLARINIZA BUNLARI TEK BAŞINA YEDİRMEYİN

Çocuğun ağzına bir şey götürüp nefessiz kalmasının çok riskli olduğunu dile getiren Dr. Mersiye Salihoğlu, "5 yaş altı çocuk ölümlerinde en sık rastlanan sebeptir. Çocuğunuzun boğazına kaçabilecek ilk sıralardaki gıdalar ise, üzüm, şekerlemeler, çerez, patlamış mısır ve sosistir. Çocuklara 5 yaşını tamamlamadan bütün üzüm verilmemelidir. Bunun yerine üzümü ufak parçalara kesip çocuğunuza servis etmelisiniz. Şekerlemeler de tek başına yemesi için asla çocuğa verilmemelidir ve sakız da asla önerilmemektedir. Fındık fıstık gibi çerezler ve patlamış mısır bütün olarak ancak 7 yaştan itibaren verilmelidir. Bunlarla birlikte uzmanlar çocuğunuza verdiğiniz bütün gıdaların 1-1,5 santim olacak şekilde kesilip servis edilmesini önermektedir" şeklinde konuştu.

"ÇOCUKLAR SUYA DÜŞTÜKLERİNDE ÇIRPINIP SU SIÇRATAMAZLAR"

Suda boğulmanın sessiz bir tehlike olduğunu da söyleyen Dr. Mersiye Salihoğlu, "Ölümcüldür. Çocuklar suya düştüklerinde çırpınıp su sıçratamazlar, sadece sessizce batarlar. Özellikle suyla daha haşır neşir olunan yaz aylarında çocuk daha dikkatli izlenmelidir çünkü herkes izliyor dahi olsa göz açıp kapayıncaya kadar çocuk boğulabilir. Boğulma havuzda, denizde, tuvalette, bir kova suda veya banyo küvetinde yaşanabilir. Bu anlamda 'bir çift göz' her zaman çocuğunuzun üzerinde olmalıdır. Bunu evde eşinizle birlikte çalışmanız önerilir. Eğer mutfağa gitmeniz gerekiyorsa eşinize 'Ben mutfaktayım, çocuğu gözle' diye haber vermelisiniz ve ondan sesli bir onay gelene kadar çocuğu yalnız bırakmamalısınız. Boğulmaları önlemek için çocuğunuza erken yaşta yüzmeyi öğretin ve yüzme derslerini çocuğunuzun kendi çabalarıyla uzun bir mesafe yüzene dek sürdürün. Çocuğun boğulması ebeveynlerinin kötü veya ilgisiz olduğu anlamına gelmez. Boğulmalar daha çok bir başkasının çocuğunu izlediğini düşünen veya bir anlığına başka bir tarafa bakan iyi ebeveynlerin başına gelmektedir. Boğulma bir anda gerçekleşir ve çok trajik bir kazadır" diye konuştu.

"PENCERELERE YAKIN OLAN MOBİLYALARIN YERLERİNİ DEĞİŞTİRİN"

Pencerelerden düşmelerin her sene binlerce çocuğun yaralanmasına sebep olduğunu da ifade eden Dr. Mersiye Salihoğlu, "Bunu önlemek için pencerelere yakın olan mobilyaların yerlerini değiştirin, pencerelerin kolaylıkla açılmasını önleyecek koruma sistemleri kurun. Düşerek yaralanmaların çoğu da meraklı çocuğunuzun kendi karyolasından kaçmasıyla yaşanmaktadır. Eğer karyolasından kaçmaya teşebbüs ediyorsa onu çocuk yatağına geçirme vaktiniz gelmiş demektir. Her sene yaklaşık 10 bin çocuk karyolalar yüzünden yaralanmaktadır ve bunlar genellikle düşerek gerçekleşmektedir. Ev içinde alacağınız bir diğer önlem ise çocuğunuzun asılabileceği televizyon seti ve raflar gibi tırmanmaya çalıştığında üzerine düşebilecek ağır mobilyaları sağlamlaştırmak olmalıdır" açıklamasında bulundu.

(Halil Dağ/İHA)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Tekirdağ Star Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Deliha 2 konusu nedir? Deliha 2 oyuncuları kimler? Deliha 2 filmi ne zaman, nerede çekildi? Kuruluş Osman CANLI izle! ATV Kuruluş Osman 158. bölüm canlı izle! Kuruluş Osman yeni bölümde neler olacak? ATV canlı izleme linki! Metro ne zaman açılıyor? 1 Mayıs otobüs, Marmaray, vapur ve tramvay ücretsiz mi? Gelinim Mutfakta kim birinci oldu, çeyrek altının kim aldı? 1 Mayıs Gelinim Mutfakta kim kazandı? Puan durumu nedir? Mayıs askerlik yerleri ne zaman açıklanacak? 2024 MSB Mayıs askerlik celp ve sevk tarihleri! CANLI ALTIN FİYATLARI | Güncel çeyrek altın fiyatları ne kadar? 1 Mayıs altın fiyatları yükseldi mi? Euro ne kadar, 1 Euro kaç TL? Euro yükseliyor mu? 1 Mayıs Euro kaç lira? GÜNCEL DOLAR KURU! Dolar ne kadar, 1 Dolar kaç lira? Bugün (1 Mayıs) Dolar ne kadar oldu? PSG - B.Dortmund maçı ne zaman, saat kaçta, hangi kanalda? PSG - B.Dortmund maçı şifresiz mi? KPSS BAŞVURULARI 2024! KPSS lisans, ön lisans, ortaöğretim, DHBT sınav ve başvuru tarihleri başladı mı? Başvuru ücreti kaç TL? 1 MAYIS SARAÇHANE SON DAKİKA! Saraçhane'de son durum ne? 1 Mayıs kutlamalarında İstanbul'da yaşananlar… 1 Mayıs'ta Borsa İşlem Görecek mi? Resmi Tatilde Borsa Durumu TV YAYIN AKIŞI 1 MAYIS: Bugün hangi diziler var? Bu akşam hangi diziler ve programlar var? Emlak Konut THY kura sonuçları açıklandı mı, ne zaman belli olacak? 2024 THY Emlak Konut kura çekilişi sorgulama! 1 Mayıs Çarşamba EFT-HAVALE işlemi yapılır mı? 1 Mayıs'ta FAST ile para gönderilir mi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title