Haberler

Alzheimer önlenebilir mi, etkisi nasıl azaltılır ?

Güncelleme:

INCA Klinik Nöroşirurji Uzmanı Op.Dr.Kerem Bıkmaz konu ile ilgili bilgiler verdi.

Alzheimer artık çok daha sık görülen, duyulan bir hastalık. Bunun nedeni ; Yaşam süremizarttıkçayenilenme özelliği zayıf olan organlarımızınhastalıklarınıdaha sık görmemiz olarak açıklanabilir. Bunlardan biri ve en sık duyduğumuz hastalık ise Alzheimer hastalığıdır.

ALZHEİMER HASTALIĞI NEDİR?

Alzheimer yavaş yavaşilerleyen, zihinsel aktivitelerin (hafıza, iletişim, planlama, kara almagibi) azalmasına yol açan bir hastalıktır. Hastalığın doğasında sağlıklı beyin hücrelerinin sayısında azalma ve var olan beyin hücrelerinin birbirleri ile iletişimini, sinyal iletimini kaybetmesi vardır. Dolayısıyla Alzheimer hastalarındaki beyin hücrelerinin ölümü hastalığın geri dönüşümsüz olduğunu gösteriyor. Hastalığın tedavisinde de bu sebeple var olan beyin hücreleri ve zihinsel gücü korumak ana amaçtır olarak söylenebilir. Alzheimerın maalesef şuan için etkili bir tedavisi yok ve erken tanı oldukça önemli.

ALZHEİMER BELİRTİLERİ NELERDİR ?

·Hafıza kaybı (özellikle önemli günleri, tarihive anılarıunutmak),

·Daha önce yapılan işleri tekrar yapmakta zorluk (herzaman yaptığı yemeği yapamamak veya her gün geçtiği yolu hatırlamamak gibi),

·Yazma ve konuşmada bozukluk (bu durum cümle içinde bazı temel kelimeleri unutmak)

·Yakın hafıza sorunları (nerede olduğunu, hangi yılda olduğunu unutmak gibi),

·Önemli yapılması gereken şeyleri unutmak (ocağı açık bırakmak , kapıyı kilitlemeyi unutmak gibi )

·Görme ve duyma problemleri (görmenin kötüleşmesi ve duyma problemleri Alzheimer hastalığının ilk bulgusu olabilir),

·Kişilik değişimi (ani sinirlenmeler veya tepkisizlik, sosyal olarak soyutlanma), olarak sıralanabilir.

ALZHEİMER HASTALIĞINI ÖNLEMEK İÇİN NE YAPILMALI?

.Aliminyum içeren öğelerden uzak durun. Özellikle besinler ·(zarar görmüş kutudaki konserve veya içecek) ve koltuk altı spreyleri ciddi miktarda aliminyum içerir.

·Cıva kaynaklarından kaçının. Çünkü cıva bir ağır metaldir ve beyin dokusu üzerinde birikir. Bu birikim beyin hücrelerinizin ölmesine ve Alzheimer riskinin artmasına sebep olur. En ciddi cıva kaynakları ise deniz ürünleri ve amalgam diş dolgularıdır.

·Egzersiz beyin dokusunun korunmasında oldukça önemli bir faktördür. Dolayısıyla düzenli egzersiz yapmak Alzheimer hastalığı riskini azaltacaktır .Haftada150dakika orta şiddetli yürüyüşü öneriyorum.

·Karbonhidrat alımını azaltmak. Birçok nörolojik hastalığın tedavisinde ketojenik diyet tavsiye edilmektedir . Çünkü keton cisimleri beyin hücrelerini stabilize eder. Yapılan araştırmalar Alzheimer hastalarında düşük karbonhidratlı beslenmenin hafızayı ve mental kapasiteyi arttırdığını gösteriyor.

·Sağlıklı yağları tüketmek. Karbonhidrat alımını azaltırken sağlıklı yağların oranını arttırmak oldukça önemli. Çünkü sağlıklı yağlar (özellikle omega-3) beyin hücrelerinin zarar görmesini engeller ve hastalığın ilerleyişini yavaşlatır.balık yağı veya doğal balık tüketiminizi arttırın.

·D vitamini düzeylerini arttırmak.Alzheimer hastalarında D vitamini düzeyinin 60-80 ng/dL düzeyinde olması önemli ülkemizde her 10 kişiden 8 inde D vitamini düşüklüğüne rastlamaktayız .

·Zerdeçal tüketiminizi arttırın . Zerdeçal içerisinde "curcumin" adı verilen değerli bir kimyasal taşır. Curcumin inflamasyonu engellerken Alzheimer hastalarında görülen ß-amiloid birikimini azaltır.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Alzheimer hastalığı Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title