Haberler

Altın Portakal’da İki Kadın Yönetmen

Güncelleme:

47. Altın Portakal Film Festivali'nde Yarışacak 15 Filmin İkisi Kadın Yönetmenlerin İmzasını Taşıyor.

Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin desteği ile Antalya Kültür Sanat Vakfı (AKSAV) tarafından düzenlenen 47. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması'na seçilen uzun metraj filmler arasında iki kadın yönetmenin filmi de yer alıyor.

Festivalde yarışmaya hak kazanan İlksen Başarır'ın "Atlıkarınca" ve Belma Baş'ın "Zefir" adlı filmleri, kadın yönetmenlerin sinemada ağırlığının hissedilmesi anlamında ayrı bir önem taşıyor. Benzer çabaları gösteren kadın yönetmenler arasında Altın Portakal tarihine geçmiş başka değerli isimler de yer alıyor.

21. Altın Portakal Film Festivali'nde (1984) "Kaşık Düşmanı" adlı filmiyle Bilge Olgaç "En İyi 3. Film"; 32. Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde (1997) "Aşk Ölümden Soğuktur" adlı filmiyle Canan Gerede "En İyi Yönetmen" ve "TC Kültür Bakanlığı Özel Ödülü"; 38. Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde (2001) Handan İpekçi "Büyük Adam Küçük Aşk" adlı filmiyle "En İyi Film" ödülüne değer görülen kadın yönetmenlerdi.

Bu yıl Atlıkarınca ile yarışmaya katılan İlksen Başarır ise 46. Festivalde "Başka Dilde Aşk" adlı filmiyle Antalya Kent Konseyi Jüri Özel Ödülü"nün sahibi olmuştu.

Kabına sığmayan çocuk: Zefir

Belma Baş'ın senaryosunu yazıp yönettiği, görüntü yönetmenliğini Mehmet Y. Zengin'in, sanat yönetmenliğini Canan Çayır'ın yaptığı 2010 yapımı Zefir'de Şeyma Uzunlar, Vahide Gördüm, Sevinç Baş, O.Rüştü Baş, Fatma Uzunlar, Harun Uzunlar, Nazlıcan Kılıç, Oktay Kaptan, Tülay Kaptan, Cemile Kaptan, Niyazi Koyuncu rol aldı.

Zefir'in konusu şu şekilde özetleniyor: "Başına buyruk bir kız çocuğu olan Zefir, yaz tatilini anneannesiyle dedesinin yayla evinde geçirmektedir. Zefir, annesinin gelip onu alacağı günü iple çekmektedir. Annesi beklenmedik bir anda çıkagelir. Ne var ki Zefir'i almaya değil, her zamankinden daha uzun bir yolculuğa çıkmadan önce onunla vedalaşmaya gelmiştir.

Belma Baş

1969'da Ordu'da doğan Belma Baş, 1992'de İstanbul Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı bölümünden mezun oldu. 1991-1998 yılları arasında sinema kurumlarında uluslararası ilişkiler ve festival koordinatörü olarak çalışan Belma Baş, 20 yıldır kitap ve dergi çevirmenliğini yaptı.

Poyraz adlı ilk kısa filmi 2006 Cannes Film Festivali'nde Altın Palmiye için yarıştı, yurtiçinde ve dışında pek çok ödül kazandı. Zefir, Belma Baş'ın ilk uzun metrajlı filmi. 2006 Antalya Altın Portakal Film Festivali Kısa Film dalında Jüri Özel Ödülü alan Belma Baş, bu dalda çok sayıda ödülün sahibi oldu.

Atlıkarınca

Atlıkarınca'da toplumun genelde gözardı ettiği ensest ilişki, ensestin toplumda tabu haline getirilerek üzerinin kapatılması bir aile üzerinden anlatılıyor.

İlksen Başarır'ın yönettiği, Mert Fırat'la birlikte senaryosuna da imza attığı 2010 yapımı "Atlıkarınca"nın görüntü yönetmeni Hayk Kirakosyan, sanat yönetmeni Gamze Kuş. Atlıkarınca'nın oyuncuları arasında Mert Fırat, Nergis Öztürk, Zeynep Oral, Semra Çeyrekbaşı, Sercan Badur, Oğulcan Güler yer alıyor.

İlksen Başarır

46. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde "Kent Konseyi Jüri Özel Ödülü"ne değer görülen "Başka Dilde Aşk" adlı filminden tanıdığımız İlksen Başarır, 1978 yılında İstanbul'da doğdu. Saint-Benoit Fransız Lisesi'ni bitirdikten sonra Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi'nden mezun oldu.

2000 yılında İFR'de (İstisnai Filmler ve Reklamlar) yardımcı yönetmen olarak çalışmaya başladı; İFR'de birçok yabancı ve Türk yönetmenle reklam ve uzun metraj projelerinde yer aldı. 2005 yılından itibaren serbest olarak mesleğini sürdüren İlksen Başarır ANS, Dinamo, PTT, Anka Film gibi yapım şirketleriyle çalışmaya devam etti.

Sinema, tanıtım, belgesel ve reklam dallarında önemli projelerde yer almış olan İlksen Başarır, Altın Portakal'da aldığı Kent Konseyi Jüri Özel Ödülü yanında 4. Bursa Uluslararası İpekyolu Film Festivali'nde "SİYAD En İyi Film Ödülü", 21. Ankara Uluslararası Film Festivali'nde "Jüri Özel Ödülü"; aynı festivalde "Umut Veren En İyi Yeni Senaryo Ödülü" ve Berdyansk Film Festivali'nde "En İyi İlk Yönetmen Ödülü" gibi ödüllerin de sahibi oldu.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title