Haberler

Altın Koza'da Görme Engellilerin Sinema Keyfi

Adana'da düzenlenen 18'inci Uluslararası Altın Koza Film Festivali'nde görme engelliler için sesli betimleme yöntemiyle hazırlanan ve işitme engelliler için de alt yazılı hale getirilen 12 film beyaz perdeye yansıtılıyor.

Adana'da düzenlenen 18'inci Uluslararası Altın Koza Film Festivali'nde görme engelliler için sesli betimleme yöntemiyle hazırlanan ve işitme engelliler için de alt yazılı hale getirilen 12 film beyaz perdeye yansıtılıyor.

Adana Kültür Sanat Merkezi'nde oynatılan filmlerde mekan, sahne ve kişiler, üçüncü bir kişi tarafından anlatılıyor. Böylece filmde ne olup bittiğini anlayan görme engelliler de sinema keyfi yaşıyor.

Önümüzdeki pazar günü sona erecek Altın Koza Film Festivali kapsamında her gün, görme ve işitme engellilere yönelik sesli betimleme yöntemiyle hazırlanan ve alt yazılı olan 'Bornova Bornova', 'Sinyora Enrica ile İtalyan Olmak', 'Başka Dilde Aşk', '1 Çizgi 1 Nota', 'Engellenmiştir', 'Kelebek', 'Başarıya Yürüyenler', 'Sen Olmak', 'Saksı', '100 Metre Engelli', 'Çarpışma' ve 'Basket Bronx' adlı 12 kısa ve uzun metraj filmin gösterimi yapılıyor. Filmleri aynı zamanda engelsiz vatandaşlar da izleyebiliyor.

"ÇOK MUTLU OLDUK"

Festivalde engellilerin unutulmamasından mutlu olduklarını belirten İşitme Engelliler Derneği Adana Şubesi üyeleri, sinema salonlarının da engellilere uygun hale getirilmesini istedi. Adana Kültür Sanat Merkezi'nde, işitme engelli bir kişinin yaşadıklarını anlatan, başrollerinde Mert Fırat ile Saadet Işıl Aksoy'un oynadığı, 'Başka Dilde Aşk' adlı Türk filmini izleyen işitme engelli 24 yaşındaki Adem Bekmezci, filmden çok etkilendiğini, ilk defa yerli bir filmi izleyebildiği için çok mutlu olduğunu kaydetti. İşitme Engelliler Derneği üyesi 20 yaşındaki Semih Gül ise, aşçılık kursuna devam ettiğini, daha önce hiç sinemaya gitmediğini söyledi. Festivalde kendilerini unutmayan yetkililere teşekkür eden Gül, "Bizi düşünerek hazırlanan filmleri izlemek isterim. Ama daha önce hiç öyle imkanım olmadı. İnşallah bundan sonra daha çok film izlerim" dedi.

47 YAŞINDA AMA İLK KEZ TÜRK FİLMİ İZLEDİ

Dernek sayesinde film izlemeye geldiğini vurgulayan 47 yaşındaki 3 çocuk babası Tayfun Yüzeroğlu da, "Televizyonda yabancı filmleri alt yazılı olursa izliyordum. Ben bugüne kadar Türk filmlerine sadece bakabildim, sesi duyamadığım için bir şey anlamıyordum. Sağolsunlar, bizi de festivalde unutmayarak mutlu ettiler" diye konuştu. - Adana

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title