Haberler

Almanya'daki Müslümanlar "Şoklanmış Kurban"A Karşı

Almanya'da kurban kesimine hayvanların sadece şokla uyuşturulmaları şartıyla izin verilmesi milyonlarca Müslüman'ı rahatsız ediyor Müslüman toplumu temsilcileri yöntemi uygun bulmayan pek çok ...

A. Fatih Tekcan - Almanya'da yaşayan milyonlarca Müslüman, kurban edilecek hayvanların kesimine şoklanarak uyuşturulmaları şartıyla izin verilmesinden rahatsız. Yöntemi, inançları açısından uygun bulmayan bazı Müslümanların bu ülke dışında vekalet vermeye yöneldiği belirtilirken, kesimle ilgili herhangi bir şart getirilmeyen Yahudi cemaatine tanınan imkanın Müslümanlara sağlanmaması eleştirilere neden oluyor.

Avrupa Türk İslam Birliği (ATİB) Genel Başkanı İhsan Öner, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Almanya'da hayvan kesme konusunda Yahudilere ya da diğer dinlerin mensuplarına yönelik herhangi bir yasak olmadığını hatırlattı. Müslümanların yıllardır, hayvanların şokla uyuşturulduktan sonra kesilmesine karşı çıktığını vurgulayan Öner, bu konuda bir ilerleme sağlanamadığını ifade etti.

Öner, Frankfurt'taki bir mahkemenin kurban konusunda Müslümanların lehine kararı aldığını ancak kararın uygulanmasıyla ilgili boyutun "savsaklanmaya çalışıldığını" dile getirdi. "Uygulamaya gerekçe olarak da konuyu hayvanseverlere bağlıyorlar. Bunların elinde herhangi bir bilimsel veri yok" diyen Öner, şöyle devam etti:

"Şoklanmadan kesilen hayvanla şoklanarak kesilen hayvanın acı çekme zamanı belli mi, hayır. Bu konuda bilimsel bir veri yok. Müslümanların dini özgürlüğü söz konusu olduğunda işi yokuşa sürüyorlar. Geçmişte burada sünneti yasaklamaya çalıştılar. Parlamento bunun önüne geçti ama  şu anda Avrupa Parlamentosu'nda hala bu işle uğraşılıyor. Yahudiler yıllardır burada kendi inançları doğrultusunda kurban kesimi yapıyorlar. Onlarınkinde hayvana zulüm söz konusu değil ama Müslümanlar söz konusu olunca farklı gerekçeler ortaya atılıyor."

"Çocuklarımız Kurban Bayramı'nı yaşamalı"

Almanya'da Müslümanların ancak mezbahanelerde şokla uyuşturulan hayvanları kesebildiğini kaydeden Öner, uygulama nedeniyle bazı vatandaşların kurban için Türkiye'de ya da çevre ülkelerdeki kesimler için vekalet vermeye yöneldiğine dikkati çekti.

Öner, şöyle konuştu:

"Özellikle Afrika'daki yoksul ülkelere yönelik kampanyalar var. Ancak burada yetişen çocuklarımız Kurban Bayramı'nı yaşamalı, onu hissetmeli. Onun da yolu burada kurban kesmektir. İnsanlar ancak o ibadeti görerek yaşayarak öğrenebilir. O yüzden burada kurban kesmek bizim açımızdan önemli. İnanca, insan haklarına sayının gereği Almanya'da 5-6 milyon, Avrupa'da 20 milyon Müslümanın etlerini, kurbanlarını istedikleri gibi kesmeleri gerekir. Buna saygılı olunması lazım. Yok hayvan iki saniye daha fazla acı çekiyormuş. Bilimsel olmayan verilerin arkasına sığınmadan Müslümanların beklentilerine cevap verilmeli."

-"Siyasi çözüm arayışı içine gireceğiz"

Avrupa Türk Demokratlar Birliği (UETD) Genel Başkanı Süleyman Çelik ise bugüne kadar şoklama yöntemiyle kurban kesilmesi konusunda çok mücadele verdiklerini bildirdi. "Şokla uyuşturularak kurban kesimi uygulamasının devam etmesini istemiyoruz" diyen Çelik, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Şokla uyuşturmadan hayvan kesmemeye ilişkin Almanya'da bazı yasalar çıkarıldı. Oysa inançların rahat yapılmasına yönelik kolaylıkların getirilmesi gerekir. Yahudilerin şoklamadan hayvan kesmesine müsade etmek Müslümanların kurban kesmesine karşı çıkmak doğru değil. İnsanlarımız böyle olunca kurbanlarını Türkiye ya da fakir ülkelerde vekalet usulüyle kestiryor. Etler ise İslami usüllere göre kesimlerin yapıldığı Belçika gibi ülkelerden getiriliyor. Önümüzdeki günlerde partilerle yapacağımız görüşmelerde bu konuyu da gündeme getireceğiz. Bu konuda siyasi çözüm arayışı içine gireceğiz."

-Süryani cemaatinden destek

Berlin Süryani Cemaati Lideri Murat Üzel, herkesin dini vecibelerini yerine getirme konusunda gerekli kolaylıkların gösterilmesi gerektiğini söyledi.

"Almanya'da Müslümanların şokla uyuşturulmadan kurban kesmelerinin sağlanması gerektiğini düşünüyorum" diyen Üzel, şunları kaydetti:

"Her insan kendi dini vecibelerini yerine getirme hakkına sahip olmalı. Avrupa ya da Türkiye'de olsun bu olmalı. Ben her zaman bunu savundum. Nasıl biz bayramlarımızı kutluyorsak İslam topluluğunun da dini vecibelerini yerine getirmek haklarıdır. Bunu Alman makamlarından diliyorum." - Berlin

Kaynak: AA / Güncel

Türkiye Almanya Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Roma Bayer Leverkusen maçı CANLI izle! 2 Mayıs Roma B.Leverkusen maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? YENİŞEHİR EVLERİ Emlak Konut THY ARNAVUTKÖY konut kura çekilişi ne zaman? CANLI izleme linki var mı? Chelsea Tottenham maçı CANLI izle! 2 Mayıs Chelsea Tottenham maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Özgür Özel ne konuştu? Erdoğan-Özel görüşmesinin sonuçları! Hudutsuz Sevda 31. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 2 Mayıs Hudutsuz Sevda yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Sakla Beni 27. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 2 Mayıs Sakla Beni yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? İnci Taneleri 14. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 2 Mayıs İnci Taneleri yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? CANLI maç izle! (TÜM MAÇLAR) Canlı şifresiz donmadan HD maç izle! 2 Mayıs günün maçları nereden izlenir? Aldatmak 69. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 2 Mayıs Aldatmak yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? 2-3 Mayıs Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı? Kül Masalı 11. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 2 Mayıs Kül Masalı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Hudutsuz Sevda final mi yapıyor? Hudutsuz Sevda bitiyor mu 2024? 2-3 Mayıs hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? Sakla Beni final mi yapıyor? Sakla Beni bitiyor mu 2024? İnci Taneleri final mi yapıyor? İnci Taneleri bitiyor mu 2024?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title