Haberler

Aliağa'da Termik Santrale Karşı Eylem

İzmir'in Aliağa İlçesine Bağlı Çakmaklı Köyüne Enka Tarafından Yapılması Düşünülen Termik Santrale Karşı Yeni Foça'ya Bağlı Gencelli Köyü Sahilinde Miting Düzenlendi. "İzmir Yaşamı Savunuyor" Sloganıyla Gerçekleşen Mitingde, Bölgeye Daha Önce de Termik Santral Yapılmak İstendiğini Ama Verilen Mücadele ve Yargı Kararlarıyla Önlendiğinin Altı Çizildi.

İzmir'in Aliağa ilçesine bağlı Çakmaklı köyüne ENKA tarafından yapılması düşünülen termik santrale karşı Yeni Foça'ya bağlı Gencelli köyü sahilinde miting düzenlendi. "İzmir Yaşamı Savunuyor" sloganıyla gerçekleşen mitingde, bölgeye daha önce de termik santral yapılmak istendiğini ama verilen mücadele ve yargı kararlarıyla önlendiğinin altı çizildi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Kemal Anadol'un da katıldığı mitinge, Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ, Yeni Foça Belediye Başkanı Osman Yurtseven, Menemen Belediye Başkanı Tahir Şahin, Helvacı Belediye Başkanı Hüseyin Şengül, Gerenköy Belediye Başkanı Orhan Bora, CHP İzmir İl Başkanı Kemal Karataş, CHP Aliağa Belediye Meclis Üyesi Yakup Öztürk, şair Hüseyin Yurttaş, çevre köy muhtarları, İzmir Bisikletçiler Derneği üyeleri, Karşıyaka Kanarya Sevenler Derneği üyeleri, İzmir Elektrik Mühendisleri Odası, İzmir Kent Planlamacıları Odası, Aliağa Esnaf ve Sanatkarlar Odası, Doğa ve Çevre Girişimcileri üyeleri, Aliağa Demokrasi Platformu üyeleri ve çok sayıda vatandaş katıldı. CHP İzmir Milletvekili Kemal Anadol, 19 yıl önce aynı yerde yine kendisinin öncülüğünde başlattıkları mücadeleden galip çıktıklarını hatırlatarak, "19 yıl önce ilk davayı açmak bana nasip olmuştu, biz o gün o davaları kazandık. Şimdi yine yapmak istiyorlar biz yine davalarımızı açtık. Hiçbir güç halkın gücünden büyük değildir. Yıllar süren mücadelemizi bırakmayacağız. Artık bu bölgenin daha fazla kirliliği kaldıracak gücü yok. Biz sanayiye karşı değiliz ancak sanayileşmek, enayileşmek değildir" şeklinde konuştu.

Gencelli sahilinde gerçekleşen mitingde tek tek söz alan belediye başkanları ve köy muhtarları da, bölgede termik santralinin kurulmasının insan sağlığı başta olmak üzere havayı ve toprağı da tehdit edeceğini belirterek, mücadelelerinin devam edeceğinin altını çizdi. Mitinge katılan 96 yaşındaki Rıza Piki isimli vatandaş, Gencelli de doğup büyüdüğünü söyleyerek, cennet bir köşe olan bu bölgenin termik santrale kurban edilmemesini istedi.

Aliağa Demokrasi Platformu adına konuşan Yücel Laçinel, "Bölgede kurulacak santral sadece Aliağa'yı değil çevremizdeki bütün yerleşim yerlerini etkileyecektir. İzmir'in özellikle yaz aylarındaki hava kirliliğinin bilimsel olarak Aliağa'dan kaynaklandığı Yamanlar Dağı'nın bile bundan etkilendiği kanıtlanmışken, bu bölgeye hala termik santral kurmak istemelerini anlamıyoruz" derken, Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ da, "Foça özel çevre koruma programında yer alan bir yerleşim yeridir. Özel çevre koruma programına dahil sadece 14 yerleşim yeri varken ve Foça bunlardan biriyken bizim bu bölgede bu tesise izin vermemiz mümkün değildir" şeklinde konuştu.

CHP İl Başkanı Kemal Karataş ise yaptığı konuşmada, 19 yıl önce verdikleri mücadeleden sonra geçen zamanda yorgun ve bitap düştüklerini sananların yanıldığını söyleyerek, "Mustafa Kemal Atatürk ülke yorgun ve bitap düşmüş bir vaziyette iken tekrar mücadeleye başlamıştı. 19 yıldır yorulduğumuzu, harap ve bitap düşmüş olduğumuzu sananlar yanılıyor" dedi.

Yaklaşık 500 kişinin termik santral karşıtı sloganlar attığı miting, daha sonra olaysız bir şekilde sona erdi.

(CU-YK-NÇ-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Metro ne zaman açılıyor? 1 Mayıs otobüs, Marmaray, vapur ve tramvay ücretsiz mi? Gelinim Mutfakta kim birinci oldu, çeyrek altının kim aldı? 1 Mayıs Gelinim Mutfakta kim kazandı? Puan durumu nedir? Mayıs askerlik yerleri ne zaman açıklanacak? 2024 MSB Mayıs askerlik celp ve sevk tarihleri! CANLI ALTIN FİYATLARI | Güncel çeyrek altın fiyatları ne kadar? 1 Mayıs altın fiyatları yükseldi mi? Euro ne kadar, 1 Euro kaç TL? Euro yükseliyor mu? 1 Mayıs Euro kaç lira? GÜNCEL DOLAR KURU! Dolar ne kadar, 1 Dolar kaç lira? Bugün (1 Mayıs) Dolar ne kadar oldu? PSG - B.Dortmund maçı ne zaman, saat kaçta, hangi kanalda? PSG - B.Dortmund maçı şifresiz mi? KPSS BAŞVURULARI 2024! KPSS lisans, ön lisans, ortaöğretim, DHBT sınav ve başvuru tarihleri başladı mı? Başvuru ücreti kaç TL? 1 MAYIS SARAÇHANE SON DAKİKA! Saraçhane'de son durum ne? 1 Mayıs kutlamalarında İstanbul'da yaşananlar… 1 Mayıs'ta Borsa İşlem Görecek mi? Resmi Tatilde Borsa Durumu TV YAYIN AKIŞI 1 MAYIS: Bugün hangi diziler var? Bu akşam hangi diziler ve programlar var? Emlak Konut THY kura sonuçları açıklandı mı, ne zaman belli olacak? 2024 THY Emlak Konut kura çekilişi sorgulama! 1 Mayıs Çarşamba EFT-HAVALE işlemi yapılır mı? 1 Mayıs'ta FAST ile para gönderilir mi? 1 MAYIS İSTANBUL VAPUR SEFERLERİ | 1 Mayıs vapur seferleri iptal mi, vapurlar çalışıyor mu? Hangi vapur hatları iptal edildi? Bahar 11. bölüm izle! Bahar dizisi yeni bölüm tek parça izle! Bahar dizisi son bölüm neler oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title