Haberler

Alevi - Sünni Niye Çatışsın

Güncelleme:

Başbakan Erdoğan'ın Dün Topladığı Alevi Zirvesi'ne Katılan Cem Vakfı Başkanı İzzettin Doğan, Türkiye'de Bin Yıldır Alevilikle Sünniliğin Bugüne Kadar Hiçbir Biçimde Karşı Karşıya Gelmediğini Belirtti.

Başbakan Tayyip Erdoğan’ın dün topladığı Alevi Zirvesi’ne katılan Cem Vakfı Başkanı İzzettin Doğan, Türkiye’de bin yıldır Alevilikle Sünniliğin bugüne kadar hiçbir biçimde karşı karşıya gelmediğini belirterek, "Alevilere haklar verildikten sonra niye çatışma olsun" dedi.

Devlet Bakanları Mehmet Sait Yazıcıoğlu, Mehmet Aydın ve AKP’nin Alevi kökenli milletvekili Reha Çamuroğlu, Cem Vakfı Başkanı Prof. Dr. İzzettin Doğan, Alevi İslam Din Hizmetleri Başkanı Ali Rıza Uğurlu, Alevi Vakıfları Federasyonu Başkanı Doğan Bermek, Cem Vakfı Genel Müdürü Hıdır Akbayır’ın katıldığı Beşiktaş’taki Başbakanlık Çalışma Ofisi’nde yapılan Alevi zirvesi 2 saat sürdü. Zirve çıkışı bir açıklama yapan İzzettin Doğan hükümetten isteklerini, yüz yüze görüşme olanağını bulduklarını belirterek "Gayet samimi ve dostane bir hava içerisinde geçti. Her iki taraf da umutlu ayrıldı" dedi.

İzzettin Doğan, Alevilerin genel bütçeden pay alması, Alevi İslam anlayışının ders kitaplarına girmesi, televizyon ve radyolardan konuşma hakkı tanınmasının sağlanmasını, ayrıca Alevi dedeleri ve Bektaşi babalarına maaş bağlanıp sosyal sigorta sistemine dahil edilmelerini talep ettiklerini bildirdi. Başbakan Erdoğan ve ilgili bakanların kendilerini dikkatle dinlediklerini ve zaman zaman "Bu İslam anlayışıyla bugün egemen olan İslam anlayışı arasında bir çatışma çıkabilir mi, bir kargaşa yaratabilir mi?" gibi tereddütlerini dile getirdiklerini bildiren Doğan, "Bunun gerçekleşmeyeceğini, çünkü Türkiye’de bin yıldır yaşayan Alevilik-Sünniliğin bugüne kadar hiçbir biçimde karşı karşıya gelmediğini, çatışma içine girmediğini, Alevilerin haklar verilmediği halde çatışmaya girmediğini anlattık. ’Aleviler haklar verildikten sonra niye çatışmaya girsin’ şeklinde bir mütalaa ile bu konuyu da kendi aramızda samimiyetle tartıştık" diye konuştu.

Cemevlerinin ibadethane statüsü tanınması için fikir alışverişinde bulunduklarını belirten Doğan, hukuki statü konusunun gelecek görüşmede ele alınacağını söyledi. Başbakan Erdoğan’ın seçimlerden sonra daha detaylı görüşülerek bir sonuca varılacağı yönünde görüş bildirdiğini anlatan İzzettin Doğan, "Bunun seçim yatırımı olarak eleştirerek haksızlık yapmamak lazım. Seçim yatırımı havası kokan herhangi bir vaadde ya da beyanda bulunmadılar" diye konuştu.

Diyanet demokratikleşsin

Cem Vakfı Başkanı Prof. İzzettin Doğan ve Alevi temsilcileri Başbakan Erdoğan ile iki saat görüştükten sonra çıkışta açıklama yaptılar. Doğan, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın kaldırılmasından yana olmadıklarını belirtip, "A’dan Z’ye demokratikleştirilmesinden yanayız" diye konuştu.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title