Haberler

Alevi Enstitüsü'nü Himayesine Aldı

Cumhurbaşkan Gül, Türkiye'nin Kurulacak İlk Alevilik Eğitim Enstitüsü'nü Himayesine Aldı. AKP'nin Alevi Kökenli Milletvekili Reha Çamuroğlu, Cem Vakfı Başkanı Doğan'ın Tepki Gösterdiği Yeni Vakfın Yöneticileriyle Gül'ü Ziyaret Ederek, Yardımını İstedi. Gül de Antalya'nın Tekke Köyü'nde Kurulacak Enstitüye Her Türlü Desteği Vereceğini Belirtti.

Cumhurbaşkan Gül, Türkiye’nin kurulacak ilk Alevilik Eğitim Enstitüsü’nü himayesine aldı. AKP’nin Alevi kökenli milletvekili Reha Çamuroğlu, Cem Vakfı Başkanı Doğan’ın tepki gösterdiği yeni vakfın yöneticileriyle Gül’ü ziyaret ederek, yardımını istedi. Gül de Antalya’nın Tekke Köyü’nde kurulacak enstitüye her türlü desteği vereceğini belirtti.

CUMHURBAŞKANI Abdullah Gül’ün Alevi dünyasını karıştıran kabulünün altından, ’Alevi Enstitüsü’ sürprizi çıktı. Gül, tarihi bir adım atarak, Türkiye’nin kurulacak ilk Alevilik Eğitim Enstitüsü’nü himayesine aldı. Cem Vakfı Başkanı İzzettin Doğan’ın, "Adımızı kullanıyorlar" diye tepki gösterdiği Abdal Musa Vakfı, Türkiye’nin ilk Alevilik Eğitim Enstitüsü’nü kurmaya hazırlanıyor. AKP’nin Alevi kökenli İstanbul Milletvekili Reha Çamuroğlu, vakıf başkanı Ali Tören ile Cem Vakfı kurucusu da olan yeni vakfın yöneticileri Ertuğrul Aslan, Garip Tükek, Rafet Tükek ve Yasin Tükek ile birlikte Gül’ü ziyaret etti. Çamuroğlu, Hürriyet’e şunları söyledi:

YAPTIĞI ÇİRKİN Büromdaki fakstan geçilen randevu talebinde Cem Vakfı adına bir görüşmeyi çağrıştıracak hiçbir ifade yoktu. Randevu, benim ve Abdal Musa Vakfı adına alındı. Bu vakfın yöneticilerinin bir kısmı Cem Vakfı’nın kurucu üyeleridir. Doğan bunu reddediyorsa, o hukuki bir konudur. Bu toplumun vatandaşları Cumhurbaşkanı ile görüşmek için kendisinden izin mi alacaklar? Kendini hangi mevkiye koyuyor? Seçimlerden önce, ’AKP’ye oy veren Alevi haysiyetsizdir’ dedi. Şimdi de kalkıyor, haysiyetsiz dediği insanlardan randevu bekliyor. Bu kadar da ikiyüzlülük olmaz. Çünkü açıklamasında ’bize randevu gelmedi’ diyor. Reddettiği bu kişiler, Sayın Doğan’ın vakıf merkezi olarak oturduğu binayı yaptıran, Cem TV’sine büyük maddi destek sağlayan insanlar. Oralarda bu insanların alın teri, emeği var. Biraz insaf tavsiye ederim.

İLK ENSTİTÜ 1826’ya kadar Anadolu’da Hacıbektaş’tan sonra en büyük Bektaşi dergahı Antalya’nın Elmalı İlçesi’ne bağlı Tekke Köyü’ndeydi. İkinci Mahmut’un Bektaşiliği yasaklanmasıyla burası yağmalandı, kayboldu. Şimdi bu vakıf tarafından buranın restorasyonu için çalışma başlatıldı. Bir anfi tiyatro, bir helikopter pisti yapıldı, satın alınan araziler üzerine Alevilik Eğitim Enstitüsü ile birlikte bir aşevi ile bir öğrenci yurdu yapılıyor.

HİMAYESİNİ İSTEDİK Selçuklu ve erken Osmanlı mimarisi kullanılan bu büyük projeyi Sayın Gül’e anlatıp, eskizleri gösterip himayesine almasını istedik. Kendisi de memnuniyetle bu işi himayesine alacağını söyledi. Bu enstitü Türkiye’de ilk olacak.

AZ DEĞİL ÇOK ALEVİYİM Seçimlerde ’az Alevi’ olduğum için değil, ’çok Alevi’ olduğum için AKP’ye gittim. Ben Alevi kimliğini unutarak, bundan taviz vererek AKP’de bulunacak biri değilim. Alevilikle ilgili konuların üzerine gideceğiz, bu sorunları çözme iradesini de ben bu iktidarda görüyorum. AKP çatısı altında çok ciddi işler yapılabileceği kanatindeyim.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title