Haberler

Alaşehir - Kenan Evren´E Doğduğu İlçede Heykel Darbesi Yedinci Cumhurbaşkanı Kenan Evren'in, Doğduğu Manisa'nın Alaşehir İlçesi'nde Bulunan Heykeli Kaldırılıyor.

Alaşehir Belediye Başkanı MHP'li Kadir Daş, Trafik Akışını Engellediği ve Vatandaşların Can Güvenliğini Tehlikeye Attığı Gerekçesiyle, Evren Heykelinin Kaldırılması İçin 6 Ay Önce Meclise Öneri Getirdiğini Açıkladı.

Alaşehir Belediye Başkanı MHP'li Kadir Daş, trafik akışını engellediği ve vatandaşların can güvenliğini tehlikeye attığı gerekçesiyle, Evren heykelinin kaldırılması için 6 ay önce meclise öneri getirdiğini açıkladı.

YEDİNCİ Cumhurbaşkanı Kenan Evren'in, doğduğu Manisa'nın Alaşehir İlçesi'nde bulunan heykeli kaldırılıyor. Alaşehir Belediye Başkanı MHP'li Kadir Daş, trafik akışını engellediği ve vatandaşların can güvenliğini tehlikeye attığı gerekçesiyle, kör bir noktada bulunan Evren heykelinin kaldırılması için 6 ay önce meclise öneri getirdiğini açıkladı. Konunun ekim ya da kasım ayındaki belediye meclis toplantısında görüşüleceğini aktaran Daş, ''Bunun referandumla ve çıkan sonuçla ilgisi yok. Biz aylar önce girişimi başlatmıştık' dedi.

12 Eylül 1980 askeri darbesinin Genelkurmay Başkanı olması nedeniyle eleştirilen, referandumun ardından yargılanma yolunun açılmasıyla hakkında çok sayıda suç duyurusunda bulunulan 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren'e bir darbe de doğduğu, büyüdüğü memleketi Alaşehir'den geldi. Alaşehir Belediye Başkanı MHP'li Kadir Daş, 1986 yılında, Anavatanlı Belediye Başkanı İsmail Örs döneminde yaptırılan, Beşeylül Mahallesi, Atatürk Bulvarı'ndaki Kenan Evren heykelini kaldırmak istediklerini açıkladı. İlçede TEDAŞ'ın kabloları yer altına aldığını, kendilerinin de hızla altyapı çalışmalarını sürdürdüğünü anlatan Daş, ''Atatürk Bulvarı'ndaki kavşak düzenlemesi ve altyapı çalışmaları için, trafiğin akışını engelleyen, dolayısıyla vatandaşların can güvenliğini tehlikeye atan Evren heykelinin kaldırılması gerekiyor. Son derece kör bir noktaya yapılan bu heykelin kaldırılması konusunda 6 ay önceki belediye meclisi toplantısında bir öneri sundum. Öneri önümüzdeki ekim ya da kasım ayındaki belediye meclis toplantısında görüşülecek' dedi.

Başkan Daş, belediye meclisinde yer alan 10 MHP'li ve 5 AK Partili üyenin öneriye ilişkin herhangi bir olumsuz görüş bildirmediğini belirtirken, ''Tabii ki tüm meclis üyesi arkadaşların kararına saygımız var. Ancak bizim mecliste kararlar yüzde 99 oybirliğiyle alınıyor. Bunda da öyle olacağını düşünüyorum. Heykelin kaldırılması kararı mutlaka alınacaktır' diye konuştu.

Konunun referandumun ardından gündeme gelmesiyle ilgili MHP'li Daş, ''Bu kararın referandumla ve çıkan sonuçla ilgisi yok. Biz aylar önce girişimi başlatmıştık. Ayrıca, 'sevgide serbestlik, saygıda mecburiyet vardır' ilkesine inanırım. Bir ihtilali yapan kişiyi sevmemiz mümkün değil. 16 yaşındaki bir çocuğu 18 yaşına çıkarıp asmayı da tasvip etmiyoruz. 1999 yılında göreve geldiğimde de belediyede Atatürk resimlerinden fazla olan Kenan Evren resimlerini kaldırttım. Bu kişi Atatürk'ten daha büyük değildir dedim. Ama kendisi Türkiye Cumhuriyeti'nin 7. Cumhurbaşkanıdır, buna saygı duyarız. Sonuçta onu tarih yargılayacaktır' dedi.

Kadir Daş, bazı vatandaşların, ''Evren heykeli kaldırılacaksa o zaman İstasyon Mahallesi Süleyman Demirel Bulvarı'nda bulunan Alpaslan Türkeş heykeli de kaldırılsın' önerisinin hatırlatılması üzerine, ''Bizim ilçemizde sadece Türkeş heykeli değil Bülent Ecevit Meydanı da var. Tüm fikirlere saygılıyız. Bu yüzden Alaşehir'in tarihinde ilk kez üç defa üst üste seçilen belediye başkanı benim. Türkeş Meydanı'nda herhangi bir aksaklık yok. Olsa orada da bir düzenleme yapardık' diye konuştu.

EVREN'E AK PARTİ SAHİP ÇIKTI

Referandumun hemen ardından gündeme gelen heykel tartışması Alaşehir'i böldü. AK Partili Belediye Meclis Üyesi Bünyamin Kapucu, ''Kenan Evren heykelinin kaldırılmasıyla ilgili bir karar alınmadı. Zaten böyle bir şey olsaydı karşı çıkardık. Kenan Evren Alaşehirliler tarafından sevilen bir devlet adamıdır. Aynı şekilde Alaşehir'e yaptığı hizmetler sayılamayacak kadar çoktur, hizmetleri asla inkar edilemez. Böyle bir devlet adamımızın heykelinin kaldırılmasına kesinlikle karşı çıkarız' dedi.

''TÜRKEŞ, 27 MAYIS'IN ÖNDERİ DEĞİL MİYDİ'

Manisa eski Milletvekili, DYP'li, asker kökenli Tevfik Diker ise darbecilerin isimlerinin cadde, sokak ve meydanlara verilmesinin yanlış olduğunu savunurken, MHP'li Başkan Daş'a da ''3 dönemdir başkandınız. Neden bu zamana kadar beklediniz? Ayrıca Albay Türkeş de 27 Mayıs'ın önderlerinden değilmiydi?' diye sordu.

VATANDAŞ BÖLÜNDÜ

Esnaf Halil İrkin, ''Alaşehir'de olduğu gibi tüm Türkiye'de darbecilerin heykelleri kaldırılsın. Kenan Evren'in de Türkeş'inki de' derken, kuaför Aysun Karabulut da ''Biz bu meydanı böyle bildik, sevdik. İsminin Kenan Evren olarak kalması, heykelin de durması daha iyi olur diye düşünüyorum' görüşünü dile getirdi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title