Haberler

"Aklımdaki Kadınlar" Tiyatro Sahnesinde

"Aklımdaki Kadınlar", dünya var olduğu günden bu yana çözülemeyen kadın-erkek ilişkilerini tiyatro perdesine taşıyor.

Şenay Ünal - İlişkilerinde sorunlara boğulmuş, takıntılı yazar Jake'in gerçek hayatında bulamadığı dengeyi, hayatındaki kadınları hayal dünyasına alarak kurma ve yönetme çabasının anlatıldığı

"Aklımdaki Kadınlar", dünya var olduğu günden bu yana çözülemeyen kadın-erkek ilişkilerini tiyatro perdesine taşıyor.

Sinan Pekinton'un yönettiği, 7 Mayıs'ta Şinasi Sahnesi'nde gerçekleştirilen prömiyerle seyirci karşısına çıkan eserde, Levent Şenbay, Zeynep Ekin Öner, Ekin Tunçay Turan, Şirin Çetinel Giobbi, Pınar Gün, Dilara Keyf Günüç, Özge Mirzali ve Zeynep Bostancı rol alıyor.

Dekor tasarımını Melih Karakurt'un üstlendiği eserin giysi tasarımı Fatma Sarıkurt'a, ışık kumandası da Şefaat Salcı'ya ait.

1992 yılında, Amerikalı oyun yazarı Neil Simon'un kaleme aldığı oyun, yazıldığı sene Broadway'de Neil Simon Tiyatrosu tarafından, Gene Saks'ın yönetmenliğinde sahnelenmişti.

Amerika'da çok sayıda ödüle layık görülen eser, Broadway sahnelerinde yakaladığı başarının ardından, 1996 yılında Glenn Jordan tarafından, Jake's Women adı ile sinema filmine de uyarlandı.

Eserin yönetmeni Pekinton, AA muhabirine, eserle ilgili yaptığı açıklamada, oyunun evrensel bir konu olan kadın-erkek ilişkilerini mizahi bir dille irdelediğini söyledi.

Sanatseverlerin oyunda, farklı yaradılışa sahip iki varlığın bir arada aynı dünyayı ve hayatı paylaşırken yaşadığı gelgitlere, çelişkilere, anlaşmazlıklara, çıkmazlara ve zorluklara şahit olacağını belirten Pekinton, "Tiyatroseverler, mesleğinden dolayı hayal dünyasında sürekli karakterler oluşturan Jake'in, benzer bir hayal dünyasını da gerçek hayatındaki kadınlarla sorunlarını aşmak, sağlıklı iletişim kurmak için oluşturduğunu görecek" ifadesini kullandı.

-Tüm dünyada sorun iletişimsizlik-

Bu sezon Devlet Tiyatrolarının sahneye koyduğu ve sanatseverlerin büyük ilgi gösterdiği "Hürrem Sultan"da, Kanuni Sultan Süleyman rolüyle seyirci karşısına çıktığını ve bu sebeple "Aklımdaki Kadınlar"ın hazırlık aşamasında zorlandıklarını ifade eden Pekinton, ancak izleyicinin oyunu gördükten sonra gösterdiği beğeninin kendilerini çok mutlu ettiğini söyledi.

Hangi milletten olursa olsun tüm dünyada kadın ve erkeklerin birtakım iletişim sorunları yaşadığına işaret eden Pekinton, şöyle konuştu:

"Oyunda Jake'in ilk ve ikinci karısı, psikiyatristi, kız kardeşi ve kızıyla kurduğu iletişim, bunların içinden çıkma çabası seyirciye aslında çok tanıdık gelecek çünkü bizler eseri sahneye koyarken gördük ki kültürler, ekonomik kalkınmışlık, eğitim seviyesi ne şekilde olursa olsun, Afrika'da da Avrupa'da da Türkiye'de de kadın-erkek arasındaki sorunlar benzer. Böyle olduğu için de Aklımdaki Kadınlar'ı izleyen erkekler de kadınlar da kendilerini, yaşadıklarını bulacak oyunda."

Yayıncı: Ebubekir Gülüm - ANKARA

Kaynak: AA / Güncel

Hürrem Sultan Karakurt Politika Güncel Haberler

500

Yorumlar (1)

dileymobilWeb@haberler.com:

Son zamanlarda zerdecalin kotu hatiralari hafizadan sildigi soyleniyor bu oyunu unutmam icin sanirim zerdecala ihtiyacim var oyuncular kesinlikle iyi fakat oyun kotu bence emeklerine yazik olmus

0
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title