Haberler

AK Parti'yi İşgal Girişimi Davası

Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'nın (FETÖ/PDY) 15 Temmuz'daki darbe girişimi sırasında AK Parti İstanbul İl Başkanlığını işgal etmeye çalışan sanıklardan uzman çavuş Fahrettin Kemal, AK Parti İl binası önünde toplanan halkın üzerlerine geldiğini belirterek,...

Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'nın (FETÖ/PDY) 15 Temmuz'daki darbe girişimi sırasında AK Parti İstanbul İl Başkanlığını işgal etmeye çalışan sanıklardan uzman çavuş Fahrettin Kemal, AK Parti İl binası önünde toplanan halkın üzerlerine geldiğini belirterek, "Askerlerimizin şarjörleri takılıydı. Yüzbaşı Gökhan Güney, 'Kimse emrimden çıkmayacak, ateş edin.' dedi. Ben de 'Senin emrini dinlemem, askerlerime vur emri vermem.' dedim." ifadelerini kullandı.

Silivri Kapalı Ceza İnfaz Kurumları karşısında yapılan binadaki salonda İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesince görülen duruşmada, savunmasını yapan tutuklu sanıklardan uzman çavuş Fahrettin Kemal, AK Parti'ye doğru yola çıkarken bazı vatandaşların kendilerini alkışladığını ancak bir süre sonra önlerinden geçen bir minibüsten kendilerine küfür ettiklerinde bir şey anlamadıklarını anlattı.

Kemal, araç şoförü olduğu için darbe girişiminin yaşandığı saatlerde telefona bakıp sosyal medyadan bir şey öğrenme şansının olmadığını, AK Parti il binası önüne geldiklerinde nereye geldiklerini anladıklarını aktardı.

Emir komutanın Binbaşı Faruk Şimşek'te olduğunu ve bütün askeri personeli yönlendirdiğini dile getiren Kemal, şunları söyledi:

"AK Parti ana giriş kapısının olduğu yerdeydim. Şimşek gelip emirler verdi. 'Binanın kontrolünü biz alacağız, emniyeti sağlayacağız, kimseyi geçirmeyin.' diyordu. Bu arada vatandaşlar toplanmaya başladı. Saat 23.45 civarındaydı. Kalabalıklaşan halk bize tepki gösterip küfür ediyordu. Biz de 'Ne oluyor?' dedik. O sırada havaya iki el ateş edilince halkın tepkisi arttı. Vatandaşlardan biri, 'Burada kardeşin polis olsa ona da sıkacak mısın?' deyince ben de 'Kardeşim zaten polis. Kimseye ateş etmem.' dedim. Yüzbaşı Gökhan Güney AK Parti il binasının önünde iki el ateş etti. Halk daha çok toplanmaya ve üstümüze gelmeye başladı. Ben bunların emrini dinlemedim. Askerlerimizin şarjörleri takılıydı. Yüzbaşı Gökhan Güney, 'Kimse emrimden çıkmayacak, ateş edin.' dedi. Ben de 'Senin emrini dinlemem, askerlerime vur emri vermem.' dedim ve askerlerime 'Geri çekilin.' dedim. O arada bölük komutanımız Üsteğmen Muzaffer Dikencik, 'Emir komuta bende. Onların sözünü dinlemeyin, geri çekiliyoruz.' dedi ve geri çekildik."

Çekildikleri yerde yanında birkaç askerin olduğunu anlatan Kemal, "Ben darbeci değilim. O gün üzerimde iki şarjör mühimmat vardı. Ben darbeci olsaydım onlarca kişiyi öldürebilirdim. Askerlerimin şarjörlerini çıkarttım, 'Kimse bir şey yapmasın, bizim üzerimizde bir oyun oynanıyor.' dedim. Sonra halk bize su getirdi. Önümüze barikat kurdu. Bayrak salladık, İstiklal Marşı söyledik. Daha sonra Çevik Kuvvet ekibi geldi, biz başka yere yönlendirildik." dedi.

Kemal, olay günü 01.30 civarında polis kardeşinin kendisini aradığını belirterek, "Sizin üzerinizde bir oyun oynanıyor, teslim ol." dediğini aktararak, kendisinin de kardeşine, zaten teslim olmak istediklerini söylediğini anlattı.

Olay günü 03.30 gibi AK Parti il binası önünden ayrıldıklarını ve saat 04.30 gibi kışlaya geri döndüklerini kaydeden Kemal, pazartesi günü mesaiye başladıkları sırada gözaltına alındığını söyledi.

Tutuklu sanık uzman erbaşlardan Arif Emre Esen de hakkındaki suçlamaları reddetti.

Emir komuta zincirinin en sonunda bulunduğunu anlatan Esen, "Benim hiçbir rütbelinin emrini sorgulama gibi bir durumum söz konusu olamaz. Kışladan çıktığımızda nereye gideceğimizi bilmiyorduk. Araç komutanıma nereye gideceğimizi sordum ama bana cevap vermedi. Araçtan indiğimizde ancak nereye geldiğimizi öğrendim." dedi.

Tatbikat için toplandıklarını sandığını öne süren Esen, "Tanımadığımız iki yüzbaşı ve bir binbaşı bize emirler veriyordu. Daha sonra AK Parti'nin binasına geldiğimizde güvenliği sağlama yönünde emirler aldık. Halk toplanıp tepki vermeye başladı. Daha sonra bir vatandaş, 'Ağabey siz askersiniz, bunlar da polis. Sizi birbirinize kırdırmaya çalışıyorlar.' dedi. Bana bina içinde bir televizyondan haberleri gösterdiler. Genelkurmay Başkanından haber alınamadığı yönünde bilgiler veriliyordu. Şaşırdım. Olayın farkına vardıktan sonra geri çekildik. Başımızdaki binbaşı, 'Hiçbir şekilde geri çekilmiyorsunuz.' yönünde emir verdi." şeklinde konuştu.

Mahkeme Başkanı Ali Öztürk'ün, "Size 'geri çekilmiyorsunuz' emrini kim verdi?" sorusuna, tutuklu sanık Esen, "Emri vereni görmedim. Üstünde hücum yeleği vardı." yanıtını verdi.

Bunun üzerine Öztürk, sesini yükselterek, "İsim ver. Üzerindeki yeleği ve rütbesini görüyorsun da kim olduğunu mu bilmiyorsun?" diye tepki gösterdi.

Duruşma sanıkların savunmalarının alınmasıyla sürüyor.

Kaynak: AA / Güncel

Faruk Şimşek AK Parti İstanbul AK Parti Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title