Haberler

AİHM'den 'Zorunlu Din Dersi' Kararı: İstemeyen Derse Girmez

Güncelleme:

AİHM, 15 vatandaşın "Zorunlu din dersi" ile ilgili Türkiye aleyhindeki şikayeti haklı bularak Türkiye'yi "Mecburi din dersi sistemini reforme etmeye" mahkum etti.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Türk vatandaşı Mansur Yalçın ve 14 şikayetçinin 'zorunlu din dersi' ile ilgili Türkiye aleyhinde yaptıkları şikayeti haklı bularak, Türkiye'yi 'mecburi din dersleri sistemini reforme etmeye' mahkum etti. Kararda, istemeyen öğrenciye Din ve Ahlak Bilgisi dersine girmeme hakkı verilmesine hükmedildi.

ALEVİ KÜLTÜRÜ TALEBİ

Türk vatandaşları Mansur Yalçın, Namık Sofuoğlu, Serap Topçu, Ali Yüce, Ali Kaplan, Eylem Onat Karataş, Hüseyin Kaya, Sevinç Ilgın, İsmail Ilgın, Cafer Aktan, Hakkı Saygı, Kemal Kuzucu, Yüksel Polat ve Hasan Kılıç, 22 Haziran 2005 tarihinde dönemin Milli Eğitim Bakanından, 'Alevi kültür ve filozofisini dikkate alarak, zorunlu din ve ahlak ders programını gözden geçirmesini ve Alevi kültürünü de derslere ilave etmesini' talep etmişlerdi.

ŞİKAYET KARARA BAĞLANDI

Milli Eğitim Bakanlığı'nın taleplerini dikkate almadığı iddiasıyla Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne başvuran şikayetçilerin talebi, karara bağlandı.

"TÜRKİYE EĞİTİM HAKKINI İHLAL EDİYOR"

Mahkeme kararında, 'Türk eğitim sisteminin değişik din ve görüşleri hâlâ eğitim sisteminde hayata geçirmediğini vurgulayarak', Türkiye'nin Avrupa İnsan Hakları Bildirgesi'nin 2'nci maddesi 'eğitim hakkı'nı ihlal ettiğine hükmetti.

"İSTEMEYEN DERSE GİRMEZ"

Mahkeme, geçmişte Hasan ve Eylem Zengin'in açtığı davada da Türkiye'nin aynı konuda mahkum olduğu belirterek, 'Türkiye'nin geçen süre zarfında sorunu halletmediği, en kısa zamanda eğitim sisteminde gereken değişiklikleri yaparak istemeyen öğrencilerin bir gerekçe göstermeden Din ve Ahlak Bilgisi derslerine girmeme haklarının verilmesine' karar verdi.

KARAR KESİNLİK TAŞIMIYOR

Mahkemenin kararı oy birliği ile verdiği öğrenildi. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin bugün vermiş olduğu karar kesinlik taşımazken, tarafların kararı bir üst mahkemeye götürmek için 3 aylık süresi bulunuyor.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Ali Kaplan Ali Yüce Türkiye Politika Güncel Haberler

500

Yorumlar (108)

ÇİN MALI BUNLAR:

KİMSEYİ ZORLAMIYORLAR. İLLAKİ İMAM HATİPLERE GİDİLECEK DİYE BİR KURAL YOK AMA , TEMEL EĞİTİMDE DE HER MÜSLÜMAN EVLADINA AZDA OLSA BİR EĞİTİM VERİLMESİ ŞART.

10
25
yanıtYanıtla
liseli:

olur bende matemetik dersini istemiyorum, digeride fizik dersini istemio ne olacak egitimin sonu AIHM '' MAHKEMESINE GOREMI EGITILECEGIZ? bir ulkede mufredat vardir okullarda ve o egitim yapilir ismeyen gider baska ulkede yasar ve o ulkenin okulundan mezun olur

13
17
yanıtYanıtla
ÖĞRENMEZSEN ÖĞRENME:

DİN ÖCÜ DEĞİL AMA ANLAMAYAN BİLMEZ. MAALESEF İNANÇSIZ GİDECEĞİZ BELLİ OLUYOR

yanıt0
yanıt0
turkoglu:

sadik ve cevahir : bakinhele beri bu ulkede turklerin taa ortaasyadan anadoluya gelisinden beri, ulkenin yonetimine elhamdulillah muslimanim diyenler Hakim olmustur, senin gibi azinliklar cocgunluga itaat etmistir, ve turk milleti savasa gittiginden iman gucuyle tekbir sesleriyle canini vermistir senin gibi ateslerle deyil asla unutmayin , memnun deyilsenin begendiginiz bir ulkeye iltica eder ve gider orada dilediginiz egitimi gorursunuz, Ayrica turkiyede gayri muslimler zaten din dersien girmek mecburiyetinde deyiller, sizler gibi iinsanlarin inanci konusunda fazla konusani savas aninda bu halk nereye koyacagini bilir u unutmayin bu sozleri

yanıt0
yanıt0
ZAZA TÜRK:

3-5 kişinin yüzünden islamdan geri kalacak değiliz. girmesinler yok yazılsınlar ve sınıfta kalsınlar.

20
9
yanıtYanıtla
Gavur:

başbakan bazen yalan söylüyor ak partiliyim ama halkın ? u müslüman diyo yalan :) zorunlu atatürkün hayatını işliyoruz ona niye kimsenin sesi çıkmıyoda din dersine çıkıyo

11
18
yanıtYanıtla
ARG:

BUNU DA ATATÜRK''E BAĞLADIN YA YAZIK

yanıt0
yanıt0
ATALARIMIZI RAHAT BIRAKIN:

ATALARIMIZLA UĞRAŞMAYI BIRAKIN ARTIK. ONLARIN İMAN GÜÜ OLMASAYDI ATATÜRKÜN MİLLİ MÜCADELE RUHUYLA BRLEŞMESEYDİ BU ÜLKE BİZİM OLMAZDI. ŞİMDİ BİZLİKTEN ÇIKAYA BAŞLADI. SEBEBİNİ HERKES KENDİNE SORSUN. MENFAAT BENCİLLİK, VE İNSANLIĞIMIZI UNUTTUK ONDAN OLMASIN. HER DİNCİYİM DİYEN MÜSLÜMAN DEĞİL, MÜSLÜMANLIĞI İSTMEYEN AYRI BİR DERT. NE YAPACAĞIZ BİLEMİYORUM

yanıt0
yanıt0
alp:

çok mantıklı ben müslüman değilim din dersinizi almak zorundamıyım kardeşim

17
12
yanıtYanıtla
ARG:

SAÇMA , SAPAN YORUMLAR YAPMAYIN. MÜSLÜMAN OLMAYAN TALEBELERE KİMSE ZORLA İSLAM DİNİ DERSLERİ VEREMEZ.

yanıt0
yanıt0
Tüm 108 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title