Haberler

Aibpa Ekonomik ve Mali Konular, Sosyal İşler ve Eğitim Komitesi Toplantısı

Komite Başkanı Ercoşkun:   "Suriye meselesi çözülmedikçe aslında bölgedeki istikrarın yeni baştan kurulabilmesinin ne kadar zor olduğunun farkındayız"  "Bir taraftan da ülkelerimizde, b...

Akdeniz İçin Birlik Parlamenter Asamblesi (AİBPA) Ekonomik ve Mali Konular, Sosyal İşler ve Eğitim Komitesi Başkanı Ali Ercoşkun,  "Suriye meselesi çözülmedikçe aslında bölgedeki istikrarın yeni baştan kurulabilmesinin ne kadar zor olduğunun farkındayız" dedi.

TBMM'nin ev sahipliğinde Shangri-La Bosphorus Otel'de düzenlenen AİBPA Ekonomik ve Mali Konular, Sosyal İşler ve Eğitim Komitesi Toplantısı'nın açılışında konuşan komite başkanı ve AK Parti Bolu Milletvekili Ercoşkun, konukları İstanbul'da ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Suriye'de büyük bir trajedinin yaşandığına dikkati çeken Ercoşkun, " Suriye'de gerçekten kendi halkına zulmeden ve kendi halkını katleden bir yönetimle karşı karşıyayız. Bu hepimizin içini acıtıyor" diye konuştu.

Ercoşkun, Türkiye'deki kamplarda yaklaşık 200 bin Suriyelinin misafir edildiğini aktararak, şöyle devam etti:

"Bu misafirlikleri esnasında, eğitimden sağlığa, temel ihtiyaçlardan meslek edindirme kurslarına kadar birçok alanda misafirlerimizin ihtiyaçlarını karşılıyoruz. Bu, Türkiye'ye şu ana kadar 2 milyar dolarlık bir yük getirmiş durumda. Fakat biz bu yükü bundan sonra da yüklenmeye devam edeceğiz. Suriyeli kardeşlerimize, ülkelerindeki problem çözülünceye kadar en iyi şekilde evsahipliği yapmaya çalışacağız. Bu noktada başta Ürdün olmak üzere, mültecilerle alakalı bu hizmetlere katkıda bulunan ülkelere teşekkür ediyorum. Bölgemizde böyle önemli bir gerçek var. Suriye meselesi çözülmedikçe aslında bölgedeki istikrarın yeni baştan kurulabilmesinin ne kadar zor olduğunun farkındayız. Bir taraftan da ülkelerimizde, bölgelerimizde arzu etmiş olduğumuz barış ve demokrasi ortamının kurulması ve gerek ekonomik anlamda gerekse sosyal ve kültürel anlamda kalkınmayı yeniden tesis etmek için hepimiz üzerimize düşen çalışmaları gerçekleştirmemiz lazım."

Ali Ercoşkun, Suriyeli sığınmacıların kaldığı kamplarda çekilen görüntüleri de katılımcılara barkovizyon aracılığıyla izletti.

"Mazlum insanlara ev sahipliği yapmaya devam edeceğiz"

AİBPA Türk Delegasyonu Başkanı ve AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Zeynep Karahan Uslu da bu gibi toplantıların, ülkelerarası etkin paylaşım fırsatları sunduğunu dile getirdi.

Türkiye'nin AB ile üyelik sürecinde olduğunu ve bu süreçte 3 yıl aradan sonra 22. faslın açıldığını hatırlatan Uslu, "Bu açıdan, böyle bir ilerlemenin her ne kadar geliştirilmiş olmasına rağmen, Türkiye ile mukayese edilemeyecek nitelikteki birçok ülkenin tam üyelik sıfatına haiz olmuş olması da halen yeterince adil bir bakışın, kuzey ve güney arasında tüm değerlendirme kriterleri bağlamında mevcut olmadığını anlayabilmek adına yeterince açık bir örnektir. Bu durum ve bu durum gibi pek çok ülkeyi ilgilendiren durumun dönüşmesi açısından biz parlamenterlere etkin sorumluluk düştüğü kanaatindeyim" ifadelerini kullandı.

Uslu, Suriye meselesinin " Akdeniz'in kanayan yarası" olduğunu belirterek, "Bu konuda hiçbir somut adımın halen atılmaması -spor tabiriyle konuşacak olursak- başta NATO ve AB olmak üzere müsabakada top çeviren konumda birçok uluslararası yapının bugün var olduğunu görüyoruz. Ülkemizde 600 bin mülteci barınmaktadır ki bunların 200 binden fazlası devletimizin koruması altında, mülteci kamplarında barınmaktadır. Ben de en fazla mülteciyi şehir olarak barındıran Şanlıurfa'nın temsilcisiyim. Mazlum insanlara ev sahipliği yapmaya şüphesiz ki devam edeceğiz" değerlendirmesinde bulundu.

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande'ın Avrupa'ya mülteci akınının önlenebilmesi için Türkiye, Lübnan ve Ürdün'e yardım edilmesine yönelik açıklamasına değinen Uslu, şöyle devam etti:

"Bu mudur acaba mesele? Ortak geleceğimizin şekillendiği şu günlerde böylesi bir trajediye, gerçekten sadece politik çıkarlara endeksli olmadan insanlık adına duyarlılık göstererek bir son verilmesi gerekir. Bu çerçevede, bölgemizdeki bitmeyen, tükenmeyen, kronik diyebileceğimiz nitelikteki bir başka mesele de Filistin meselesi. Daha önceki gün Gazze bir kez daha bombalandı. Artık kılımız bile, neredeyse hiçbirimizin kıpırdamıyor. Çünkü bu mesele alışıldık bir şey... Can kaybı var mı diye bakıyoruz. Yapılanın tamamen hukuksuz olup olmaması dahi tartışılmıyor adeta. Israrla üç maymunu oynayan dünya, sadece bakmakla yetiniyor."

Uslu, böyle bir coğrafyada, Akdeniz için birliği sağlamak adına yürütülen bu çalışmaların çok değerli olduğu düşündüğünü sözlerine ekledi.

Toplantı

AİBPA Ekonomik ve Mali Konular Sosyal İşler Eğitim Komitesi Toplantısı'na 12 ülkeden 30'a yakın parlamenter katılıyor.

"Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmelerin Finansmanı" ve "Mikrofinans ve Akdeniz'deki Rolü" konularının ele alınacağı toplantı, bugün sona erecek. - İstanbul

Kaynak: AA / Güncel

Ali Ercoşkun Türkiye Akdeniz Suriye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title