Haberler

Hacettepe Üniversitesi'nde Ölüm Tehditleri Alan Ahmet Telli kimdir?

Güncelleme:

Hacettepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'nde, 'Cumhuriyet Döneminde Edebiyat' adlı söyleşiye davet edilen şair Ahmet Telli, bir grup öğrenci tarafından "Hacettepe sana mezar olacak!" söylemiyle tehdit edildi. Şair Ahmet Telli kimdir?

Hacettepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'ndedün düzenlenen 'Cumhuriyet Döneminde Edebiyat' adlı söyleşide korkutan bir eylem gerçekleşti. Şair Ahmet Telli'nin tehdit edildiği söyleşi erken sonlandırılmak zorunda kaldı. Tehdit edilen şair ve yazar Ahmet Telli kimdir, kaç yaşındadır, eserleri nelerdir?

"HACETTEPE SANA MEZAR OLACAK"

Söyleşi esnasında içeri giren bölüm sekreterinin "Salonu boşaltın, kapıdakileri tutamıyoruz" söylemi üzerine Telli, etkinlikteki öğrencilere zarar gelmemesi adına hemen salondan ayrıldı. Telli yaşananlar hakkında düşüncelerini şöyle dile getirdi: "Çok naif ve keyifli bir söyleşi gerçekleştirdik. Çok memnun olduklarını söyledi öğrenciler. Söyleşi devam ederken bölüm sekreteri içeriye girdi. 'Salonu boşaltın tutamıyoruz kapıdakileri' dedi. Sonrasında etkinliği düzenleyen gençleri tehlikeye atmamak için tek başıma salondan çıktım. Kapıda bekleyen 30-35 kişilik güruhun arasından geçtim. Arkamdan slogan atmaya tehdit etmeye başladılar. 'Hacettepe sana mezar olacak' diyerek bağırdılar. Taksiye gidene kadar sloganları devam etti."

Ahmet Telli kimdir?

AHMET TELLİ KİMDİR?

Ahmet Telli, 2 Aralık 1946'da Çankırı'da dünyaya geldi. Hasanoğlan, Kayseri Pazarörenve Pınarbaşı öğretmen okullarında öğrenim gören Telli, sonrasında İlkokul Öğretmenliği Bölümü'nü bitirdi. Daha sonra Gazi Eğitim Enstitüsü'nü tamamlayan ünlü şair, Kastamonu, İnebolu, Doğanyurt'ta, Kırıkkale'de ve Ankara Atatürk Lisesi'nde Türkçe ve Edebiyat öğretmenliği yaptı. 1981'de sıkıyönetim nedeniyle tutuklandı. Görevine son verilen yazar 1981'de TCK'nın141, 142 ve 146. maddelerinden yargılandı. 141. ve 146. maddeden beraat eden Telli, 142. maddeden dolayı kısa bir hüküm giydi.

Ahmet Telli kimdir?

VARLIK DERGİSİ ELEŞTİRİ ÖDÜLÜ İKİNCİLİĞİ ALDI

Ahmet Telli, kitap yayıncılığı, editörlük gibi işlerle ilgilendi. Emekli olduktan sonra ilk şiirini 1961'de yayımlayan Telli, 1972'de Cengiz Tuncer'e ait olan "Kerkenez" romanıyla ilgili yazısıyla Varlık Dergisi'nden Eleştiri Ödülü İkinciliği aldı. Yayınevlerinde yöneticilik yapan Telli, 1993'te asıl mesleği olan öğretmenliğe geri döndü. 1970'li yılları daha çok deneme ve kitap tanıtım yazılarıyla ilgilenen Telli'nin kitapları 1979'dan sonra yayınlanmaya başladı.

ÖMER FARUK TOPRAK ÖDÜLÜ ALDI

1980 yılında "Hüznün İsyan Olur" kitabına Metin Altıok ile beraber Ömer Faruk Toprak Şiir Ödülü verildi. 1982 yılında bir ödül daha alan Telli, bu kez "Saklı Kalan" isimli kitabıyla Yazko Şiir Özendirme Ödülü aldı. Türkiye Yazıları, Kavram ve Karmaşa, Gümüş - Deliler Teknesi eki, Bireylikler gibi dergilerde şiirleriyle ilgili sayılar çıkarıldı. Ahmet Telli 1960'lı yıllarında ikinci yeni kuşağının temsilcisi olarak yazarlık hayatına devam etti. Ses tonuyla İsmet Özel'i anımsatan Telli, romantik ve başkaldıran yönüyle Atilla İlhan'ı hatırlatır.

AHMET TELLİ'NİN ESERLERİ

1979 yılında "Yangın Yılları", "Hüznün İsyan Olur" adlı kitaplarını yayın hayatına sunan Ahmet Telli, 1980'de " Dövüşen Anlatsın", 1982'de " Saklı Kalan", 1983'de " Su Çürüdü", 1984'de ise " Belki Yine Gelirim" kitaplarını okurlarıyla buluşturdu.

Kaynak: Haberler.com / Güncel

Ahmet Telli Edebiyat Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title