Haberler

Ağrı - Demirtaş: ``12 Eylül´De Bdp´Liler Oy Vermeyecek''

Ağrı'da Düzenlenen Bölge Toplantısında Konuşan Bdp Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, 12 Eylül'de Yapılacak Olan Anayasa Referandunu Boykot Edeceklerini Açıkladı. Demirtaş, "bu Anayasa Hala Herkesi Türk Olarak Tanımlıyor. Sayın Başbakan 'sen Kendini Kurtaracaksın, Koltuğunu Sağlamlaştıracaksın' Diye Ben Neden Bu Zulüm Anayasasının Değişmesi İçin 'evet' Diyeyim?" Dedi.

Ağrı'da düzenlenen bölge toplantısında konuşan BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, 12 Eylül'de yapılacak olan Anayasa referandunu boykot edeceklerini açıkladı. Demirtaş, "Bu anayasa hala herkesi Türk olarak tanımlıyor. Sayın başbakan 'sen kendini kurtaracaksın, koltuğunu sağlamlaştıracaksın' diye ben neden bu zulüm anayasasının değişmesi için 'evet' diyeyim?" dedi.

Belediye İş Merkezinde bulunan parti binasında toplanan 100 kadar partili Kürtçe 'şehitler ölmez' diye slogan atarak BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve Yardımcısı Gülten Kışanak'ı karşıladı. Kürt halkının tümüyle terörist ilan edildiğini ileri süren Demirtaş şunları söyledi:

"30 yıldır süren bir savaş var. Neredeyse bütün Kürt halkı terörist ilan edilmiştir. MHP, CHP ve AKP'nin söylemlerine bakılırsa bu ülke 50 defa bölünmüştü. Eğer bölünmüyorsa Kürt halkının kardeşlik politikasındandır. Bunu Başbakanın anlaması gerekmektedir. Biz bu kandırmaca Anayasa değişikliğine karşı oy kullanmayacağız. Oy kullanmayanların bu rejimi boykot ettiğini göstermek istiyoruz. Yeni bir anayasada kim özgürlük istiyor? Kim ana dilde eğitim görmek istiyor? Hangi öğrenciler parasız eğitim istiyor? Bunu herkes görecektir. 12 Eylül referandumunda boykotçuların kullanmadığı oylar, 'evet' ve 'hayır'dan daha fazla olacaktır. Bu anayasa inkar anayasasıdır. Bu anayasa hala herkesi Türk olarak tanımlıyor. Sayın başbakan 'sen kendini kurtaracaksın, koltuğunu sağlamlaştıracaksın' diye ben neden bu zulüm anayasasının değişmesi için 'evet' diyeyim."

CENAZELERE KİMYASAL MÜDAHALE İDDİASI

Son yaşanan olaylarda terörist cenazelerinin üzerine kimyasallar dökülerek yüzlerinin tanınamaz halde getirildiğini iddia eden ve bu görüntüleri Başbakan ile Genelkurmay Başkanına gönderdiklerini belirten Selahattin Demirtaş, 'çatışma olmasın' diye ellerinden geleni yaptıklarını bildirdi. Çatışma ve ölümler meydana geldiğini, ailelerin günlerce hastane kapısında çatışmada ölen çocukların cenazesini beklediğini anlatan Demirtaş'ın konuşması sırasında gözleri doldu. Demirtaş sözlerini şöyle sürdürdü:

"Böyle bir utanç İsrail'de yaşansa dünya ayağa kalkmaz mı? Başbakan Netanyahu'ya çıkıp hakaretler yağdırmaz mı? Bu cenazelere nasıl işkence yapılabilir ve cenazeler nasıl ailelerine teslim edilmez ve ailelere işkence çektirilir? Bu hangi dile, hangi kitaba, hangi kanuna ve hangi vicdana sığar? Başbakana o cesetlerin görüntülerini gönderdik, cevap bekliyorum. Kürt aileleri tanıyamasın diye sadece kafaları kimyasallarla yakılmış eritilmiş ve tanınmaz hale getirilmiş cesetlerin hesabını soruyorum başbakana. Sırf aileleri 'tanımasın, almasın' diye. Bunlar yapılırken bu Başbakan çıkmış dinden imandan bahsediyor. Hepimiz çatışmaların durmasından yanayız ama böyle bir zulmü ahlaksızlığı Kürt halkı kabul etmeyecektir. Hesabını da Başbakandan soracaktır. Her çatışmanın bir ahlakı vardır. Kimse bu ülkede kendi vatandaşlarına düşman muamelesi yapamaz. Kaldı ki Kürt ve Türk halkı hiçbir zaman düşman olmadı. Olmayacaktır. Başbakan neden sessiz? Ne zamana kadar devam edecek bu? Pervari'de Şemdinli'de çatışmada hayatını kaybeden PKK'lıların tamamının cesetlerine işkence yapılmış. Birbirimizin acısına saygı duymamız lazım. Bir polisin askerin acısı, hepimizin ortak acısıdır. Habur'da bunlar niye seviniyor diyenler bugün Pervaride'ki bu acıyı da anlayamazlar. Bugün bizim acımız anlaşılmıyor. Ondan sonra kardeşlikten milli mutabakattan söz ediyorlar. Peki Kürt cenazelerine yapılan işkence? ya bizim acımız? Bu ne olacak? Bunun hesabını soramayacak mıyız?"

BAŞBAKAN'LA KILIÇDAROĞLU'NA ŞEMDİNLİ DAVETİ

Başbakan'ı ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu Şemdinli'ye davet eden BDP Genel Başkanı Demirtaş şunları söyledi:

"O cephelere giden Başbakanı ve Kılıçdaroğlu'nu Şemdinli Devlet Hastanesine davet ediyorum. Oradaki cenazeleri de görsünler. Birbirmizin acısını anlayarak birbirimizi anlayabiliriz. 20 tane cenaze orda 15 tanesi daha ailelerine verilmemiş. Genelkurmay Başkanına sesleniyorum. Madem maaşını bu ülkede yaşayanların verdiği parayla alıyorsun. Madem bu devletin memurusun. Çatışmalarda öldürdüklerinizin ailelerinin acısına sahip çıkacaksın. Senin düşmanın değil bu halk senin vatandaşındır. Bu milletin cenazesine de saygı duyacaksın. 'Terörist cenazesi' diye bir şey olur mu? Ölmüş, tabuta konulmuş hala terörist. Cenaze cenazedir. Diyanet çıksın fetva versin bakalım."

Demirtaş, konuşmasının ardından BDP'nin çevre illerinden gelen il başkanlarıyla bir araya gelerek toplantısını basına kapalı olarak sürdürdü.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

title