Haberler

Afetzedelere Fatura Desteği

Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, "Sef afetinden etkilenen konut ve işyerlerine yönelik olarak 3 kurumumuz önümüzdeki 2 - 3 ay içerisindeki tahakkuk edecek borçların tahsilini yapmama yönünde karar almışlardır" dedi.

Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, "Sef afetinden etkilenen konut ve işyerlerine yönelik olarak 3 kurumumuz önümüzdeki 2 - 3 ay içerisindeki tahakkuk edecek borçların tahsilini yapmama yönünde karar almışlardır" dedi.

Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç; Vali Hüseyin Aksoy, Eski Bayındırlık ve İskan Bakanı Samsun Milletvekili Mustafa Demir, Milletvekili Çağatay Kılıç, Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Canik Kaymakamı Abdullah Kalkan, AK Parti Samsun İl Başkanı Fuat Köktaş ile birlikte düzenlediği basın toplantısında Samsun'un Canik ilçesinde yaşanan sel felaketi ile ilgili son gelişmeler hakkında bilgi verdi.

"İŞYERİ VE KONUT SAHİPLERİNE MADDİ DESTEK"

Hacı İsmail Mahallesi'nde sel felaketinin yaşandığı bölgeye hakim bir evin çatısında düzenlediği basın toplantısında Canik'te yaşanan ve 12 kişinin hayatını kaybetmesi ile sonuçlanan sel felaketinin bilançosunu açıklayan Bakan Suat Kılıç, selden zarar gören işyeri ve konut sahiplerine yapılacak yardımların nasıl olacağını anlattı. Samsun Valiliği'ne 2.5 milyon liranın ulaştığını ifade eden Bakan Sat Kılıç, "1 hafta önce yaşanan sel felaketi DSİ'nin ve meteorolojinin elindeki bütün verilere göre doğal afet sınırının yaklaşık 3 kat üzerinde yağış taşıyan, tam manasıyla kriterleri tümden sağlayan bir afet durumu. Bu afette hayatını kaybeden 12 vatandaşımıza Allah'tan rahmet diliyorum. Acıları yüreğimizdedir. Samsun tarihinin en büyük doğal afetlerinden, en çok sayıda can kaybına neden olan afetlerden birisidir. Ölümün acısının dindirmek, kaybettiğimiz canları getirmek mümkün değil. Can kayıpları dışında şehirde yaşanan afetin izlerini ortadan kaldırmak için son derece gayretli çalışmalar yürütülüyor. Yaşanan sel felaketinde Samsun'da bin 508 bina, 470 konut, 891 işyeri, 134 depo, 12 kamu binası ve sosyal tesis olmak üzere toplamda bin 508 bina sel felaketinden birinci, ikinci, üçüncü ve dördüncü derecede etkilendi. Başbakanımızın talimatları doğrultusunda gerek konutlarda gerekse işyerlerinde vuku bulan zararların kaldırılmasına yönelik olarak ilk yardım anlamında Samsun Valiliği'ne ulaştırılan 2.5 milyon liralık kaynağın dağıtımına devam ediliyor. Birinci derece hasar gören 209 konut, ikinci derece hasar gören 125 konut, üçüncü derecede hasar gören 86 konut, dördüncü derecede hasar gören 50 konutun maruz kaldığı zararların kısmi olarak ta olsa telafisine yönelik olarak 1 milyon 433 bin lira konut sahiplerine dağıtılmak üzere programlandı. Hasar gören işyerleri var, su baskınına maruz kalan işyerlerindeki normale dönüş çabalarını takviye etmek üzere yaklaşık 1 milyon liralık kaynağın işyerlerine, esnafımıza, özellikle sanayi sitesi esnafına yönelik dağıtımı Samsun Valiliği tarafından koordine ediliyor. Bu yardımlar en geç 3 gün içinde hak sahiplerine tümden ulaştırılmış olacaktır. Zarara maruz kalan esnafımızın gerek Esnaf Kefaret Kooperatifi'nden, gerekse Halk Bankası'ndan kullandıkları kredilerin zararlarını belgelendirmek kaydıyla ötelenmesine yönelik çalışmalar ilgili bakanlıklar tarafından yürütülüyor" diye konuştu.

"SASKİ, SAMGAZ VE YEDAŞ'TAN FATURA DESTEĞİ"

SASKİ ve SAMGAZ'ın 3 ay, YEDAŞ'ın ise 2 boyunca sel felaketinden etkilenenlerden fatura tahsili yapmayacağını belirten Bakan Suat Kılıç, "Sel afetinden etkilenen konut ve işyerlerine yönelik olarak 3 kurumumuz önümüzdeki 2-3 ay içerisindeki tahakkuk edecek borçların tahsilini yapmama yönünde karar almışlardır. Büyükşehir Belediyesi SASKİ 3 ay süreyle sel afetinden etkilen konut ve işyerlerinden su faturalarını tahsil etmeyecek. SAMGAZ firması 3 ay süreyle Samsun'da sel afetinden etkilenen işyerleri ve konutlardan 3 ay boyunca kullanacakları doğal gazın bedelini tahsil etmeyecek. YEDAŞ 2 ay boyunca selden etkilenen konutlardan elektrik faturalarını tahsil etmeme yönünde bir karar almış durumdadır" şeklinde konuştu.

BAŞBAKAN'DAN YILANLIDERE TALİMATI

Başbakan Recep Tayip Erdoğan'ın her gün arayarak bilgi aldığını ifade ene Suat Kılıç, Başbakan'ın dere yataklarında bulunan konutların kaldırılmasına yönelik talimat verdiğini şu sözlerle ifade etti: "Yaklaşık 299 metreküp saniye yağış DSİ ve meteoroloji verilerine göre üst düzeyli, kırmızı alarm gerektiren afet olarak değerlendirilmekte. Samsun'da Salı gününü Çarşamba gününe bağlayan gece yağan yağmur 710 metreküp saniye, yani afet sınırının 2.5 katına varan bir yağış Samsun'da metrekareye düşmüş durumda. Bu durum Başbakanımızın ısrarla önlenmesi yönünde talimatlandırdığı dere yataklarına yerleşim ile birleştiği zaman yaşanan afetin boyutu gözler önüne serilmiş durumdadır. Başbakanımızın her gün arayarak hem talimatlandırması ve hem de durum hakkında bilgi alması dolayısıyla Başbakanımıza Samsun halkı adına teşekkür ediyorum. Başbakanımızın özellikle Büyükşehir Belediye Başkanı ve Valimize talimatı, Yılanlıdere üzerindeki dere yatağına yerleşimlerin derhal ve behemehal ortadan kaldırılmasını sağlamalarıdır. Türkiye'de bu tür felaketlerin boyutunu derinleştiren esas unsurun ne olduğu bu dere yatığındaki görüntüler izlendiğinde anlaşılacaktır. Maalesef dere yatağının tam ortasında konutlar var. Bugüne kadar bunları elbette gördük ama, vatandaşlarımızın direnişi, yaşam alanlarını terk etmeme isteği bu konutların kaldırılmasına mali oldu. Başbakanımızın talimatları doğrultusunda Samsun Büyükşehir Belediyesi birkaç gün içinde iş makinelerini çalıştırmaya başlayacak, acilen yıkılması gereken dere yatağındaki bu binaların tamamı ortadan kaldırılacak. Acil yıkılması gereken kapsam dışında kalan binalar ise 6306 sayılı Kanun kapsamı içinde yıkılması çok kısa süre içinde gündeme gelecek. Şuan Samsun Büyükşehir Belediyesi'nde kullanıma hazır, anahtarları teslim edilebilecek durumda 130 adet konut bulunmaktadır. Bu dere yatağında evlerine girmek istemeyen vatandaşlarımızın Canik Kaymakamlığı, Samsun Valiliği ve Samsun Büyükşehir Belediyesi'ne müracaat etmeleri kendilerinden ricamızdır. Bu müracaatlar üzerine Büyükşehir Belediyesi'nin elindeki 130 konut kendilerine tahsis edilecek. 3 gün sonra bu konutların tamamı yatak, yorgan, beyaz eşya gibi temel ev ihtiyaçları içeresinde donatılmış olarak vatandaşlarımıza teslim edilecektir. Bir kira ya da ücret vatandaşlarımızdan talep edilmeyecek. Artık Türkiye'nin dere yatağında konut konusuna tahammül edebilecek hali kalmamıştır. Neredeyse yaşanan her sel felaketinde maalesef dere yataklarındaki imara aykırı yapılaşmanın, hatta bazı durumlarda imara uygun yapılaşmaların bedeli çoğu zaman can kaybıyla ödenmektedir. Bu manzaraların Türkiye'de tekraren yaşanmasını arzu etmiyoruz."

"ZEMİN KATLARA İSKAN İZNİ VERİLMEYECEK"

TOKİ konutlarının zemin katlarının tümden tahliye edileceğini söyleyen Suat Kılıç, açıklamasında şu ifadelere yer verdi: "TOKİ yerleşim alanlarının bodrum katları tümden tahliye edilecek. Bodrum katlarında insan yerleşimine yönelik iskan izinleri verilmeyecek ve bodrum katlarına konuşlandırılmış bulunan gerek elektrik gerekse doğal gaz tesisatları bu katlardan üst katlara transfer edilecek. Benzer hadiselerde bundan sonra bir ölüm riskinin yaşanması tümden ortadan kaldırılmış olacak. Yılanlıdere'de dere yatağında bulunan iskan tümden ortadan kaldırılacak. Vatandaşlarımızın anlayış göstermelerini istiyoruz. Her ne olursa olsun kanundan alınan yetki kullanılacak ve yeni can kayıplarının önlenmesine yönelik olarak dere yatağındaki bu konutların tümden yıkılması ve tasfiye edilmesi kısa süre içinde sağlanacak."

AYACIK'TA 1 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

Bakan Kılıç, dün gece yaşanan 4 ilçeyi etkileyen son sel felaketinde 1 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. Benzer olayların bir daha yaşanmamasını arzu ettiklerini belirten Kılıç, "Salıpazarı, Ayvacık, Terme ve Çarşamba bölgesinden üzücü bir haber geldi. Büyük bir sel afetine maruz kalabileceğimiz kaygısını gece boyunca yaşadık. Salıpazarı ve Ayvacık istikametinden Çarşamba ve Terme'den denize ulaşan derelerdeki su seviyesi gece yarısından sonra normale dönmüş bulunuyor. Şuan için bölgemizde sele ya da afete sebep olacak bir yoğun yağış riski önümüzdeki birkaç gün itibariyle görülmemektedir. Dün yaşanan yoğun yağış sırasında Ayvacık ilçesinde köyde bir konutun çökmesi neticesinde bir vatandaşımız hayatını kaybetti. Benzer olayların Samsun'da ve Türkiye'nin bir başka yerinde yeniden yaşanmamasını ümit ediyoruz. Rusya'da da yaklaşık 200 kişinin hayatını kaybettiği büyük bir sel yaşandı. Benzer acıların sadece Türkiye'de değil dünyanın hiçbir yerinde yaşanmamasını arzu ediyoruz" dedi. - SAMSUN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Türkiye Canik Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title