Haberler

Adnan Menderes 51. Ölüm Yıldönümünde Mezarı Başında Anıldı

Eski Başbakan Adnan Menderes, idam edilişinin 51.Yıldönümünde Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı'nın düzenlediği törenle anıldı.

Eski Başbakan Adnan Menderes, idam edilişinin 51. Yıldönümünde Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı'nın düzenlediği törenle anıldı.

Haber-Kamera: Ünsal ÇAKİN / İstanbul DHA

Adnan Menderes, ölümünün 51. Yıldönümünde Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı'nın düzenlediği törenle anıldı. Törene, Aydın Menderes'in eşi Ümran Menderes, Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı Başkanı Mustafa Yeşil, Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı Başkan Yardımcısı Cemal Uşak, Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir ve vatandaşlar katıldı.Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı Başkan Yardımcısı Cemal Uşak yaptığı konuşmasında, o tarihlerde çocuk olduğunu Adnan Menderes'in idam edildiğini annesinden öğrendiğini ve herkesin ağladığını söyledi. Adnan Menderes'in gelini ve Aydın Menderes'in eşi Ümran Menderes de duygularını basın mensuplarıyla paylaştı. Menderes, "Yaşananlar çok acı, Allah bir daha yaşatmasın ama ne var ki artık ihtilaller sorgulanır oldu. Bundan böyle daha büyük projelere imza atmamız lazım. Onların demokrasi için açmış olduğu yolda devam edeceğiz. Nur içinde yatsınlar" diye konuştu. Yasin-i Şerif okunmasının ardından söz alan Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı Başkanı Mustafa Yeşil şu şekilde konuştu: Merhum Adnan Menderes milletini çok severdi. Ama o milletine ait o sevgisini işlerini çok iyi yaparak gösterirdi. Onun dönemi tarihe, bu millete çarıktan mediniyete geçiş dönemi olarak anılırdı. 'Time' dergisi onu kapak yaptığında manşetine 'İmarcı Adnan Menderes' yazmıştı. Çünkü o karış karış ülkesinin her köşesini, her ferdini adeta omuzlamış ve onu çağın medeniyetin ufkuna taşıma azmiyle yürümüştü. Demokrattı. Tek partili dönemin yaşandığı bir sürecin arkasından demokrasi telaffuz etmek cesaret işiydi. Adnan Menders'in gelini, Aydın Menderesin eşi Ümran Menderes de yardım alarak konuşma yapacağı platforma çıktı. Yanlış bir şey söylememek için sözlerini kağıda döktüğünü belirten Menderes" Yaşananlar çok acı. Keşke güzel ülkemiz bunları yaşamasaydı. Artık günümüzde ihtilallerin, güzel ülkemize ne getirdiği, ne götürdüğü tartışılmaya başlandı. Bu da çok önemli. Bizi daha sonra ileriye taşıyacak projelere ihtiyacımız var. Aradan bunca yıl geçmiş olmasına rağmen, Türkiye demokrasi şehitlerini unutmadı. Her geçen sene ilgi ve sevginin artarak devam ettiğini görüyoruz. Buda yüreğimizi rahatlatıyor" diye konuştu. Zeytinburnu Müftüsü Yusuf İzzettin'in okuduğu duanın ardından, törene katılanlar Sultan Ahmet Camii'nde okutulacak mevlit için Anıt Mezar'dan ayrıldı.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Aydın Menderes Adnan Menderes İstanbul Politika Güncel Haberler

title