Haberler

Adıyaman Çocuk Merkezi Destek Buluşması'

Güncelleme:

Adıyaman'da 'Çocuklar Sokakta Solmasın' projesinin destek buluşması gerçekleştirildi.

Hayat Sağlık ve Sosyal Hizmetler Vakfı, Adıyaman Belediyesi ve Adıyaman Yeşilay Temsilciliği Adıyaman'da 'Çocuklar Sokakta Solmasın' projesinin destek buluşmasını gerçekleştirdi.

Zeytinburnu Belediyesi Kazlıçeşme Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen 'Adıyaman Çocuk Merkezi Destek Buluşması'na Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Sare Davutoğlu, Adıyaman Milletvekili Dr. Murtaza Yetiş, İstanbul Milletvekili Prof Dr Mustafa Şentop, Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın ile Adıyamanlı iş adamları, akademisyenleri ve proje gönüllüleri katıldı.

Selamlama konuşması yapan Çocuklar Sokakta Solmasın Proje Yönetim Kurulu Başkanı Dr Saadet Avcı yola çıkış noktasını ve vizyonunu şu sözleriyle açıkladı:

"Özellikle son yıllarda gelişmekte olan birçok ülkede olduğu gibi yurdumuzda da sokakta yaşayan veya çalışan çocuklar sorunu kamuoyunu ve kurumları yakından ilgilendirir hale gelmiştir. Aslında onlar bir sorundan ziyade hızlı kentleşme ile oluşan gecekondulaşma, göç, ekonomik yetersizlik, parçalanmış aile ve işsizliğin sonuçlarıdır. Türkiye geneli için net rakamlara ulaşılamamakla birlikte İstanbul'da sokakta 30 bin çalışan çocuk olduğu, bunların 8 bininin sokakta yaşadığı bilinmektedir. Çocukların sokakta çalışması veya çalıştırılması, şiddete ve ihmale maruz kalmalarına sebep olmaktadır. Şiddete maruz kalan ve sevgisiz yetişen çocuklar okulda ve sokakta akranlarına şiddet uygulamakta ve toplum nazarında uyumsuz olarak damgalanıp dışlanmaktadır.

Bu dışlanma ile çocuklar topluma küsmüş, psikolojik sorunları olan ve sağlıksız bireyler olarak karşımıza çıkmakta ve onlar büyüdükçe sorun da büyüyerek topluma yansımaktadır. Bizler, bu problemin farkında olan ve sorunun çözümünde yer almak isteyen Hayat Vakfı mensuplarından birkaç hanım olarak 1998 yılında projemizin ilk adımını attık. Amacımız; maddi veya sosyal yoksunluk sebebiyle sokakta çalışmak zorunda kalan çocukların toplumdaki diğer çocuklar gibi hayata umutla bakıp hayaller kurmasını sağlamaktır."

Selamlama konuşmasının ardından söz alan Hayat Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Dr Ahmet Özdemir konuşma yaptı. Konuşmasında günümüzün sorunlarına değinerek, çözüm olarak yeni bir medeniyet algısı oluşması gerektiğini dile getiren Özdemir: "İnsan ömrüne sıkışmıştır. Yani süre ile sınırlandırılmış bir hayat sahibidir. Ömür ve imar kelimelerinin aynı kökten geldiği düşünülürse bizim medeniyetimizin ömrün yeryüzünün imarı için ortaya konulması gerektiği fikri üzerinde yükseldiği rahatlıkla söylenebilir.

Yani insan yeryüzüne salınmamış/başıboş bırakılmamış aksine yeryüzüne gönderilmiştir. Bu imarın ve bir umran'ın müjdecisi ve taşıyıcısı olmanın imkanlarını devşirebilmenin zemininin oluşturabilmesine bir katkıda bulunabilme umuduyla, bugün burada hayatın farkında ve "dalanlarla birlikte dalmayan" ömrünün bilincinde birer insan olarak küçük bir sesin yükseltilebilmesinin umudunu taşımaktayız. Yaşadığımız zamanın ve akışın rüzgarında savrulmayan, insanı insan olduğu için seven ve insanın derdiyle dertlenen, komşusu aç iken tok uyumayan, bir insani duyarlılığı yeniden gündemleştirmek ve altını bir kez daha çizebilmek için buradayız." şeklinde konuştu.

Projeye destek veren Adıyaman Belediyesi adına konuşan Başkan Yardımcısı Ebubekir Fırat ta, belediye olarak aile, sosyal ve kültürel etkinliklere her zaman destek verdiklerini, 'Çocuklar Sokakta Solmasın' projesine de engelsiz yaşam parkında merkez tahsis ettiklerini söyledi

Yetiş: "Proje Adıyaman için önemli"

Projeye destek veren AK Parti Adıyaman Milletvekili Dr.Murtaza Yetiş ise yaptığı konuşmada, özellikle projeyi sürdüren hanımlara teşekkür ederek,"Bu proje Adıyaman için oldukça önemli. Çünkü o bölgenin insanlarına ulaşmamız gerekiyor. Haydi birlikte gidip el uzatalım. Siyasetçileriyle, işadamlarıyla, akademisyenleriyle, gönüllüleriyle sinerji oluşturarak insanımıza hizmet edelim. Sayın Dışişleri Bakanımız, dünyanın sorunlarına kafa yorarken, bu projenin de dünyalar kadar önemli olduğunu bildiği için aramızdalar, özellikle şükranlarımızı sunuyorum" dedi.

Davutoğlu: "Çocuklar varoluşumuzun anlamını hatırlatır."

Toplantıda son olarak onur konuğu Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu konuşmasını yaptı. Hayat Vakfı'nın önemli bir misyon yüklendiğini vurgulayan Davutoğlu şunları söyledi: "Çocuklar Sokakta Solmasın projesine davet edildiğimde büyük mutlulukla kabul ettim. Çünkü, çocuk masumiyettir, ona baktığınızda cennetin yansımasını görürsünüz. Çocuklarla beraber olmak, insanın doğasını temsil eder. Her an varoluşumuzu, anlamını tekrar tekrar hatırlatır. Bir kardeşimiz bana, 'Yoğunluğunuzun stresini nasıl gideriyorsunuz' diye sorduğunda şunu söyledim. Birincisi dua. İkincisi telefonumun üzerinde yer alan torunumun resmi. Torunumun şahsında bütün çocuklarımız hakkında tefekkür etmek. Onlar insan olduğunuzu hatırlatır. Bütün yaptıklarınıza, çalışmalarınıza derinlik katar. Onu unuttuğunuz zaman insandan her zaman kötülük gelebilir. Ancak kendi çocukluğunu zihninin bir köşesinde tutan kişi katil, zalim olamaz. O yüzden çocuklarla ilgili bir proje geldiğinde önemserim, destek veririm.

Yeryüzü doktorlarını tebrik ediyorum

Somali'deki izlenimlerini anlatan Bakan Davutoğlu, "Özellikle sayın vekilimiz Dr.Murtaza Bey'in de aralarında bulunduğu 'Yeryüzü Doktorları'nı minnetle anıyorum, tebrik ediyorum. Somali'de bir doktorumuzun nasıl ağladığını, çocukları kurtarmak için nasıl can siperane koşturduğunu gördük. Bunu ancak bir baba çocuğu için yapar."

Hayat Vakfı örnek projelere imza atıyor

Hayat Vakfı'nın ilk kurulan profesyonel sivil toplum kuruluşlarının başında geldiğini belirten Davutoğlu, "Hayat Vakfı her zaman olduğu gibi yine örnek ve en anlamlı bir projeye imza atıyor. Anlamlı bir şiarla başlamış. Medeniyet geçmişi olan bir ülkede sokakta çocuk kalmamalı, evsiz yaşlı kalmamalı. Devlet bu yönde çalışmalar yürütürken daha önemlisi sivil toplum kuruluşlarının çalışmaları ayrı önem taşıyor. Gönüllülerin sıcaklığı, tebessümü daha önemli. Hayata kazandırılan çocukların yüzlerindeki sevinç, mutluluk her şeyden daha önemlidir. Bundan dolayı, başlatılan bu anlamlı faaliyetin, gönüllülerin desteğiyle devam etmesi gerekir. Hayat Vakfı büyük bir ailedir. Bu ailede ise en aktif görevi hanımlar yürütüyor. Hepsine teşekkür ediyorum"dedi.

Mutlaka Adıyaman'ı görün, keşfedin

Hayatında dört mekanın önemli yeri olduğunu belirten Davutoğlu, "2001 yılında Adıyaman'a gittim, Nemrut'a çıktık. Güneşin doğuşunu seyrettik. Unutamadığım günlerden biridir o gün. Hayatımda dört önemli mekan var. Birincisi Tur-i Sina, ikincisi Zeytun Dağı, üçüncüsü Hira Mağarası, dördüncüsü ise Nemrut Dağı. Tefekkür ederek çıktığınızda insanlık tarihinin birikimini teneffüs edersininiz. Gökyüzüne doğru yaklaşır, güneşin doğuşunu izlediğinizde, Anadolu medeniyetlerinin tüm hakikatlerine oradan ulaşırsınız.

Mutlaka Adıyaman'ı görmenizi, keşfetmenizi tavsiye ederim. Bunun yanında Adıyamanlıların sıcakkanlılığı gönlümüzde özel bir yer bırakmıştır. Böylesine güzel bir faaliyetin Adıyaman'a taşınması büyük bir misyon. Dr.Murtaza bey'in de destek verdiğini, öncülük ettiğini biliyorum. Şahsında, tüm emeği geçenlere teşekkür ediyorum" dedi.

Protokol konuşmalarının ardından Dışişleri Bakanı Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu, milletvekilleri ve desteklerinden dolayı Adıyamanlı sanayici, iş adamı ve akademisyenlerine katılımlarından dolayı proje gönüllüleri tarafından plaketleri takdim edildi ve aile fotoğrafı çekildi.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Ahmet Davutoğlu Murtaza Yetiş Adıyaman Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title