Haberler

Abidenin Altından Şeyhülislam Çıktı

Güncelleme:

Bursa'da Osmanlı'yı işgalci gibi gösteren anıtın altından şeyhülislam mezarı çıktı.

Bursa'da Sultan II. Mustafa ve III. Ahmed dönemlerinde iki defa şeyhülislamlık makamına çıkmış ve "İmam-ı Sultani" unvanını elde etmiş olan Mehmed Efendi'nin mezarının yerine şehitler abidesi yapıldığı ortaya çıktı.

Osman Gazi'nin baş ucuna dikilen ve Osmanlı'yı işgalci olarak gösteren abide 28 Ocak 2013 günü itibarıyla kaldırıldı. Tarih kaynaklarından yararlanan Uludağ Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hasan Basri Öcalan ve arkadaşları, kaldırılan anıtın altında şeyhülislam mezarı olduğunu tespit etti. İki ay önce devlet yetkilileri tarafından verilen emir ile kaldırılan abidenin altında mezar olduğundan kimsenin haberi bile olmazken, 1910'lu yıllarda çekilen fotoğraflarda mezarın baş ve ayak taşlarının sağlam olduğu görüldü.

1925 yılında Bursa mezar taşları hakkında bir eser yazan Mehmed Şemseddin Efendi, Şeyhülislam Mehmed Efendi'nin mezarının abidenin altında kaldığını yazdı.

Kaynakları titizlikle incelediklerini ifade eden Öcalan, "Mezarın Osman Gazi Türbesi'nin güneyine, evinin bahçesine defnedildiği yazıyordu. Osmanlı protokolünde bu kadar üst seviyede görev yapmış birinin mezarı göz göre göre kayboluyor ve biz bundan habersiz kaldık. Yaptığım araştırmada, Sultan II. Mustafa ve III. Ahmed dönemlerinde iki defa şeyhülislamlık makamına çıkmış olan ve 'İmam-ı Sultani' unvanını elde etmiş olan Mehmed Efendi Bursa'ya sürgün edilmiş, Bursa'da bir darülhadis kurarak eğitim vermeye devam etmiştir. Vefat ettiğinde de Osman Gazi Türbesi'nin kıble tarafına defnedilmiştir. Abdülhamid Han tarafından çektirilen fotoğrafta, Şeyhülislam Mehmed Efendi'nin selvi ağacının altındaki kabri uzaktan görülüyor. Mezarın üzerine yaptırılan abide 28 Ocak 2013 tarihinde kaldırıldı" dedi.

Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin tarafından bastırılan Kamil Kepecioğlu'nun "Bursa Kütüğü"nde bazı bilgilerin bulunduğunu ifade eden Öcalan, kitapta şu ifadelerin yer aldığını söyledi:

"Bursa'da sürgün iken evini darülhadis yapmış ve oraya gömülmüştür. Sonraları Sultan Osman türbeleri tesviye edildiğinden, oraları da türbe bahçesine ilhak olup kendisinin taş ve kabri bırakılmıştı. Bursa'nın Yunanlılardan geri alınması esnasında istiklal için canlarını feda eden aziz şehitler oraya defnolunmuş ve üzerlerine bir de abide yapılmıştır ki, Mehmed Efendi'nin kabri de bu abidenin altında kalmıştır." - BURSA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Uludağ Üniversitesi Hasan Basri Osman Gazi Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 5 Mayıs Cumartesi Survivor yeni bölüm! Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 5 Mayıs Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? KURBAN BAYRAMINA KAÇ GÜN KALDI 2024: Kurban bayramı ne zaman, hangi tarihe denk geliyor? Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 5 Mayıs dün gece deprem mi oldu? Hangi renkleri karıştırırsak kırmızı olur? Kırmızı rengi nasıl elde edilir, nasıl yapılır? Hangi renkleri karıştırırsak mor olur? Mor rengi nasıl elde edilir, nasıl yapılır? Fuşya rengi nasıl elde edilir? Fuşya hangi renklerin karışımı ile yapılır? Turuncu nasıl elde edilir? Turuncu hangi renklerden oluşur, guaj boya ile nasıl yapılır? 5 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 5 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 5 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 5 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 5 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 5 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 5 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi!
title