Haberler

ABD Başkanı Biden, Netanyahu'dan desteğini çekiyor: Durum berbat ve biz tıkandık

Güncelleme:

İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarının 100 günü geride kalırken, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, ABD Başkanı Joe Biden'ın desteğini yavaş yavaş kaybetmeye başladı. Biden'ın yakınındaki isimler, "Durum berbat ve biz tıkandık. Başkanın sabrı tükeniyor." derken, iki liderin en son 20 gün önce görüştüğü belirtildi. Son telefon görüşmesinde Biden'ın telefonu Netanyahu'nun yüzüne kapattığı ortaya çıktı.

İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarının 100 günü geride kalırken, ABD yönetiminin sabrının tükendiği belirtiliyor. Biden ve Netanyahu arasındaki ilişkilerde gerilim yaşanırken, ABD'nin İsrail'e olan desteğinin azaldığı ifade ediliyor.

BIDEN'IN NETANYAHU'YA DESTEĞİ AZALIYOR

İsrail'in abluka altındaki Gazze Şeridi'ne düzenlediği yoğun saldırılar 100 günü geride bırakırken, Tel Aviv'e destek veren Washington yönetiminin "sabrının tükendiği" öne sürüldü. ABD'den yayın yapan "Axios" haber sitesinin adı açıklanmayan ABD'li yetkililere dayandırdığı haberine göre, 7 Ekim'den bu yana İsrail'e tam destek veren ABD yönetiminin 100 günün ardından sabrının taştığına yönelik sinyaller verdiği belirtildi.

ABD Başkanı Biden, Netanyahu'ya desteğini çekiyor: Durum berbat ve biz tıkandıkABD Başkanı Joe Biden

"BAŞKANIN SABRI TÜKENİYOR"

Netanyahu'nun Biden yönetiminin taleplerini reddetmesinin ve Gazze'de devam eden sivil kayıpların Washington ile Tel Aviv arasındaki ilişkilerde gerilime yol açtığı kaydedildi. ABD'li yetkilinin "Durum berbat ve biz tıkandık. Başkanın sabrı tükeniyor." sözlerine yer verilen haberde, Gazze Şeridi'ne saldırıların başladığı ilk aylarda her iki günde bir görüşen Biden ve Netanyahu'nun 23 Aralık'tan sonra 20 gün görüşmedikleri belirtildi. İki liderin son görüşmelerinde Netanyahu'nun "vergi gelirlerini Filistin yönetimine ödemeyi" reddetmesinin üzerine Biden'ın "Bu görüşme bitmiştir." ifadesiyle telefonu kapattığı aktarıldı.

ABD, SİVİL ÖLÜMLER KONUSUNDA İSRAİL'E BASKIYI ARTIRDI

Netanyahu'nun Gazze'de savaş sonrası planı konuşmak için isteksiz olduğu belirtilen haberde, Biden ve Netanyahu arasındaki önemli anlaşmazlık konularından birisinin bu olduğu ifade edildi. Biden ve danışmanlarının " İsrail'in Gazze'ye yeterince insani yardım geçişine müsaade etmediği" görüşünde olduğu ve ABD'li yetkililerin "Gazze'ye geniş çaplı saldırılar düzenleyen İsrail'e sivil ölümlerinin azaltılması için baskı yaptığı" öne sürüldü. Tel Aviv yönetimi tarafından talepleri karşılanmayan Washington yönetiminin İsrail'in askeri operasyonuna destek vermekte giderek zorlanacağı vurgulandı.

NETANYAHU: SAVAŞ AYLAR SÜRECEK

Öte yandan The Times of Israel gazetesinde yer alan habere göre, Tel Aviv yönetimince 2024 yılı bütçesinde Gazze'deki "savaş" nedeniyle yapılacak değişikliğin kabinede oylanması öncesi Netanyahu, İsrail'in Gazze'deki askeri varlığı ve savaş bütçesine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Netanyahu, "Bu savaşı yönetmemiz gerektiği açıkça ortada. Daha aylar sürecek. Bu nedenle bugün savaş bütçesini getiriyoruz." ifadesini kullandı.

ABD Başkanı Biden, Netanyahu'ya desteğini çekiyor: Durum berbat ve biz tıkandıkİsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu

İsrail Başbakanı, yeni savaş bütçesinde, geçen yıl kabul edilen ilk 2024 bütçesine oranla planlanandan çok daha büyük güvenlik harcamalarının yer aldığının altını çizdi. Söz konusu bütçe değişikliğinin bir gün içerisinde geçirilmesini istediğini belirten Netanyahu, "Ne kadar sürerse sürsün burada oturmaya hazırım, mümkünse bu gece bu işi bitireceğiz." dedi.

İSRAİL'İN GAZZE'Yİ İŞGALİNDE SON DURUM

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, "Filistinlilere ve başta Mescid-i Aksa olmak üzere kutsal değerlere yönelik sürekli ihlallere karşılık verme" gerekçesiyle İsrail'e 7 Ekim 2023'te kapsamlı saldırı düzenledi. İsrail, 7 Ekim'deki saldırılarda 1200 İsraillinin öldüğünü, 5 bin 132 kişinin de yaralandığını açıkladı. İsrail'in Gazze Şeridi'ne saldırılarında en az 10 bin 300 çocuk, 7 bin 100 kadın olmak üzere, 23 bin 968 Filistinli öldürüldü, 60 bin 582 kişi de yaralandı. Enkaz altında binlerce ölü olduğu bildirilirken, halkın sığındığı hastane ve eğitim kurumları hedef alınarak sivil altyapı tahrip ediliyor.

ABD Başkanı Biden, Netanyahu'ya desteğini çekiyor: Durum berbat ve biz tıkandık

522 İSRAİL ASKERİ ÖLDÜRÜLDÜ

İsrail ordusu, Gazze Şeridi'ne saldırılarının başladığı 7 Ekim'den bu yana 188'i karadan işgal sürecinde olmak üzere 522 askerinin öldürüldüğünü duyurdu. Çatışmalara 24 Kasım 2023'te 4 günlüğüne verilen ve daha sonra 3 gün daha uzatılan "insani arada" 81 İsrailli ve 240 Filistinli esir karşılıklı serbest bırakıldı. Öte yandan İsrail, binlerce Filistinliyi alıkoyup hapsetmeye devam etti. İşgal altındaki Batı Şeria ve Kudüs'te de 7 Ekim 2023'ten bu yana İsrail güçleri ve yasa dışı Yahudi yerleşimcilerin saldırılarında 350 Filistinli hayatını kaybetti.

İsrail ordusu ile Hizbullah arasında 8 Ekim 2023'ten bu yana sınırda devam eden çatışmalarda 28 Lübnanlı sivil, 161 Hizbullah mensubu ile 5 İsrailli sivil ve 9 İsrail askeri öldü.

ABD Başkanı Biden, Netanyahu'ya desteğini çekiyor: Durum berbat ve biz tıkandık

Kaynak: AA / Güncel

Joe Biden İsrail Gazze Savaş ve Çatışma Orta Doğu İnsan Hakları Uluslararası İlişkiler Politika Dünya Güncel Haberler

500

Yorumlar (17)

Export 86:

Bu köpeklerin türlü oyunu bitmez

219
4
yanıtYanıtla
Turan Şahin:

inanalımmı, buna meşmeretli dövüş denir,

118
3
yanıtYanıtla
hakan gardas :

Beraber başladılar beraber götürüyorlar. İkisi de savaş suçlusu olarak yargılanacaklar.

114
3
yanıtYanıtla
Yavuz Sultan Selim:

Yap yap şimdi de mazlumları koruma rolü oyna.. Ulan ne iki yüzlüsünüz be..

71
1
yanıtYanıtla
Beyin Bedava:

Şimdi sen naneyi yemedin mi?

54
4
yanıtYanıtla
Altay Bozkurt:

EY MAHLUK ! 20.000 INSAN ÖLÜNCEMI AKLIN BASINA GELDI ?????

53
3
yanıtYanıtla
Mustafa Levent:

yorum yapanlar meseleyi yanlış anlıyorsunuz. ABD'nin derdi israilin hamas karşısındaki beceriksizliği, 3 aydır bir türlü işi bitirememesi mesele uzadıkça baskılardan dolayı ABD zor durumda kalıyor dertleri bu. yoksa sivil ölümleriymiş, şehir yerle bir olmuş falan umurlarında bile değil

34
0
yanıtYanıtla
Nevzat Grgn:

Hayır,abd nin sabrının taşımasının sebebi,bu iş çok uzadı o yüzden gerginler ve sinirliler Gazze kasabına, Allah bunların bin türlü belasını versin,sabah sabah beddua ile başladık

31
0
yanıtYanıtla
orhan yaldız:

Hamas a İsrail'e gelen ülke desteklerinin yarısı gelse İsrail diye bir devlet olmayacak korkularından kadın çocuk bebek demeden her yeri bombaliyorlar

25
0
yanıtYanıtla
Hüseyin Kılıç:

Tamamen yalan inşallah yanılırım ama benim bildiğim it iti ısırmaz

18
0
yanıtYanıtla
Tüm 17 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title