Haberler

ABD'den Zaman Gazetesi'ne Atanan Kayyumla İlgili İlk Açıklama

Güncelleme:

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, Zaman'a kayyum atanmasıyla ilgili "endişe verici hukuksal yaptırımların son halkası. Türk yetkilileri, demokratik değerlere uymaya çağırıyoruz." dedi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, İstanbul 6. Sulh Ceza Hakimliği'nin, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talebi üzerine Zaman Gazetesi'ni de bünyesinde bulunduran Feza Gazetecilik Şirketi'ne kayyum atanması ile ilgili olarak açıklamalarda bulundu.

"ENDİŞE VERİCİ HUKUKSAL YAPTIRIMLARIN SON HALKASI"

Zaman Gazetesi'ne kayyum atanmasını, "Türk hükümetinin son zamanlarda kendisine muhalif olan medyaya karşı gerçekleştirdiği endişe verici hukuksal yaptırımların son halkası" olarak değerlendiren Kirby, "Zaman Gazetesinin kayyuma devredildiğine ilişkin haberleri gördük. Bu durumu, hükümetin yargı eli ile hükümeti eleştiren medyayı hedeflemesinin en son ve rahatsız ciddi gelişmesi olarak görüyoruz. Koza ve İpek medya grubuna kayyum atanmasından sonra kepenk kapattırılması, farklı gruplara bağlı gazetecilere açılan hakaret davaları ışığında, Türkiye'ye adil yargıya, hukuk karşısında eşitliğe tam bir saygı göstermesi çağrısında bulunuyoruz. Medya kuruluşlarının habercilik ve yayıncılık politikaları mahkeme kararları ile denetlenemez" dedi.

"TÜRK YETKİLİLERİ YASALARA UYMAYA ÇAĞIRIYORUZ"

Türkiye'nin, ABD'nin dostu ve NATO müttefiki olduğunu da anımsatan Kirby, "Biz de elbette Türkiye'nin dostuyuz. Ancak, Türk yetkilileri, kendi anayasalarınca da güvence altına alınan, basın özgürlüğü, ifade özgürlüğü gibi konularda, kendi anayasalarına uymaya, evrensel demokratik değerlere uymaya çağırıyoruz. Birçok kez söylediğimiz gibi, demokratik bir toplumda eleştirel görüşler susturulmamalı, tersine teşvik edilmelidir" diye konuştu. Kirby, Türkiye'de basın ve ifade özgürlüğüne ilişkin taşıdıkları kaygıları, bir araya gelişlerinde Türk yetkililerle paylaştıklarını, bu konuda kamuoyuna da açık olduklarını söyledi.

"TÜRKİYE'DE SAĞLIKLI BİR DEMOKRASİ OLDUĞUNU DÜŞÜNMÜYORUM"

Kirby, "Bu olanlara baktığınızda, Türkiye'de hala sağlıklı bir demokrasi olduğunu düşünüyor musunuz" sorusuna verdiği yanıtta da, "Bu tür eylemlerin, sağlıklı demokratik değerler doğrultusunda olduğunu düşünmüyorum. Söylediğim gibi, basın ve düşünce özgürlükleri Türkiye'nin kendi anayasasında da kutsal değerler olarak görünür. Ancak buna uyduklarını da düşünmüyorum. Türkiye bizim için önemli, Türkiye'nin demokrasisi bizim için önemli" dedi.

İNGİLİZ BASININDA GENİŞ YER BULDU

İngiltere'nin önde gelen gazete ve yayın kuruluşları, Zaman Gazetesi'ne baskın yapan polisin, atanan kayyuma tepki olarak bina önünde toplanan kalabalığa biber gazıyla müdahale ettiğini yazdı.

BBC SON DAKİKA GEÇTİ

İngiltere'nin yayın kuruluşu BBC, haberi son dakika olarak geçerek, "Türk polisi, muhalif Zaman Gazetesi'ne baskın yaptı" başlığıyla, İstanbul'da gazete önünde toplanan kalabalığa biber gazıyla müdahale edildiğini aktardı. BBC ayrıca, Erdoğan hükümetinin, gazetecilere yaptığı muamele nedeniyle uluslararası boyuttaki eleştirilerin hedefi haline geldiğine dikkat çekti.

GUARDIAN: GAZETE BASKININDA BİBER GAZI

İngiltere'nin saygın gazetelerinden Guardian ise Zaman'a düzenlenen polis baskınını, "Türk polisi en çok satan gazete baskını sırasında biber gazı sıktı" başlığıyla duyurdu. Guardian, Zaman Gazetesi önünde destek vermek için toplanan binlerce kişiyi dağıtmak için polisin biber gazı ve tazyikli suyla müdahale ettiğini ifade etti.

Haberde, "Türkiye ve Avrupa Birliği (AB) arasında düzenlenecek zirve arifesi, Zaman ve İngilizce yayın yapan Today's Zaman gazetelerine el konma kararı insan hakları örgütleri ve Avrupalı yetkililer tarafından eleştiriliyor ve muhalif medyaya uygulanan baskılar endişeleri arttırıyor." ifadeleri kullanıldı.

DAILY TELEGRAPH: POPÜLER MUHALİF GAZETEYE POLİS BASKINI

İngiliz Daily Telegraph gazetesi de haberi "Türkiye'nin en popüler muhalif gazetesine el konulduktan sonra polis baskın düzenledi" başlığıyla verdi. Haberde, "Sağanak yağmura rağmen gazete önünde toplanan binlerce Zaman Gazetesi destekçisi kayyum kararını protesto ederken, polis gazeteye baskın düzenledi. Gazeteye girmeden önce polisin toplanan kalabalığa biber gazı ve tazyikli suyla müdahalesi canlı olarak Youtube'dan gösterildi." denildi.

YUNAN İMERİSİA: İNANILMAZ

İmerisia Gazetesi "İnanılmaz, polisler biber gazıyla en çok satan Zaman'ı bastı" başlığıyla baskını duyurdu.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Abd Dışişleri Bakanlığı John Kirby Türkiye Medya Dünya Ekonomi Güncel Haberler

500

Yorumlar (13)

abd işine bakMobil-ANDROID:

tınnnnnn çok ta tınnnn

0
0
yanıtYanıtla
anticapulMobil-ANDROID:

amerika'nin canini yaktik cunku zamana el koyarak

0
0
yanıtYanıtla
WalkerMobil-IOS:

Seni kim takar Türk devleti bağımsız bir ülkedir vatan hainlerinin sonları hep hüsran oldu. Türklerle uğraşmanın bedelini herkes ödeyecektir. Kimse de engelleyemez...

0
0
yanıtYanıtla
yasinMobil-ANDROID:

zaman namazla dinle kandirdi ve Turkiye ye ihanet etti. dinimizi siyasetimizi ve paramizi kullandilar. Helal devlete. bu dis guclerin kuklalarini bu ulkeden def edin

0
0
yanıtYanıtla
erzincan Mobil-ANDROID:

ulkemizi güzellikleri ile tanıtan bayragimizi dalgalandiran bir grubu; bu şekilde diğer ülkelere tanıtan akp... ne mutlu sana

0
0
yanıtYanıtla
Adem Mobil-IOS:

Vatana ihanet ne zamandan beri basın özgürlügü devleti ve halkı kandırarak soyacaksınız ihanet edeceksiniz yalan haber yazacaksınız hesap zamanı geldiginde özgürlük diye havlayacaksınız yemezler

0
0
yanıtYanıtla
FurkanMobil-IOS:

Kim takar seni abd,

0
0
yanıtYanıtla
oglum bak git Mobil-ANDROID:

amerika önce sen içindeki astigin kestiğin vurduğun öldürdüğün çirkin işlere bak. yani işine bak

0
0
yanıtYanıtla
kayseriliMobil-ANDROID:

bu açıklamaların sahipleri dünyada şimdiye kadar yaşanan en büyük acıların sorumluları. biliyorum ki onlar benim ülkemde yapılandan rahatsız oluyorsa ülkem doğru yoldadır. başka söze gerek yok!

0
0
yanıtYanıtla
Sakalli Mobil-IOS:

Ortaligi karistiracak medyaniz kalmiyor, Sira digerlerinde,

0
0
yanıtYanıtla
Tüm 13 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title