Haberler

AB Yüksek Temsilcisi Ashton'ın Washington Temasları

Ashton, Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Rice ile görüştü Ukrayna ve İran konularının ele alındığı görüşmeye ABD Başkanı Obama da katıldı.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Susan Rice, Washington'da temaslarda bulunan AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton ile görüştü. Beyaz Saray'daki görüşmeye ABD Başkanı Barack Obama da katıldı.

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamaya göre, görüşmede, ABD ve AB'nin, İran ile sürdürülen P5+1 müzakerelerinde ilerleme sağlanması ve Ukrayna'daki durumun ele alınmasına yönelik ortak kararlılığı yeniden teyit edildi.

İran konusunda, kapsamlı bir çözümün, uluslararası topluma İran'ın nükleer programının tamamen barışçıl olacağı yönünde güvence vermesi gerektiği noktasında mutabakatın ortaya konulduğu görüşmede, Başkan Obama, devam eden müzakerelere desteğinin ve İran'ın yükümlülüklerini yerine getirmekte olduğuna dair uluslararası topluma güven aşılayacak kapsamlı bir çözümü geliştirmek için Ortak Eylem Planı'yla sağlanan ilerlemenin daha da ileriye götürülmesinin öneminin altını çizdi.

Obama, ABD ve AB'nin bundan sonraki süreçte de birbirleriyle ve P5+1'in diğer üyeleriyle yakın koordinasyonu devam ettirmesinin önemine işaret etti.

Ukrayna krizine "diplomatik çözüm" vurgusu

Ukrayna konusunda da görüşmede, ABD ve AB'nin Ukrayna hükümetinin desteklenmesi ve krize diplomatik bir çözüm bulma yönünde çaba gösterilmesine yönelik devam eden kararlılığı ifade edildi.

Rusya'nın, Ukrayna'nın doğusunu istikrarsızlaştıran silahlı ayrılıkçıların silahlarını bırakması ve Ukrayna'daki siyasi sürece barışçıl biçimde angaje olmaları için onlar üzerindeki etkisini kullanması dahil, Cenevre yükümlülüklerini yerine getirmesi gerektiğinin yinelendiği görüşmede, Ukrayna'da 25 Mayıs'ta yapılacak devlet başkanlığı seçimlerinin, Ukrayna halkına ülkelerinin geleceğinde söz sahibi olmalarını sağlayacak olması bakımından taşıdığı öneme dair görüş birliği sergilendi.

Görüşmede, Ukrayna'yı istikrarsızlaştırma yönündeki gayretlerini sürdürdüğü takdirde Rusya'ya ilave bedeller ödetilmesinin önemi üzerinde de mutabakat ortaya konuldu.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Rice ayrıca, Yemen'de AB delegasyonuna yönelik saldırının kurbanları ve ailelerine başsağlığı diledi. - Washington DC

Kaynak: AA / Güncel

Catherine Ashton Beyaz Saray Washington Ukrayna Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title