Haberler

9 Eylül İzmir’in Kurtuluş Günü Kutlandı

9 Eylül İzmir'in Kurtuluş Günü, 88. Yılında Da Büyük Coşku Ve Heyecanla Kutlandı.

"Unutmadık, unutturmayacağız"

Cumhuriyet Meydanı'ndaki törende halka seslenen Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir'i "kurtuluş destanının simgesi" olarak tanımladı, "O günleri unutmadık; unutmayacağız, unutturmayacağız" diye konuştu.

İzmir'in düşman işgalinden kurtuluşunun 88. yılı törenleri, Cumhuriyet Meydanı'ndaki Atatürk Anıtı'nda başladı. Törene İzmir Valisi Cahit Kıraç, Ege Ordusu ve Garnizon Komutanı Orgeneral Nusret Taşdeler ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun yanısıra, siyasi partiler, resmi kurumlar, meslek örgütleri ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı. Tüm kurumların çelenklerinin Anıt'a bırakılmasının ardından İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Anıt Şeref Defterini imzaladı. Başkan Kocaoğlu deftere şunları yazdı:

"Büyük Önderimiz, Başöğretmenimiz Atatürk,

İzmir'in kurtuluşunun 88. yıldönümü kutlamaları nedeniyle, huzurunuzda olmanın onur ve gururunu yaşıyorum. İzmir ve İzmirliler, hiç eksilmeyecek saygı ve bağlılıkla, sizi, silah ve düşünce arkadaşlarınızı minnetle anmaktadır. Cumhuriyet değerlerini ödün vermeksizin koruyor,

Başöğretmenimiz'in gösterdiği çağdaş uygarlık yolunda ilerliyoruz. İzmir, her zaman bu yürüyüşün simge kenti olacaktır, size bir kez daha söz veriyoruz. Çok sevdiğinizi her fırsatta dile getirdiğiniz İzmir ve İzmirliler, 9 Eylül'ün 88. yılını işte bu duruş ve coşkuyla kutlamaktadır. Kentimiz ve hemşerilerimiz adına, sizi derin bir özlem ve bağlılıkla selamlıyorum. İzmir, daima Mustafa Kemal Atatürk'ün kenti olmuştur ve öyle kalacaktır."

Şehitliklerin toprağı İlk Kurşun Anıtı'nda

9 Eylül törenlerinin ikinci bölümü ise Konak Meydanı'nda gerçekleştirildi. Törende, kente temsili olarak giren süvari birlikleri Hükümet Konağı'na Türk bayrağını çekti. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, süvari komutanına günün anısına bir plaket verdi. Ardından Samsun, Malazgirt ve Kocatepe şehitliklerinden getirilen toprak, İzmir Valisi Cahit Kıraç'a sunuldu. Topraklar Vali Kıraç, Org. Taşdeler ve Başkan Kocaoğlu tarafından İlk Kurşun Anıtı'na döküldü.

"İzmir destanın simgesidir"

Cumhuriyet Meydanı'ndaki resmi geçti töreni ise İzmir Valisi Cahit Kıraç, Ege Ordu Komutanı Orgeneral Nusret Taşdeler ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun halkı selamlamasıyla başladı. Törene İzmir milletvekilleri Güldal Mumcu, Kemal Anadol, Bülent Baratalı, Oğuz Oyan, Nükhet Hotar ve Taha Aksoy'un yanı sıra çok sayıda vatandaş da katıldı. Başkan Kocaoğlu törende yaptığı konuşmada, "Biz ateşin ve ihanetin üstesinden gelerek, mücadele günlerinden yepyeni bir ülke yaratmış, olağanüstü bir halkın çocuklarıyız. Birdik, bütündük ve hep öyle kalacağız. O günleri unutmadık; unutmayacağız, unutturmayacağız" diye konuştu.

İzmir'in kurtuluş destanının simgesi olduğunu ve her zaman öyle kalacağını da sözlerine ekleyen Başkan Aziz Kocaoğlu, şöyle devam etti:

"Bizim için, bundan büyük onur yoktur. Selam olsun bu destanı yaratanlara ve yaşatanlara! Selam olsun bu ulusa, bu kente ve bu kentliye! Bizim yolumuzu, çağdaş uygarlığın vazgeçilemez kuralları çiziyor. Bizim yolumuzu, demokrasiye olan inancımız; bilim, sanat ve kültür çiziyor. İzmir, 88 yıldır Cumhuriyet değerlerinden, çağdaşlıktan, demokrasiden, laiklikten ödün vermeden, aynı sarsılmaz bağlılıkla 9 Eylülleri kutlamaktadır. Doğrusu İzmir, övülmeyi ve övünmeyi hak eden bir kenttir."

Kutlamalar daha sonra geçit töreniyle devam etti. Askeri birliklerin geçişi ve Türk Hava Kuvvetleri'ne bağlı savaş uçaklarının gösteri uçuşları büyük alkış topladı.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Haberler

title