Haberler

83 Yıllık Vasiyet Yerine Getirildi

Amasyalı Tarihçi Hüseyin Hüsameddin Efendi'nin 70 Yıllık Hayatının 30 Yılını Verdiği 'Amasya Tarihi' İsimli 12 Ciltlik El Yazması Kitabın 5 Cildi Belediye Tarafından Aslına Uygun Olarak Bastırıldı.

Amasyalı tarihçi Hüseyin Hüsameddin Efendi'nin 70 yıllık hayatının 30 yılını verdiği 'Amasya Tarihi' isimli 12 ciltlik el yazması kitabın 5 cildi belediye tarafından aslına uygun olarak bastırıldı.

Osmanlı'nın son Cumhuriyet'in ilk dönemlerinde Amasya'da yaşamış ve 70 yıllık hayatını Amasya'ya adamış olan tarihçi Hüseyin Hüsameddin Efendi'nin 30 yılda kaleme aldığı 'Amasya Tarihi' isimli 12 ciltlik kitabın 5 cildi Amasya Belediyesi tarafından bastırıldı. Hüseyin Hüsameddin Efendi'nin sağlığında imkansızlıklar yüzünden bastıramadığı, Atatürk'ün, "Amasya adı altında gerçek Türk tarihidir. Varlığımızın emin kaynakları Amasya Tarihi'ndedir" dediği eserin günümüz araştırmacılarına önemli bir kaynak oluşturulacağı belirtilirken, 5 cildi basılan eserin geri kalan ciltlerinin de bu sene içerisinde basımının yapılacağı ifade edildi.

1869 yılında Amasya'da doğan, Amasya tarihi konusunda yaptığı araştırmalar ile bilinen ve Amasya'nın kuruluşundan 1900'lü yılların sonlarına kadar olan zamanı kaleme alan yazar Hüseyin Hüsameddin Efendi, 7 bin 500 yılı anlatan eserleri ile hem Amasya tarihine hem de Türk tarihine önemli derecede ışık tutarak, toplam 12 ciltten oluşan Amasya Tarihi eserini miras olarak bıraktı. Atatürk'ün özel ilgisini gören ve o zamanlarda yapılan dil çalışmaları konusunda Atatürk'ün sorularını cevaplayan Hüseyin Hüsameddin, Amasyalılara hizmet etme ve yazdığı eserlerini bastırabilme arzusuyla milletvekilliğine aday gösterilmek istedi, fakat bu arzusunun gerçekleşmemesine çok üzüldü.

Ölmeden 15 yıl önce bir vasiyet hazırlayan Hüseyin Hüsameddin, vasiyetinde kitabı hakkında, "Amasyalılar, emin olunuz ki, ben ölürsem bastıramadığım ciltler de benimle beraber mezara gidecektir. Hak-ı fenaya gömülecek yalnız benim ceddim ve 30 senelik emeklerim değildir, memleketinizin tarihini size bildirecek muazzam bir eserdir" şeklinde bahsederken, 1979 yılında telif hakları Amasya Belediyesi tarafından satın alınan eserin bu zamana kadar sadece 1 cildi basılabildi. Belediye Başkanı İsmet Özarslan, tamamına bastırmak için yola çıktığı kitabın 1. cildi dahil olmak üzere toplam 5 cildini bastırarak Amasya ve Türk tarihine önemli bir katkıda bulundu.

'Amasya Tarihi' isimli eserin Türk ve Amasya tarihine kazandırılmasında Amasya Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü araştırmacı yazar Hüseyin Menç'in katkılarının büyük olduğuna değinen İsmet Özarslan, "Hüseyin Hüsameddin Efendi'nin Amasya ve Türk tarihine büyük hizmet eden eserinin basıldığını gördüğüne eminim. 30 yılını verdiği bu eşsiz eser emin ellerde. Şimdilik 5 cildini bastırdık, bu sene içerisinde geri kalan 7 cildini de bastırıp hizmete sunacağız" dedi.

(DY-SA-ÖZ-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title