Haberler

8 Mart 8 Kadın Projesi Şiddeti Normalleştiriyor

Güncelleme:

Hülya Avşar, Bergüzar Korel, Meltem Cumbul gibi ünlülerin rol aldığı '8 Mart 8 Kadın Projesi'nin, şiddeti normalleştirmeye yaradığını söyledi.

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu tarafından Antalya Cam Piramit Sabancı Kongre ve Fuar Merkezi'nde 'Kadın Kardeşlerimiz Öldürülmesin Diye' başlığıyla Koruma Yasası Eğitimi verildi.

Antalya'daki kadın dayanışma dernekleri üyeleri ile kadınlar ve az sayıda erkeğin de takip ettiği toplantıda platform genel temsilcisi Gülsüm Kav, son dönemde yaşanan kadın cinayetlerinin nedenlerine ilişkin bilgi verirken, platform hukuk sözcüsü Gökçesu Özgül ise Koruma Yasası'nın içerğini katılımcılara anlattı.

KADIN CİNAYETİYLE İLGİLİ ARAŞTIRMA YOK

Türkiye'de yaşam hakkı ihlalinin son dönemde artış gösterdiğine dikkati çeken Gülsüm Kav, işçi ölümleri ve şüpheli asker ölümlerinin yanında kadın cinayetlerinin de yükselişe geçtiğini kaydetti.

Türkiye'de kadın cinayetleriyle ilgili çok ciddi bir araştırma bulunmadığından bahseden Gülsüm Kav, son yıllarda cinayetle ölen kadın sayısını öğrenmek amacıyla araştırma yaptıklarını, ancak sağlıklı verilere ulaşamadıklarını söyledi.

ERKEKLERİN ERKEĞE CEZA VERMESİNİ İSTİYORUZ

Kadın cinayetlerini "Bütün kadın kardeşlerimiz kendi hayatlarına dair karar almak uğruna ölüyor" diye açıklayan Gülsüm Kav, "Geldiğimiz noktada Koruma Kanunu'nda bir düzenleme oldu.

Artık Ayşe Paşalı'ları koruyan bir kanun elde ettik. Kolluk kuvvetlerine bir yetki verildi, şiddeti önleme merkezleri kurulması da kanunda yer aldı. Ceza kanunu ilgili mecliste, çalışma yapıyoruz. Erkek egemen meclisten erkeklere daha fazla ceza verilmesini onaylatmak için elimizden ne geliyorsa yapacağız" dedi.

KADIN CİNAYETİ HUKUK TERİMİ OLMALI

Platformun kurulduğu 2010 yılından bugüne çok sayıda davayı takip ettiklerini kaydeden Gülsüm Kav, "Bizim takip ettiğimiz davalarda artık indirimli karar alınamıyor. Mücadele ettikçe haklar kazandık, kazanmaya devam ediyoruz.

Bundan önemlisi Yargıtay'ın açıklamaları; 'Türkiye'de acımasızca kadın cinayetleri var, biz yerel mahkemeden gelen indirimli cezaları kabul etmeyeceğiz' diye. Artık caydırıcı ceza kararları çıkıyor mahkemelerden. Biz bunları fiilen elde ettiğimiz kararlar olarak görüyoruz. Biz hukukta 'kadın cinayeti' teriminin kullanılmasını istiyoruz.

Uğraştığımız iş ölüm kalım meselesi olduğu için kadınlarımızı hastanede yaralı olarak görmeyi bile olumlu görüyoruz. Artık yaralanmadan onlarla buluşmayı arzu ediyoruz. Öldürülmeyen, hayatta olan kardeşlerimizle mücadelemiz daha önemli hale geldi" diye konuştu.

8 MART 8 KADIN, ŞİDDETİ NORMALLEŞTİRİYOR

Bu yılki 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde kadın cinayetlerine dikkat çekmek amacıyla hazırlanan ve Hülya Avşar, Bergüzar Korel, Nur Fettahoğlu, Burcu Esmersoy, Dolunay Soysert, Meltem Cumbul, Ezgi Mola ve Songül Öden'in rol aldığı '8 Mart 8 Kadın' projesine de tepki gösteren Gülsüm Kav, "8 Mart zamanında sanki iyi bir şey yapıyormuş gibi 8 Kadın 8 Hayat diye bir proje yaptılar.

Hülya Avşar ve diğer ünlüler mor yüzleriyle güya dikkat çekmek oluyor, ama bir şekilde şiddetin normalleşmesine ve estetize olmasına yarıyor. Üstelik bizim davasını takip ettiğimiz kardeşlerimiz canlandırılıyordu, ailelerinden de izin alınmamıştı" ifadelerini kullandı.

KADINLARIN KORUNMAYA İHTİYACI VAR

Platform Hukuk Sözcüsü Gökçesu Özgül ise yeni çıkan Koruma Yasası'yla ilgili bilgiler verirken, kadınların gerçekten korunmaya ihtiyacı olduğunu ve bu nedenle kanunun büyük önem taşıdığını aktardı.

Önceki kanunun sadece evli kadınları koruduğunu vurgulayan Gökçesu Özgül, şimdiki kanunun bütün kadınları kapsadığını dile getirdi.

ŞİDDET UYGULAYANA 12 ÖNLEM

Kadına şiddetin önlenmesine ilişkin uygulama yönetmeliğini 12 adımda anlatmaya çalışan Gökçesu Özgül, 'kadının şiddete uğradığında ya da şiddetle karşılaşma ihtimali olduğunda, koruma almak için bulunduğu yere en yakın yerdeki kolluk görevlilerine, savcıya, aile mahkemesine, valiliğe veya kaymakamlığa başvurabileceğini', 'kadının hayati tehlikesi bulunduğu durumlarda geçici koruma altına alınabileceğini', 'koruma kararının beraberindeki çocuklarla birlikte barınma yeri sağlanmasını da kapsadığını', 'kadının yaşadığı evde güvenliğinin sağlandığını, şiddet uygulayanın evden uzaklaştırıldığını ya da yaklaştırılmadığını', 'korunmak isteyen kişinin iş yerinin değiştirilebildiğini', 'şiddet uygulayanın kadına yaklaşamadığını', 'şiddet uygulayanın kadına yaklaşamamanın yanında hiçbir iletişim aracıyla ulaşamadığın, tehdit edemediğini ve hakaret edemediğini', 'korunma talep edenin kimlik bilgilerini değiştirebildiğini', 'koruma talep edenin geçici maddi yardım isteme hakkı olduğunu', 'şiddet gördükten sonraki döneme ilişkin rehberlik ve danışmanlık hizmeti verilebildiğini', 'korumanın sadece şiddet göreni değil, varsa şiddet görenin çocuklarını da kapsadığını', 'şiddet uygulayan bir kamu görevi sebebiyle silah bulunduruyorsa silahına el konulacağını' söyledi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Bergüzar Korel Hülya Avşar Gökçesu Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title