Haberler

7. Ulusal İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Kongresi Adana'da Başladı

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Makina Mühendisleri Odası (MMO) Adana Şubesi Koordinatörlüğünde düzenlenen 7.Ulusal İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Kongresi bugün başladı.

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Makina Mühendisleri Odası (MMO) Adana Şubesi Koordinatörlüğünde düzenlenen 7. Ulusal İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Kongresi bugün başladı.

Çukurova Üniversitesi Mithat Özsan Anfisi'nde saygı duruşu ve istiklal marşının okunmasıyla başlayan ve 3 gün sürecek kongrenin açılışında konuşan TMMOB Başkanı Mehmet Soğancı, İşçi Sağlığı ve İş Güvenliğindeki temel amacın çalışanların sağlığına zarar verebilecek hususların önceden belirlenerek gereken önlemlerin alınması, iş kazası geçirmeden, meslek hastalıklarına yakalanmadan, sağlıklı ve güvenli bir ortamda çalışmalarının sağlanması, çalışanların ruhsal ve bedensel bütünlüğünün korunması olduğunu söyledi. Soğancı şöyle konuştu:

"İşyerinde sağlık ve güvenlikle ilgili şartları sağlamak işverenin öncelikli ödev ve sorumluluğudur. Çalışanlar da bu doğrultuda alınan tedbir ve talimatlara uymakla yükümlüdürler. İlgili düzenlemeleri hazırlamak ve uygulanmasını denetlemek ise elbette devletin görevidir. Bu ise ancak tarafların uzlaşma içerisinde işçi sağlığı ve iş güvenliğinin önemine inanmaları ile mümkündür.

İş kazaları ve meslek hastalıklarının önüne geçilebilmesi için iş yerlerin 'Önce insan, Önce sağlık, Önce İş Güvenliği' anlayışı yerleştirilmelidir. Yaşanan her olaydan sonra söylendiği gibi 'Ölümler kader' değildir. Aksine cinayetleri, sorumluları, işyerinde gerekli tedbirleri almayan işverenler ve gerekli denetimleri yapmayan bakanlıktır. TMMOB'nin dile getirdiği 'İşçi sağlığı ve iş güvenliği ile ilgili düzenlemelerin sorunlu olduğu her yıl artan iş kazaları ile kendini göstermektedir. Öyle ki, artık yalnız biz değil medya bile 'iş kazası' yerine 'iş cinayeti' sözünü kullanmaktadır."

"İŞ GÜVENLİĞİ SÖMÜRÜ VE KAR UNSURUNA TABİ"

TMMOB Makina Mühendisleri Odası Başkanı Ali Ekber Çakar da sanayileşmesini tamamlayamamış, demokrasi kültürü gelişmemiş ülkelerde eleştiri, öneri, denetim sistematiğinin çok daha sorunlu olduğunu, çalışanların sağlığı ve güvenliğinin çok daha açık biçimlerde sömürü ve kar unsuruna tabi olduğunu kaydetti.

Sanayileşme ve kalkınmanın bedelinin, asla, iyi eğitilmiş işgücünden ve gerekli önlemlerden kaçınma olmaması gerektiğine vurgu yapan Çakar, şöyle konuştu:

"Yeterli ölçüde beslenememe, iş kazaları ve meslek hastalıklarından gereği gibi korunamama, işini kaybetme korkusu yaşama, örgütlenmelerin engellenmesi, sosyal güvenliğinden endişe duymak, kısaca insanın refahı, mutluluğu ve güvenliğini zedelemenin ülke ve halk için sanayileşme ve kalkınma ile bir ilgisi yoktur.

Sağlıklı ve güvenli ortamlarda yaşama ve güvenceli çalışma hakkının en temel hak olarak benimsenmesi gerekmektedir. Bu hakkın kullanımında işyerlerinin çalışanların beden bütünlüğü ile sağlığını bozucu etkilerden arındırılması esastır. Bu hakkın korunması ve kullanımında devlet asli sorumludur. Bu noktada en önemli unsur denetim, etkin kamusal denetimdir. Denetimi sadece yasal düzenlemelere aykırı davranış ve durumları tespit etmek, soruşturmak ve raporlamak şeklinde algılamamak gerekir. Denetim olgusunu birleştiren, uzlaştıran, aksayan yönlerin nedenlerini ve niçinlerini tespit eden, bunlara uygun önlemlerin zamanında alınmasını sağlayan, planlamanın yapıldığı dinamik bir süreç olarak algılamak gerekiyor.

İşçi sağlığı ve iş güvenliği politikaları piyasanın acımasız koşullarına terk edilmiştir. İş güvenliği mühendisliği ve işyeri hekimliği uygulamaları daha yerleşmeden geriletilmiş, mevzuat tüm yargı kararlarına karşın piyasa ihtiyaçlarına göre düzenlenmiştir. İş kazalarının ve iş cinayetlerinin sürekli olarak artması, kısaca işçi sağlığı ve iş güvenliği politikalarındaki yapısal sorunların tamamı, sermayenin azami kar, azami sömürü politikalarından kaynaklanmaktadır."

"HİÇBİR ŞEY İNSAN HAYATINDAN DAHA DEĞERLİ DEĞİLDİR"

MMO Adana Şube Başkanı Hüseyin Atıcı ise bugün sanayi devrimi sonrası içinde yaşadığımız toplumun örgütlenmesinin "İş"in etrafında, ekonomik, toplumsal, siyasal hayatın belirleyeninin de "İş" olduğunu, hem bireylerin gündelik yaşamlarında, hem de her türlü insan topluluğunun gücü ve yaşamının bunun etrafında belirlendiğini söyledi.

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliğinin tüm dünyada önemli bir problem olduğunu, bütün çalışanları ilgilendiren, çalışma yaşamının en temel unsurlarından biri olduğunu belirten Atıcı, şöyle devam etti:

"Hiçbir şey insan hayatından daha değerli değildir. Sağlıklı ve güvenli ortamda çalışma hakkı en temel insan haklarından biridir. Ülkemizdeki yaygın kanının aksine, sanayileşme ve kalkınmanın bedeli; iş kazalarından ve meslek hastalıklarından gereği gibi korunamayan, işsiz kalma ve işini kaybetme korkusu yaşayan, örgütlenmeleri engellenen, sosyal güvenliğinden endişe duyan bir çalışan kesim yaratmak değildir. İnsanın refahı, mutluluğu, sağlığı ve güvenliğinden ödün veren bir sanayileşme ve kalkınma anlayışı benimsenemez.

Sorunlara kalıcı çözümler bulmak istiyorsak yine "İş'e yani ülkemizin sanayileşme ve kalkınma politikalarına dönmemiz gerekiyor. Ucuz işgücüne dayalı ve katma değeri düşük, emek yoğun, kaynak yoğun süreçlere dayanan, işçi sağlığı ve iş güvenliğinin maalesef bir maliyet unsuru olarak görüldüğü ve bu yüzden iş kazalarının giderek arttığı, bir sanayileşme modelinden vazgeçilmelidir. Araştırma geliştirmeye kaynak ayıran, katma değeri, artı değeri yüksek ürünlere yönelen bir sanayileşme modeli, bağımsızlığı ve gelişkin bir sanayi toplumunu, refah devletini, demokrasisi daha güçlü bir ülkeyi ve insanına çalışanına değer veren bir toplumu beraberinde getirecektir."

Çukurova Üniversitesi'nde Mithat Özsan Amfisi'nde kongrenin açılışına Vali Yardımcısı Dr. Mehmet Ali Özkan,

esski Milletvekili İbrahim Özdiş, Ç.Ü Öğretim üyeleri ile çok sayıda davetli katıldı.

3 gün sürecek 7. Ulusal İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Kongresinde 36 sözlü, 55 poster bildiri sunulacak, 12'si özel toplam 25 oturum gerçekleştirilecek. - ADANA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Çukurova Üniversitesi Mehmet Soğancı Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title