Haberler

60 Yaşındaki Deniz Kaplumbağaları Tedavi Sonrası Tekrar Denizle Buluştu

Güncelleme:

Nesli tehlike altında olan iki yeşil deniz kaplumbağası tedavi sonrası markalama yapılarak Mersin Erdemli'de denizle buluşturuldu.

60 yaşındaki deniz kaplumbağaları tedavi sonrası tekrar denizle buluştu

Vali Ali Hamza Pehlivan: "Tedavisi tamamlanan, iki deniz kaplumbağasını denizle buluşturduk"

"Akdeniz'e uğurlanan kaplumbağaları aynı zamanda markalamada yapıyoruz"

MERSİN Nesli tehlike altında olduğu için koruma altında olan ancak yaralı olarak bulunan Chelonia Mydas olarak bilinen 60 yaşlarındaki iki yeşil deniz kaplumbağası tedavi sonrası markalama yapılarak önemli üreme alanlarından Mersin Erdemli'de tekrar denizle buluşturuldu.

Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü 7. Bölge Müdürlüğü'ne bağlı Deniz Kaplumbağaları Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi'ne bağlı ekipler tarafından Erdemli Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü sahilinde yaralı olarak bulunan iki yeşil deniz kaplumbağası tedavi altına alındı. Yaklaşık bir aylık tedavi sonrasında tekrar sağlığına kavuşan 60 yaşındaki iki kaplumbağa Vali Ali Hamza Pehlivan ve merkez personeli tarafından kimlik ile tedavi bilgilerinin yer aldığı markalama işlemi yapıldı. Daha sonra iki kaplumbağa tekrar bulundukları bölgede gece yarısı sahile bırakıldı. Ay ışığını takip eden kaplumbağalar denizle buluşarak gözden kayboldu.

Öteyadan Deniz Kaplumbağaları Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi tarafından şuana kadar 47 deniz kaplumbağasının tedavi edilerek tekrar doğal ortamına salındığı ifade edildi.

Bütün tedavileri yapılıyor, markalama sonrası denize kavuşması sağlanıyor

Tedavisi tamamlanan, iki deniz kaplumbağasını denizle buluşturduklarını belirten Vali Ali Hamza Pehlivan," Mersin biliyorsunuz deniz kaplumbağaları için önemli bir merkez. Yumurtlamalarını bıraktıkları sahillere kumsallara sahibiz. Zaman zaman deniz kaplumbağaları bu sahillerde değişik sebeplerle yaralanmalara veya rahatsızlanmaya maruz kalabiliyorlar. İlimizde de Tarım Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü 7. Bölge Müdürlüğü'ne bağlı Deniz Kaplumbağaları Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezimiz var. Bu merkezde görevlilerimiz, veteriner hekimlerimiz var. Çeşitli sebeplerle yaralanmış olan ve bir şekilde zarar görmüş olan kaplumbağaları tespit ederek bu merkeze arkadaşlarımız getiriyorlar. Burada gerekli bütün tedavilerini yapıyorlar. Bugün olduğu gibi onları tekrar doğaya suya, denize kavuşmasını sağlıyorlar. Bugün de dediğim gibi iki kaplumbağayı denizle buluşturduk" dedi.

Tedavileri tamamlanıp Akdeniz'e uğurlanan kaplumbağalara aynı zamanda markalamada yaptıklarına değinen Vali Pehlivan, bu markalama sayesinde dünyanın neresine giderlerse gitsinler, başlarına bir şey geldiğinde veya tekrar rahatsız olduklarında, o marka üzerinden tüm bilgilere ulaşıldığını kaydetti.

47 kaplumbağa tedavi edilip denizle buluşturulmuş oldu

Daha önce 45 deniz kaplumbağasının tedavi edildiğini anlatan Vali Pehlivan," Bugün 2 kaplumbağayı tedavi etmek suretiyle toplamda 47 kaplumbağayı denizle buluşturduk. İlimiz sahillerini daha çok caretta caretta olarak da bilinen iribaş deniz kaplumbağası, Chelonia Mydas olarak bilinen yeşil deniz kaplumbağası tercih ediyor. Bu gün bu türlerden oluşan kaplumbağaların tedavisi gerçekleştirildi. Tespitleri yapmak üzere ilgili personelimiz sürekli kaplumbağaların yumurtlama alanlarında, sahillerde geziyorlar ve kontroller yapıyorlar. Bunun dışında zaman zaman vatandaşlarımızın da tespitleri oluyor. Bu tespitleri bizlere bildiriyorlar. Buradaki maksat koruma altında olan kaplumbağa türlerini uluslararası sözleşmelerle ülkemiz Türkiye'de imza atmak suretiyle taahhüt altına almış durumda. Bu sözleşmelerle türleri kaybolmakta olan kaplumbağaların koruma altında olduğunu hepimiz biliyoruz. Bu türlerin hayatta kalması ve doğada yaşamlarını devam ettirmesine Mersin olarak ve bu merkezden katkı sunuyoruz" ifadelerini kullandı.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Mersin Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title