Haberler

Bartın'da 3 Bin Nüfuslu İlçede 25 Bin Kitaplık Kütüphane

Güncelleme:

Bartın'da 3 bin kişinin yaşadığı Ulus ilçesinde, 25 bin kitabın bulunduğu Kültür ve Sanat Evinden yılda ortalama 19 bin kişi yararlanıyor.

SELİM BOSTANCI - Bartın'da 3 bin kişinin yaşadığı Ulus ilçesinde, 25 bin kitabın bulunduğu Kültür ve Sanat Evi'nden yılda ortalama 19 bin kişi yararlanıyor

Ulus'ta 1988'de belediye binasında faaliyete geçen Halk Kütüphanesi, yöneticilerin başarılı çalışmasıyla bölgedeki vatandaşların yoğun ilgisini çekerek Kültür ve Turizm Bakanlığının 100 bin nüfuslu ilçelere uyguladığı projeden yararlanıp 2004'te yeni binasına taşındı.

İlçe merkezinde 1400 metrekare alanda yapılarak açılan kütüphane, çocuk, gençlik ve yetişkin bölümleri, çok amaçlı salonu ile internet merkezi sayesinde ailelerin ve çocuklarının vakitlerinin büyük bölümünü geçirdiği  Kültür ve Sanat Evine dönüştü.

Otomasyon sistemiyle okuyuculara internet üzerinden bilgi akışının yanı sıra katalog tarama imkanı sağlanan ve ilçede yaşayanların akın ettiği kütüphaneden 2010'da 20 bin 452, 2011'de 21 bin 399, 2012'de 17 bin 483, 2013'te 16 bin 854 kişi faydalandı.

Aileler çocuklarını internetten izleyebiliyor

İnternet sitesi de bulunun Kültür ve Sanat Evinde, 25 bin civarındaki kitabın yanı sıra kadınlar ve genç kızlara özgü güncel dergiler, günlük yerel ve yaygın gazeteler, 15 bilgisayardan oluşan internet salonu ve küçük çocuklar için oyun alanları ilgi görüyor.

Üye olan ailelerin, özel şifreleriyle internet ortamındaki canlı yayın sayesinde çocuklarını görebildikleri kütüphaneyi rahat, geniş ve nezih ortamı nedeniyle öğrenciler, ders çalışmak için de kullanıyor.

"Kütüphanecilik kavramı değişti"

Kütüphane Müdürü İsmail Akman, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kütüphanelerin teknolojik hizmet araçlarını da devreye sokarak modern, kullanışlı, insanların içerisinde vakit geçirmekten mutluluk duydukları mekanlar olması gerektiğini söyledi.

İlçedeki Kültür ve Sanat Evi'nin ülkede örnek kütüphanelerden biri olduğunu ifade eden Akman, "Klasik kütüphanecilik kavramı günümüzde artık değişmiştir. Çocuk, genç, yada kadın olsun bir kütüphaneye geldiğinde son çıkan kitapların yanı sıra kendisine uygun dergi, gazete gibi güncel süreli yayınlara da ulaşabilmeli. Hatta bu materyalleri son derece modern, göze ve ruha hitap eden mekanlar içinde kullanabilmeli" diye konuştu.

"İlçede 1 kişiye 8 kitap düşüyor"

Ülkedeki kütüphanelerin yüzde 90'ınında ilçedeki imkanların bulunmadığına işaret eden Akman, şunları kaydetti:

"Kütüphanemizde 25 bin kitap vardır. Uluslararası Kütüphane Dernekleri ve Kurumları Federasyonu (IFLA) standartlarına göre 3 kişiye 1 kitap düşmesi gerekirken, ilçemizde 1 kişiye 8 kitap düşmektedir. İlçe halkı da bunun farkında ve 7'den 70'e her kesimden insan buradan faydalanmaktadır. Kütüphanemiziden faydalananların tamamı ilçe halkından oluşuyor. Başka bir il veya ilçede bu kütüphane gibi aynı kalitede bir kütüphaneyle karşılaşmaları mümkün değildir. Burası bir Avrupa ülkesindeki kütüphanede bulunması gereken tüm elementleri barındırmaktadır."

Akman, kütüphaneye olan ilgilinin sürdürülebilir olması adına her üye olana çanta, kalem, tişört, anahtarlık ve kupa bardak hediye ettiklerini, yine zaman zaman düzenledikleri kampanyalarla okuyuculara çeyrek altın, plaket ve teşekkür belgesi de verdiklerini kaydetti. - Bartın

Kaynak: AA / Güncel

İsmail Akman Bartın Ulus Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Mourinho Fenerbahçe'ye gelecek mi? Galatasaray en son ne zaman şampiyon oldu, kaç kere şampiyon oldu? Galatasaray kaç şampiyonluğu var? Ligin bitmesine kaç hafta kaldı 2024? Survivor 3. eleme adayı kim oldu? 7Mayıs Survivor potada kimler var? Fenerbahçe başkanlık seçimi ne zaman 2024? 7 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 7 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 7 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! Rasim Ozan Beyaz Futbol'da neden yok, Beyaz TV'den ayrıldı mı? 7 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 7 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 7 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 7 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 7 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! 7 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 7 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title