Haberler

25 Yıldır Aynı Kulede Ormanı Koruyor

BOLU'nun Seben İlçesi'nde orman koruma memuru 69 yaşındaki Ramazan Suna, 25 yıldan bu yana aynı gözetleme kulesinde görev yaparak sorumluluk bölgesindeki alanlarda yangın, ateş yakma, kaçak kesim gibi olumsuz durumları dürbünle saptayıp telsizle bildirerek ormanı koruyor.

BOLU'nun Seben İlçesi'nde orman koruma memuru 69 yaşındaki Ramazan Suna, 25 yıldan bu yana aynı gözetleme kulesinde görev yaparak sorumluluk bölgesindeki alanlarda yangın, ateş yakma, kaçak kesim gibi olumsuz durumları dürbünle saptayıp telsizle bildirerek ormanı koruyor.

Seben'e bağlı Yağma Köyü'nde oturan 2 çocuk babası Ramazan Suna, 1992 yılında Seben Orman İşletme Müdürlüğü'nde orman koruma memuru olarak göreve başladı. Suna, 25 yıldan bu yana Aladağ Bölgesi'ndeki Kızık Köyü yakınlarında bulunan Avdan Gözetleme Kulesi'nde görev yapıyor. Suna, sorumluluk bölgesindeki Keltepe, Karagiriş, Delikli, Köroğlu, Aladağ, Sarıalan ormanlarında yangın, ateş yakma, yıldırım düşmesi, kaçak kesim gibi olumsuz durumlara karşı dürbünle sürekli gözetleme yapıyor. Suna, olumsuz bir durumla karşılaştığında da telsizle durumu bildirip anında müdahale edilmesini sağlayarak ormanı koruyor.

KULE ALTINDAKİ ODADA KALIYOR

Suna, 15-20 günde bir vardiya değişimi yaptığını, bu sürede geceleri kulenin altındaki odada kaldığını söyledi. Ramazan Suna, eskiden bazı zamanlar eşinin de gelip yanında kaldığını, ancak son dönemde hastalığı nedeniyle gelemediğini belirtti. Kulede elinden dürbünü düşürmeyen, yalnızlığını da radyo ile paylaşan Suna, kuledeyken yaşadığı deprem, yaz ayında kar yağması gibi önemli doğa olaylarını da not aldığını söyledi. Suna, şöyle konuştu:

"1992 yılından bu yana Avdan Kulesi'nde gözetleme yapıyorum. Kulenin altındaki odada yaşıyorum. Buradaki ormanları ben gözlüyorum. Alışırsan çok iyi bir meslek. Ama buraların sorumluluğu bende. Yangın mevsimi olunca daha da dikkatli gözetlemek gerekiyor. Yemek yerken acaba bir yer yanıyor mu diye bakıyorum. Sürekli gözlüyorum. Yağmurlu, yıldırım düşme ihtimali olan gecelerde sabaha kadar uyumuyorum. Burada etrafa bakıyorum. Eskişehir dağlarını da görüyorum. Orada bir şey olursa onu da haber veriyorum. Bu zamana kadar ufak tefek yangınların ihbarını verdim. İşimi seviyorum. Ormanı korumak hoşuma gidiyor."

- Bolu

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Aladağ Avdan Seben Bolu Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title