Haberler

24 Kişinin Bağışlanan Organları 60 Kişiye Hayat Verdi

Samsun İl Sağlık Müdürü Yusuf Köksal, Organ ve Doku Nakli Koordinasyon Merkezi sorumluluğunda bulunan 8 ilde bu yılın ilk 6 ayında beyin ölümü gerçekleşen 24 kişiden alınan organların 60 kişiye nakledildiğini söyledi.

Samsun İl Sağlık Müdürü Yusuf Köksal, Organ ve Doku Nakli Koordinasyon Merkezi sorumluluğunda bulunan 8 ilde bu yılın ilk 6 ayında beyin ölümü gerçekleşen 24 kişiden alınan organların 60 kişiye nakledildiğini söyledi.

Samsun İl Sağlık Müdürü Yusuf Köksal, Türkiye'de organ ve doku nakli bekleyen hastaların sayısının her geçen gün biraz daha arttığını dile getirdi. Köksal, Türkiye'de 40 bine yakın kişinin organ ve doku listesinde sırada beklediğini belirterek, "Özellikle bölgemizdeki hastanelerde beyin ölümü haberi geldiği zaman görevlilerimiz yönlendiriyoruz ve aile görüşmesi yapmalarını sağlıyoruz. Tabi bu beyin ölümü gerçekleşen hastalar için yapılan görüşmeler çok zor görüşmeler. İnsanlardan can parelerinin organlarını istiyorsunuz kolay bir iş değil. Beyin ölümü gerçekleşen bir kişinin geriye dönüşü söz konusu değil. Yapılan bağışlarla tedavisi mümkün olmayan hastalıkları siz organ nakli ile tedavi etmiş oluyorsunuz" dedi.

Samsun Organ ve doku Nakli Koordinatörlüğü sorumluluğunda bulunan bölgedeki 8 ilde 2014 yılında 195 beyin ölümü vakası tespit edildiğini bunlardan 43'nün organlarının yakınları tarafından bağışlandığını dile getiren İl Sağlık Müdürü Yusuf Köksal, "2015 yılı içerisinde toplamda ilk altı ayda 94 beyin ölümü vakası belirlendi. Bunlardan 24'ünün organları yakınları tarafından bağışlandı. Bağışlanan organ ve dokulardan 60'ının dağıtımı gerçekleştirildi. Beyin ölümü teşhisine yönelik doktorlarımıza yönelik eğitim çalışmaları yaptık. Organ nakli sayısını artırmak için bölgemizde vatandaşlarımıza yönelik çok sayıda eğitim semineri gerçekleştirdik. Son 1.5 sene içerisinde yaklaşık 50 bin vatandaşımıza organ naklini ve gerekliliğini anlattık. Bu eğitimler bölgemizdeki beyin ölümü tespitini de artırdı. Daha sonra insanların beyin ölümünden sonra organlarını bağışlama oranlarını da artırdı. Biz bu seminerlerin çok fazla faydasını gördük. Yaptığımız çalışmalarda amacımız organ bekleyen hastalarımıza daha fazla organ bulabilmek. Beyin ölümü tespiti sayısını artırabilmek. Beyin ölümlerini organ nakline dönüştürebilmek" diye konuştu.

İnsanların organ bağışına yönelik görüşlerinde olumlu yönde çok büyük değişim ve gelişimlerin olduğunu dile getiren Köksal, "Artık insanlar bizim sağlık kuruluşlarımıza geliyor 'Biz organlarımızı bağışlamak istiyoruz' diyerek ne yapmaları gerektiğini soruyor. Bazen öyle oluyor ki beyin ölümü gerçekleşti dediğimiz zaman insanlar direk 'Biz organlarını bağışlamak istiyoruz' diye kendilerini de bize söyleyebiliyorlar. Bu noktada ilimizde canlıyken organlarını bağışlamaya karar veren ve noktada gönüllü olduğunu belirten 8 bin vatandaşımız var" dedi. - Samsun

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Yusuf Köksal Türkiye Samsun Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title