Haberler

2. OSB'de Başvurular Başladı

Güncelleme:

2. OSB'de Toki tarafından yapılması planlanan fabrikalar için sanayiciden başvurular alınmaya başladı.

İnegöl Mobilya Ağaç İşleri İhtisas Organize Sanayi Bölgesinde inşaatlar yükselmeye devam ederken, bir yandan da fabrikaların Toki tarafından yapılması konusunda çalışmalar sürüyor. Belediye Başkanı Alinur Aktaş ile birlikte basın açıklaması düzenleyen Kaymakam Aziz İnci, fabrikalarını Toki'ye yaptırmak isteyen müteşebbislerin, 31 Ağustos'a kadar projelerini hazırlayıp başvuruda bulunmaları gerektiğini söyledi.

Kaymakamlık binasında düzenlenen basın toplantısında konuşan İlçe Kaymakamı ve İnegöl Mobilya Ağaç İşleri İhtisas Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Aziz İnci, 2012 yılı Mart ayından itibaren, ilçedeki ikinci OSB için girişimde bulunduklarını kaydederken, 2. OSB'deki sanayi yatırımlarının hızlanması, fabrikaların yükselmesi ve istihdama kazandırılması anlamında ise TOKİ'den talepte bulunduklarını belirtti.

Türkiye'de ilk defa OSB'nin inşaatlarını yapmak üzere TOKİ'den talepte bulunulduğunu kaydeden Aziz İnci; TOKİ'nin bu talebi incelediğini ve inşaatlar konusunda yeni bir model üzerinde çalıştıklarını söyledi. "Milletvekilimiz önemli katkıları ile TOKİ'nin bazı uzmanları ilçemize gelerek incelemeler yaptı" diyen İnci; çalışmalar neticesinde TOKİ'den bazı yetkililer ile son bilgileri ve varılan mutabakatı paylaştıklarını aktardı.

TOKİ marifetiyle inşaatların yapabilir noktaya geldiğini söyleyen İnci konuşmasını şu şekilde sürdürdü: "Daha önce 5 yıllık bir ödeme planı öngörüldüğü halde bu süre 6 yıla çıkarılmıştır. Daha önce yüzde 30'luk bir peşin ödeme öngörüldüğü halde, bu şuanda yüzde 15'e getirilmiştir. Yüzde 15'lik peşinat verdikten sonra, inşaatın yer tesliminde yüzde 15 ve 6 yıllık ödeme uygulamasına sanayicilerimizin konuya daha sıcak yaklaştığını gördük. Bunun üzerine de ön protokolü OSB yönetimi olarak imzalayıp gönderdik. Önümüzdeki süreçte bir protokol daha imzalayacağız. Yıllarca sürecek olan inşaat sürecini öne çekmiş olacağız."dedi.

Bir kaç aylık süreç içerisinde inşaatların başlamasının mümkün olduğunu ifade eden İnci: "Protokolle bir çerçeve tayin etmiş oluyoruz. Şu anda yapılacak fabrikaların sayısını taleplere göre belirlemeye çalışacağız. Sanayicilerimize çağrı yapıyoruz. 31 Ağustos 2013 tarihine kadar sanayicilerimizin bize başvurmaları gerekiyor. Biz bu tarihe kadar müteşebbislerin hazırlayacağı projeleri TOKİ'ye iletmek zorundayız. Sanayicimize yardımcı olmak için OSB'de bir büro oluşturduk.

Oluşturduğumuz büro da sanayicilerimize gerekli her türlü desteği sunacağız. 50 bin liralık peşinat söz konusu. Ama bu peşinat proje bedelinden düşülecek. TOKİ'nin zaman zaman indirim kampanyaları var. Müteşebbis isterse daha önceden de borcunu indirimli olarak kapatabilir. Yüzde 20 indirimden istifade edebilirler. TOKİ sanayiciden teminat istemiyor" şeklinde konuştu.

Daha sonra söz alan Belediye Başkanı Alinur Aktaş ise, sürecin bir an evvel ortaya çıkabilmesi için sanayicinin bir an önce kararını vermesi gerektiğini belirtti.

Sanayicilerin öz sermayelerini bozmak istememeleri ve uzun vadeli ödeme yaklaşımlarından dolayı, böyle bir konunun ortaya çıktığını söyleyen Aktaş, Milletvekilimizin de bu çalışmayı Ankara'ya taşıdığını belirtti."Bu çok alışılagelmiş bir çalışma değil" diyen Başkan Aktaş, OSB alanında farklı farklı arazi tipleri ile alakalı bir çalışma yapılacağını, sanayicilerinde TOKİ'nin sunduğu şartlara göre kendi durumlarını değerlendirmesi gerektiğini söyledi.

Müteşebbis tarafından sunulacak projelerin ayrı ayrı hesaplanacağını ve sanayicilerin verdiği projenin ihalesinde rakamın ortaya çıkacağını söyleyen Başkan Aktaş, başvuru bedeli olarak ise 50 bin TL ödeme alınacağını belirtti.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Alinur Aktaş Aziz İnci İnegöl Toki Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title