Haberler

18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi ve Şehitleri Anma Günü

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Aziz şehitlerimizin huzurunda bir kez daha söz veriyoruz."

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Aziz şehitlerimizin huzurunda bir kez daha söz veriyoruz. Tıpkı onlar gibi, bir hilal uğruna ya Rab ne güneşler batıyor. Onun için biz şunu söylüyoruz, tek millet, tek bayrak, tek vatan, tek devlet diyoruz ve bu uğurda mücadelemizi vermeye devam edeceğiz" dedi.

Erdoğan, 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi ve Şehitleri Anma Günü dolayısıyla Ecebat'taki Şehitler Abidesi'nde düzenlenen törende yaptığı konuşmada, Çanakkale Deniz Zaferi'nin tarihteki önemini dile getirdi.

"Çanakkale'nin muzaffer kumandanlarından olan Gazi Mustafa Kemal'in ifadesiyle, uzak diyarlardan Çanakkale'ye gelen ve burada hayatını kaybeden, artık bizim topraklarımızın evladı olan askerlerin de vatanlarına buradan selamlarımı iletiyorum" diyen Erdoğan, Çanakkale Deniz Zaferi'nin, kadim tarih içinde tıpkı Malazgirt Zaferi, İstanbul'un fethi gibi Mohaç, Niğbolu, Çaldıran gibi çok önemli bir dönüm noktasını teşkil ettiğini vurguladı.

Çanakkale Zaferi için bugüne kadar çok şey söylendiğini ve çok şey yazıldığını anımsatan Erdoğan, merhum Mehmet Akif Ersoy'un Çanakkale Destanı'nın bile tek başına buradaki kahramanlığı, fedakarlığı başka söze gerek kalmayacak şekilde, hafızalara kazıdığını söyledi.

Başbakan Erdoğan, önemli bir görev için Hicaz'da bulunan Mehmet Akif Ersoy'un, Çanakkale Savaşı'nın zaferle sonuçlandığı haberini aldıktan sonra

"Çanakkale Destanı" isimli eserini nasıl kaleme aldığını anlattı.

Akif'in, zafer müjdesini aldıktan sonra kendinden geçtiğini ve ağlayarak bu haberi veren Eşref Bey'in boynuna sarıldığını ifade eden Erdoğan, Allah'a bu destanı yazma imkanını bahşetmesi için dua eden şairin, günlerce vecd içinde kimseyle konuşmadan Çanakkale Destanı'nı yazdığını söyledi.

Bir milletin destanını anlatan Çanakkale Destanı'ndan sadece iki dizeninin Çanakkale'yi özetlemeye yettiğini vurgulayan Erdoğan, şunları kaydetti:

"İşte şurada gördüğümüz tablo ve arkasındaki kabristan şehitlikte, Akif adeta onları tanımlıyor. 'Sana dar gelmeyecek makberi kimler kazsın, Gömelim gel seni tarihe desem sığmazsın.' Evet burada yanı başımızda istirahat eden binlerce, on binlerce şehit kendilerine kefen biçilemeyecek kadar aziz, tarihe sığmayacak kadar büyüktürler. Çünkü onlar ölmediler. Onlar diridirler ama biz bilemeyiz. Buradaki aziz şehitler tek bir ırkın, tek bir kavmin, tek bir kabilenin mensupları değil. Onlar büyük bir milletin evlatları, büyük bir milletin mensupları, daha da önemlisi büyük bir milletin mimarlarıdır. Yanı başımızda istirahat eden şehitler, 98 yıl önce 1915'te bizim millet tasavvurumuzu şekillendiren kahramanlardır. Onlar Türkiye'nin her ilinden, her ilçesinden ve köyünden oldukları kadar bugün Balkanlar'da, Ortadoğu'da, Kafkasya'da, Afrika kıtasında bulunan kardeş ülkelerin ve halkların da evlatlarıdır. Ayrıca onlar Avustralya'dan Arjantin'e, İslamabad'dan Saraybosna'ya kadar geniş bir coğrafyadaki kardeşlerinin dualarına mazhar olmuş yiğitlerdir. Çanakkale bizim tek bir millet olma destanımızın abidesidir. Çanakkale bizim 780 bin kilometre kare içinde kardeşliğimizin kanla yazıldığı yerdir."

Buradaki kabristanda Türk, Kürt, Laz, Boşnak, Arnavut ve Gürcü'nün de yattığını anımsatan Erdoğan, "Velhasıl bu değerlere inanmış herkes var" dedi.

-"Şehitlerimizin huzurunda söz veriyoruz"-

Başbakan Erdoğan, Çanakkale'nin, tarihin şanlı bir zafer sayfası olduğu kadar, bugünün ve geleceğin rehberi, ışığı, haritası olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Aziz şehitlerimizin huzurunda bir kez daha söz veriyoruz, tıpkı onlar gibi, bir hilal uğruna ya Rab ne güneşler batıyor. Onun için biz şunu söylüyoruz, tek millet, tek bayrak, tek vatan, tek devlet diyoruz ve bu uğurda mücadelemizi vermeye devam edeceğiz. Onların aziz hatırasına halel getirecek her girişimin karşısında, tıpkı onlar gibi, onların birer evladı olarak göğsümüzü siper edeceğiz. Onların kanlarıyla yazdıkları kardeşliği en güçlü şekilde muhafaza edecek, geleceğe taşıyacağız. Çanakkale şehitlerimizin, onlar gibi nice şehit ve gazilerimizin ruhunu muazzep etmeyecek, onlardan miras olarak devraldığımız emaneti hakkıyla ve layıkıyla geleceğe taşıyacağız.

Çanakkale ruhuyla tek bir millet olarak, kardeş olarak geleceğe emin adımlarla ilerleyeceğimize, Türkiyemizi büyüteceğimize, milletimizi yücelteceğimize dair ahdimizi şehitlerimiz huzurunda yineliyor, Allah onlardan razı olsun diyorum."

Erdoğan, Çanakkale Zaferi'nin, 99. ve 100. yıl etkinliklerinde tekrar buluşmayı umduğunu dile getirerek katılımcılara teşekkür etti.

Muhabir: Ekip

Yayıncı: Ebubekir Gülüm - ÇANAKKALE

Kaynak: AA / Güncel

Mustafa Kemal Atatürk Recep Tayyip Erdoğan Mehmet Akif Ersoy Çanakkale Zaferi Politika Güncel Haberler

title