Haberler

15 Bin Kişi Otele Yürüdü

Otel önündeki ikinci anma etkinliği Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) tarafından gerçekleştirildi.

Otel önündeki ikinci anma etkinliği Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) tarafından gerçekleştirildi. CHP Grup Başkan Vekili Muharrem İnce ile birlikte milletvekilleri, Kamer Genç, Orhan Diren, Tacidar Seyhan, Şevket Köse, Hüseyin Ünsal, Ensar Öğüt, Derviş Günday, Erol Tınastepe, Yaşar Ağyüz, Abdülaziz Yazar, Ali Oksal, Ali Rıza Öztürk, Durdu Özbolat, Mevlüt Aslanoğlu, Engin Altay ve Malik Ecder Özdemir il teşkilatı mensupları ile birlikte ilk olarak kent meydanındaki Atatürk Anıtı'na çelenk sunarak saygı duruşunda bulundu. Sivas Milletvekili Malik Ecder Özdemir, anıt önünde yaptığı açıklamada hükümetin ilk kez bakanlık düzeyinde katılım göstermesini memnuniyetle karşıladıklarını belirtti. Daha sonra milletvekilleri ve yaklaşık 500 kişilik grup sloganlar eşliğinde kol kola girerek Madımak Oteli önüne geldi. Burada otel önüne karanfil bırakılmasından sonra CHP İl Başkanı Bülent Renda Deniz açıklama yaparak olaydan duydukları üzüntüyü dile getirdi, kamulaştırılan binanın müze olması isteğini tekrarladı.

'CUMHURİYET BURADA KURULDU, BURADAYIZ'

Otel önünde konuşan CHP Grup Başkan Vekili Muharrem İnce, Genel Başkanları Kemal Kılıçdaroğlu'nun selamını getirdiğini belirterek, Madımak'tan yükselen ateşin hala yanmaya devam ettiğini söyledi. Atatürk ilkelerine saldırılar devam ettikçe, Cumhuriyetin temel değerleri geriliğe teslim edildikçe bu ateşin sönmeyeceğini belirten İnce, "Cumhuriyetin temeli burada atıldı burada yıkılacak diyen zihniyet aradan geçen 17 yılda daha da güçlendi. Daha fazla palazlandı. Türkiye'nin aydınlık insanları Sivas katliamını unutmamalı ve unutturmamalıdır. Çünkü bizi bu vahşi katliama getiren süreç bizlerin iyi niyetliliği, unutkanlığı ve olaylara iyi bakışıdır. Sivas katliamına giden bu süreç bu gelişmelerin yarattığı iklim ortamında varlık buldu. Çünkü karşımızdakiler sadece Cumhuriyete, laikliğe, demokratik hukuk devletine başkaldıran birer çapulcu değildir. Onlar yatkıları ateşin karşısında cansiperane şekilde kültürel değerlerimizi inancımızı vahşet aracına dönüştüren bir zihniyeti temsil etmektedirler. Türkiye Cumhuriyeti Devleti burada yaşananları unutulması gereken sıradan bir olay olarak değerlendiremez. Bu eylemde hedef sadece ölenler ya da mağdurlar değildir. Yönetilen Cumhuriyetin Kendisidir. Yargının bu eylemi cumhuriyete karşı girişilmiş bir kalkışma olarak değerlendirmesi bunun açık bir tarafıdır. Yargı kararına rağmen devletin tarafsızmış gibi davranması bu eylemin açtığı yarayı büyütecek ve derinleştirecektir. Ankara 1 No'lu DGM'nin Sivas Katliamı ile ilgili gerekçeli kararı şu sözlerle başlıyor. Kutsal kitaplarda bile değil bir insanı bir karıncayı bile yakarak öldürmek en büyük günah sayılmıştır. 35 kişi yanarak ölürken sanıkların vicdanında en ufak bir acıma hissi dahi uyanmamıştır. " dedi.

Yeni bir 2 Temmuz'da Sivas katliamını yaratanları, destekleyenleri, vahşeti gerçekleştirenlere arka çıkanların unutulmamasını isteyen İnce, "Polis tarafından katliam sanığı olup arandığı halde İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nde memur olarak çalışanları biliyoruz. Yurt dışında nerelerde olduklarını bildiği halde devletin korumaya aldığını unutma unutturma. Cem evleri ibadethane değildir diyenlerin kim olduğunu soruyoruz. Cem evlerine cümbüş evi diyenler kim diye soruyoruz. Aleviliği satanizme benzetenler kimler diye soruyoruz." dedi. Sivas'ın 4 Eylül kenti olduğunu vurgulayan Muharrem İnce, "Sivas Kongresi Mustafa Kemal Atatürk'ün ifade ettiği gibi Cumhuriyetin temelini oluşturmaktadır. Sivas'ın kara günlerle anılmasını kabul edemeyiz. Sivas bir aydınlanma ve Cumhuriyet kentidir. Kara olaylara sebebiyet verenler onlara karışanlar yüzünden aydınlık bir ilimiz olan Sivas ve Sivaslılar suçlanamaz. 17 yıl önce bu sokakta 'Cumhuriyetin temeli burada atıldı burada yıkılacak' sloganları atanlara seslenmeye geldik. 'Cumhuriyet burada kuruldu buradayız' demeye geldik. " şeklinde konuştu.

15 BİN KİŞİ MADIMAK'A YÜRÜDÜ

Madımak Oteli önündeki son anma programı ise Alevi-Bektaşi Fedrasyonu, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu, EMEP, TKP, BDP, KESK ile çok sayıda sivil toplum örgütü temsilcilerinden oluşan grup gerçekleştirdi. Etkinliğe BDP Diyarbakır Milletvekili Gültan Kışanak, Tunceli Miletvekili Şerafettin Halis ile bazı sanatçılar da destek verdi. Sabah saatlerinden itibaren Mevlana Mahallesi'ndeki Ethembey Parkı önünde toplanan gruplar 11.00'de yürüyüşe geçti. Açılan döviz ve pankartlar ile "Madımak'ın hesabı sorulacak', 'Madımak müze olacak' şeklinde sloganlar atarak Cumhuriyet Meydanı'na geldi. Burada grupları temsilen 50 kişilik bir heyet meydandaki Atatürk Anıtı önüne giderek çelenk bıraktı. Ardından yaklaşık 15 bin kişilik grup Madımak Oteli'nin bulunduğu Eski Belediye Sokak'a yöneldi. Sloganlar ile otel önüne gelen gruplar arasında bulunan olayda ölenlerin yakınları gözyaşlarına boğuldu. Gruplar otele karanfil fırlattı. Otel önüne getirilen otobüsten hayatını kaybedenlerin isimleri tek tek anons edilirken, toplanan grup 'Burada' diyerek karşılık verdi. Kalabalık grubun büyük bir bölümünün Madımak Oteli'nin müze olması yönünde dövizler taşıdığı görüldü.

YAKINLARI OTELE GİRDİ

1993 yılında yaşanan olayda hayatını kaybeden kişilerin yakınları Madımak Oteli içerisine alındı. Zaman zaman izdiham yaşanırken, ellerinde kaybettikleri yakınlarının fotoğrafları ile lobilere ve üst kattaki odalara çıkan yakınlarının birbirlerine sarılarak ağladıkları görüldü. Madımak Oteli önüne gelen bazı gruplar, otel önünde semah dönerek anma programına katıldı. Otel yanına konuşlandırılan ses sistemine sahip otobüsün üzerinden anma programı ile ilgili konuşmalar yapıldı. İlk olarak Sivas Demokrasi Platformu adına Mustafa Çoban konuştu. Çoban, olayı lanetlediklerini belirterek, "Madımak Oteli utanç müzesi olmalıdır. Devlet nasıl 17 yıl önce 8 saat gözünü ve kulağını kapattıysa burayı da utanç müzesi yapmak zorundadır." dedi. Olaylarda ölenlerin aileleri adına konuşan ve Madımak Oteli'nde hayatını kaybeden Gülsüm Karababa'nın kardeşi Hüseyin Karababa, "Bundan 17 yıl önce burada Alevileri yok etmek istediler, çok ucuz bir numara ile bizi silmek istediler ama başaramadılar. Bundan 17 yıl önce burada 70 kişi ile başlattığımız hareket bugün 100 Bin kişiye ulaştı." dedi.

'TÜRKÜLEREMİZ YAKILDI'

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Fevzi Gümüş, 17 yıl önce Madımak'ta geleceğin de yakıldığını söyledi. Madımak Oteli'ni yakanların 17 yıldır Avrupa'da tatil yaptıklarını ifade eden Gümüş şöyle devam etti:

"Olayın zanlıları nedense bir türlü bulunup yargılanamadı. 17 yıl önce Madımak'ta yaşanan katliam tarihte yaşadığımız diğer katliamlardan farklı değildir. Burada Madımak'ta şiirimiz, türkülerimiz, gençlerimiz yakılmıştır. Katliamdan önce tekbir getirilerek canlarımızın yerlerde sürüklendiğini unutmadık. Madımak'ta yaşananlarla devletin yüzleşmesi gerekmektedir. Bunun anlamı da Madımak Oteli'nin müzeye dönüştürülmesidir. Biz diyoruz ki 17'inci yılında burayı kamulaştırdınız. Ama buranın kamulaştırılması yetmez. Bu topraklarda bu tür bir katliamın bir daha yaşanmaması için buranın müzeye dönüştürülmesi gerekmektedir. Madımak'ın parka, bahçeye kütüphaneye dönüştürülmesi sözleri ile insanlar uyutulmaktadır. Eğer Madımak utanç müzesi olmazsa bugün 100 Bin kişi ile geldik, önümüzdeki yıl 200 bin kişi ile geleceğiz. "

Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu Başkanı Turgut Öger, 17 yıl sonra ilk kez bakan düzeyinde devletin anma programı yapmayı hatırladığını belirterek, "Onlar buraya anmaya kendiliğinden gelmedi. Onları buraya sizler getirdiniz" diyerek kalabalığı işaret etti. Otelin ve yüreklerin yakılmasıyla kalınmadığını ve daha geçen yıla kadar altında bulunan et lokantasında canilerin et yemek için sıraya girdiklerini belirten Öger, Madımakın kamulaştırılmasının yeterli olmadığını, mutlaka buranın utanç müzesi olmasını istediklerini söyledi. Alevi-Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Ali Balkız ise "Madımak müze olana kadar burada olacağız. Her yıl sayımız artarak buraya gelmeye devam edeceğiz." diye konuştu. Gruplar daha sonra geldikleri güzergahı kullanarak olaysız bir şekilde dağıldı.

CUMA HUTBESİNDE UYARI

Bu arada uzun bir aradan sonra anma yıldönümünün olayın yaşandığı 1993'teki gibi Cuma gününe denk gelmesi nedeni ile camilerde de geniş güvenlik önlemleri alındı. Her hangi bir olay yaşanmaması ve grupların karşılaşmaması için polis yakın camilerde güvenlik barikatla rı oluştururken, bu yılki etkinliklerin namaz öncesi bitirilmesi için özen gestirildi. Etkinliklerin bitme saatinde öğlen ezanı okunurken, camilerde güvenlik çemberi altında namaz kılındı. Cuma hutbesinde kent genelindeki camilerde müftülüğün talimatı ile olaylarla ilgili vaz verildi. Yaşanan olayların üzücü olduğu dile getirilirken, kimsenin tahriklere kapılmaması ve provakatörlerin oyunlarına gelmemesi uyarısı yapıldı. Bu arada Emniyet Müdürlüğü etkinliklere katılanların sayısını 8 bin olarak açıkladı.

DHA

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title