Haberler

13 Yaşındaki Aygül Okumak İstiyor

Hakkari'de yaşayan Aygül, imkansızlıktan yüzünden okula gidemediğini belirtti.

Hakkari’nin Yüksekova ilçesi Büyükçiftlik beldesine bağlı Kandilli Mahallesi’nde yaşayan Aygül Soylu, arkadaşlarıyla birlikte imkansızlıklar yüzünden eğitimlerine devam edemediklerini belirterek, "Yolumuz düzgün olsaydı taşımalı eğitim hizmetinden faydalanarak okula giderdim" dedi.

İlçeye 25 kilometre mesafede bulunan Büyükçiftlik beldesi Kandilli Mahallesi’nde yaşayan çocuklar, sadece dördüncü sınıfa kadar eğitim görebiliyor. Oldukça bozuk olan ve kışın 6 ay boyunca kapalı kalan mahalle yolları nedeniyle taşımalı eğitim hizmeti verilemeyen beldede yaşayan birçok kız öğrenci, eğitimine devam edemiyor. 13 yaşında olduğunu ve okula gidemediğini belirten Aygül Soylu, “Burada okul imkanları yok. Yollarımız sürekli kapanıyor. Ben okumak istiyorum. Yolumuz düzgün olsaydı belki taşımalı eğitim hizmetinden faydalanarak okula giderdim. Okula gitmeyi çok istiyorum. Burada birçok genç kız var, okula gidemiyorlar. Eğitim imkanları yok. Ben dördüncü sınıfa kadar okudum. Okuma imkanım olsa okurum” dedi.Kışın çığ tehlikesi nedeniyle 6 ay boyunca yollarının kapalı kaldığını belirten Soylu, “Köyümüzdeki hastalar kışın hastaneye götürülemiyor, öylece kalıyorlar. Bazen ölüyorlar, bazen de iyileşiyorlar” dedi.

SINIFI GEÇMELERİNE RAĞMEN DÖRDÜNCÜ SINIFI TEKRAR OKUYORLAR

Köyde sadece ilkokul olduğu için eğitim öğretimlerine devam edemeyen çocuklar, dördüncü sınıftan sonra beşinci sınıfa devam etmeleri gerekirken sınıfta kalmış gibi tekrar dördüncü sınıfta eğitim görmek zorunda kalıyor. Bu durumda olan öğrencilerden Canan Erdil, “Bu yıl beşinci sınıfa gidecektim ama maddi durumumuz çok kötüydü. O nedenle gidemedim. O nedenle tekrar dördüncü sınıfların içerisinde okuyorum. Okumak istiyorum” dedi.

ÖĞRENCİLERİN KIRTASİYE İHTİYAÇLARINI ÖĞRETMENLERİ KARŞILIYOR

Köydeki ilkokulda öğretmenlik yapan Lokman Erdil ise, köy okulunun iç ve dış donanımının oldukça yetersiz olduğunu belirterek, “Bir okul için ne lazımsa bizim okula lazım. Öğrencilerimizin kırtasiye ihtiyaçlarını genelde ben maaşımdan karşıladım. Okulun tuvaletleri tıkalı, suyu yok. Okulumuzun sıkıntıları gibi köy sakinleri de sıkıntılarla boğuşuyor. Ben de bu köydenim. Annem 40-50 yaşlarında her gün saatlerce dağları yaya aşıp koyun sağmaya gidiyor. Kışın 6 aylık bir süre içerisinde biz Yüksekova’ya gidemiyoruz. Çoğu zaman ilçedeki öğretmen toplantılarına katılmak için bir aşağıdaki köye kadar yürümek zorunda kalıyorum” dedi.

ERKAN ÇAPRAZ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Büyükçiftlik Yüksekova Kandilli Hakkari Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title