Haberler

13. Ağır Ceza'dan Ergenekon Sanıklarının Tahliye Talebine Ret

Güncelleme:

Ergenekon davasında aralarında Veli Küçük, Yalçın Küçük ve Kemal Kerinçsiz'in de bulunduğu 35 kişinin tahliye talebi reddedildi.

Ağır Ceza Mahkemesi, Ergenekon davasında tahliye taleplerini değerlendirdi. Mahkeme heyeti, Veli Küçük, Levent Göktaş, Özkan Kurt, Yalçın Küçük, Kemal Kerinçsiz dahil 35 kişinin tahliye taleplerini reddetti. 13. Ağır Ceza Mahkemesi 'Yetki bizde tahliye yok' derken 21. Ağır Ceza Mahkemesi Ergenekon davası sanıklarından gazeteci Tuncay Özkan, Sedat Peker ve Levent Göktaş için tahliye kararı verdi.

MAHKEME BAŞKANI: ÖYM'LERİN KALDIRILMASI ANAYASAYA AYKIRI

Ergenekon davasına bakan 13. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Hasan Hüseyin Özese, Özel Yetkili Mahkemelerin (ÖYM) TBMM tarafından kaldırılmasının Anayasa'ya aykırı olduğunu açıkladı. Özese, mahkemenin bu konu ile ilgili Anayasa Mahkemesi'ne başvuruda bulunduğunu söyledi.

"MAHKEMENİN KALDIRILMASI GÖREVİ HSYK'NIN"

Mahkeme, "Mahkemelerin kuruluş görevi TBMM'ye verilmişken, kaldırılması görevi HSYK tarafından verilebilir. TBMM'nin mahkemelerin kapatılması şeklindeki yasal düzenlemesi HSYK'ya verilen yetkinin gaspı niteliğindedir" açıklamasında bulundu.

"TEK YETKİLİ BİZİZ"

Ergenekon davasına bakan 13. Ağır Ceza Mahkemesi Heyeti, Silivri'de gazetecilere açıklamalarda bulundu. Yapılan açıklamada mahkemenin Ergenekon davasında tahliye taleplerinin değerlendirilmesi konusunda tek yetkili olduğu belirtildi.

"GEREKÇELİ KARARIN ÖNEMLİ BİR KISMI YAZILMIŞTIR"

Dava hakkında genel bilgilerin verildiği kararda, 20 Ekim 2008' de duruşmaları başlayan Ergenekon Silahlı Terör Örgütü Davası'nın 5 Ağustos 2013' te sona erdiği hatırlatıldı. Kararda, "Mahkememizin kısa kararında ayrıca, bir kısım sanıklar hakkında 125 suçtan beraat, 9 sanık hakkında düşme, 7 sanık hakkında tefrik, 6 sanık hakkında karar verilmesine yer olmadığına karar verilmiştir. Ergenekon Silahlı Terör Örgütü yöneticiliğinden, üyeliğinden ve diğer suçlardan dolayı sanıklara, 05 Ağustos 2013 tarihinde değişik cezalar verilmiştir. Ancak karar kesinleşmemiş olup gerekçeli kararın yazımı devam etmektedir. Gerekçeli kararın önemli bir kısmı yazılmıştır" denildi.

İlgili Haberler

"ÇOK SANIK HAKKINDA AĞIR CEZALAR TAKDİR EDİLMİŞTİR"

Kararda, "Yargılama sonunda, Ergenekon diye bir örgüt olduğu, bu örgütün yapısı, eylemleri ve belgeleri dikkate alındığında mevcut yasalara göre silahlı bir terör örgütü olduğu, bu silahlı terör örgütünün bir derin devlet yani Gladyo /Kontrgerilla yapılanması olduğu ve esas olarak Türk Silahlı Kuvvetleri içinde yasadışı olarak oluşturulup faaliyet gösterdiği, mensupları arasında asker-sivil toplumun her kesim ve statüsünden insanların bulunduğu, bu örgütün toplumda kaos oluşturmaya yeterli nitelik ve nicelik olarak vahamet arz eden miktarda kayıt dışı mühimmata sahip olduğu gibi hususlar mahkememiz tarafından sabit görülmüş, mahkememiz tarafından bu nedenle müebbet hapis dahil bir çok sanık hakkında ağır cezalar takdir edilmiştir" ifadelerine yer verildi.

"ERGENEKON TERÖR ÖRGÜTÜNÜN ÇOK KARIŞIK BİR İLİŞKİLER YUMAĞINA SAHİP OLDUĞU GÖRÜLMÜŞTÜR"

Kararda şu ifadelere yer verildi:
"Yapılan yargılamada, Türkiye'deki derin devletin adı olan Ergenekon Silahlı Terör Örgütünün çok karışık bir ilişkiler yumağına sahip olduğu görülmüştür. Örgütün yargılanan ve mensuplarının cezalandırıldığı belli bir kısmı açığa çıkarılmış ise de, bazı hücrelerine ulaşılamadığı görülmüştür. Yine Ergenekon Terör Örgütü' nün bazı birimleri ve uzantıları hakkında dosya kapsamına göre isabetli yorum yapılabilmesi mümkün olsa da, bunlarla alakalı dosyada hukuki olarak yeterli delile ulaşılamadığı ortadadır. Bu yüzden bunların ayrı bir soruşturma ile ortaya çıkarılmasının mümkün ve gerekli olduğu düşünülmektedir."

TAHLİYE TALEPLERİ REDDEDİLDİ

Karar şu ifadelerle tamamlandı:
"İzah edilen hususlar ve davanın henüz kesinleşmemiş olması dikkate alındığında, mahkememizin 27 Temmuz 2012 tarihli oturumunda tüm tutuklu sanıklar için belirtilen ortak gerekçeler ile birlikte her bir sanık için belirtilen özel gerekçenin (g) bentlerinde ayrıntılı şekilde, Tutuklu sanıkların tutuklamayı gerektirir mevcut somut delillerin gösterildiği ve bu gösterilen gerekçeler doğrultusunda sanıkların suçları sabit görülerek haklarında ağır müeyyideleri gerektiren cezaların tayin edildiği, sanıkların psikolojik harekat, kara propaganda yapmak suretiyle görsel ve yazılı medyayı, milletvekillerini, kamu oyunu, yargılama mercilerini etkileme, yönlendirme ihtimallerinin bulunması, davayı itibarsızlaştırma ve kaçma şüphelerinin bulunması, hükümle birlikte haklarında yakalama kararı çıkarılan bir kısım sanıkların halen yakalanamamış olmaları, daha önce haklarında yakalama kararı çıkartılıp firari durumda bulunan ve dosyamızdan tefrik edilen sanıklarından henüz yakalanamamış olmaları, Sanıkların, halen hükmen tutuklu durumunda olmaları, almış oldukları cezaların miktarları, 19 sanık hakkında müebbet ve ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilmiş olması, daha önceki gerekçelerimizde dikkate alınarak sanıkların tutukluluk hallerinin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi uygulamalarında tutuklama için makul suç şüphesinin dahi yeterli görüldüğünün AİHM içtihatlarında da kabul edildiği, bu nedenlerle atılı suçları işledikleri sabit olan tutuklu sanıklar haklarında daha hafif koruma tedbiri olan adli kontrol tedbiri uygulanmasının yetersiz kalacağı yönündeki 05 Ağustos 2013 tarihli kararımızda herhangi bir değişiklik bulunmadığından ve bu sanıkların AİHM kararlarından ve Yargıtay Genel Ceza Kurulu kararlarından da hükmen tutuklu statüsünde olup bu sürede geçen zamanın tutukluluktan sayılmadığı ve kanunen tutuklu olmadıkları anlaşıldığından, bu konuda kanunen bir karar verilmesi imkanı da bulunmadığından, sanıkların vaki taleplerinin reddine oy birliğiyle karar verildi"

TAHLİYE TALEBİ REDDEDİLEN SANIKLAR ŞÖYLE:
1-Levent Göktaş
2-Mehmet Fikri Karadağ
3-Özkan Kurt
4-Ulaş Özel
5-İsmail Sağır
6-Mehmet Demirtaşyin Öz
7-Hasan Ataman Yıldırım
8-Levent Ersöz
9-Muzaffer Tekin
10-Sedat Peker
11-Boğaç Kaan Murathan
12-Semih Tufan Gülaltay
13-Mustafa Dönmez
14-Veli Küçük
15-Fikret Emek
16-Kemal Kerinçsiz
17-Serdar Öztürk
18-Yalçın Küçük
19-Aykut Metin Şükre
20-Ergün Poyraz
21-İbrahim Şahin
22-Kemal Aydın
23-Doğu Perinçek
24-Mehmet Bedri Gültekin
25-Turhan Özlü,
26-Erkan Önsel,
27-Hikmet Çiçek
28-Mehmet Deniz Yıldırım
29-Hikmet Çiçek
30-Hasan Atilla Uğur
31-Ahmet Tuncay Özkan
32-Durmuş Ali Özoğlu
33-Mehmet Zekeriya Öztürk
34-İsmail Yıldız
35-Oktay Yıldırım

AVUKAT ÜLGEN: KARAR YOK HÜKMÜNDE

13. Ağır Ceza Mahkemesi'nin kararını değerlendiren avukat Cemal Ülgen, ''13. Ağır Ceza Mahkemesi direnişini sürdürüyor. Biz 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ne başvurmadık. Çünkü böyle bir mahkeme yok. 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nin kararları yok hükmündedir. Mahkeme 'Ben yasaya da direneceğim' demek istiyor. İlker Başbuğ konusunda bir karar veremedik, çünkü karar verilmiştir diyor mahkeme'' yorumunda bulundu.

BAŞBUĞ TAHLİYE EDİLMİŞTİ

Tutukluluk süresinin 5 yılla sınırlandırılmasının ardından cezaevlerinden tahliyeler gerçekleştirilmişti. Anayasa Mahkemesi'nin kararının ardından ilk olarak eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ tahliye edilmişti. Daha sonra ise Zirve davasında 5, KCK davasında ise 3 kişi cezaevinden çıkmıştı.

13. Ağır Ceza Mahkemesi'nin 5 yılını dolduran tutukluların tahliye edilebilir yönündeki kararı üzerine geçtiğimiz günlerde tutuklu avukatları müvekkilleri için dilekçe vermişlerdi.

Kaynak: Haberler.Com / Güncel

Kemal Kerinçsiz Levent Göktaş Yalçın Küçük Veli Küçük Güncel Haberler

500

Yorumlar (51)

alpahmetrastan@hotmail.de:

utanmazlar pkklıları serbest bırakmayı iyi biliyorlar ama.

77
16
yanıtYanıtla
ahmetahmet.ozmen@evoratur.com:

kardeş zaten veli küçük ve yalçın küçük ergenekon un pkk kolu bilmiyorsan youtube dan pkk yalçın küçük veya veli küçük yaz görürsün. Benden söylemesi

yanıt0
yanıt0
ozankartanesi42007@hotmail.com:

İYİ OLMUŞ HELE HELE O DOĞRU PERİNÇEK YOKMU YATSIN İÇERDE ÖMÜR BOYU.

11
67
yanıtYanıtla
Mustafaas@yaho.com:

benim gibi düşünmüyorsa ömür boyu zindanda yatsın, çürüsün hatta mümkünse ölsün. Bu mudur yani?

yanıt0
yanıt0
astasd456@hotmail.com:

malatyada kıtır kıtır adam kesenler serbest, hayali örgüt dedikleri, sonra kumpas dedikleri adamlar içeride.. hay sizin adaletinize ben

64
4
yanıtYanıtla
HAKmetgoz@gmail.com:

Hala Malatya diyorlar arkadaş hırsızın hiç mi suçu yok? Seni beni niye kesmiyorlar, Sen biliyor musun o yayın evinde ne oluyordu? Yorum yapayım yeter diyorsun. Kimse kimseye (akıl noksanı değilse) boş yere kurşun sallamaz öldürmez,

yanıt0
yanıt0
mertlover_ser33@hotmail.com:

laz diyoki ula tayyip bazen içeri kendinde girsene??

50
4
yanıtYanıtla
MAHMUTkartanesi42007@hotmail.com:

ULUSAL KANAL VE HALK TV SİZ YAYIN POLİTİKANIZI DEĞİŞTİRMEDİKCE DOĞU PERİNÇEK İÇERDEN ÇIKAMAZ SİZ KİMSİNİZ DE KOSKOCA HÜKÜMETLE UĞRAŞIYORSUNUZ DAHA ÇOK BEKLERSİNİZ DOĞU PERİNÇEK İÇERDEN ÇIKSIN DİYE..!

5
44
yanıtYanıtla
aslan27asalan2792@hotmail.com:

mahmut kardeş sana katılıyorum bu şahıslara en büyük zararı halk tv ulusal tv veriyor

yanıt0
yanıt0
Alialikatkar@yahoo.com:

çıktı

yanıt0
yanıt0
Tüm 51 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title