Haberler

10 Dakikalık Yağış, Silopi'de 2 Minareyi Yıktı

Şırnak'ın Silopi İlçesi'nde, etkili olan 10 dakikalık dolu ve yağmur, yaşamı felç etti.

Şırnak'ın Silopi İlçesi'nde, etkili olan 10 dakikalık dolu ve yağmur, yaşamı felç etti. Başköy ve Köprübaşı Köyü'ndeki 2 minare yıkıldı, 200 bin hektarlık alanda ekili ürünlerin yüzde 90'ında hasar meydana geldi.

Dolu ve yağmurun etkisiyle ilçe merkezi ile birçok köy yolundaki menfez ve köprüler oluşan sel nedeniyle yıkılarak kullanılmaz hale geldi. Başköy ve Köprübaşı Köyü'nde camilerin minareleri yıkıldı. Şırnak Müftüsü Abdullah Kaplan ile Silopi Müftüsü Nurullah Aktaş, minareleri yıkılan Başköy ile Köprübaşı Köyü'nü ziyaret ederek 'Geçmiş olsun' dileğinde bulundu. Camilerdeki hasar ile ilgili yetkililerden bilgi alan Müftü Kaplan, "Olaylarda can kaybının olmaması tek tesellimiz. Allaha şükür ki kimsenin canı yanmadı" dedi.

Başköy'de kılınan ikindi namazından sonra şiddetli dolu yağışının ardından cami minaresinin yıkıldığını anlatan Hüsnü Katılmış, "Babama ait taksi evimizin önündeydi. Evimiz de camiye çok yakın. Olaydan 10 dakika önce kardeşimle babamın aracını yıkıyorduk. Dolu yağmaya başlayınca içeri girdik. Çok geçmeden büyük bir ses duyduk. Önce bomba patladı sandık. Sonra dışarı çıktığımızda minarenin yıkılıdığını gördük. Minarenin yıkılmasından sonra etrafa saçılan büyük taşlar, babamın taksisini evimizin duvarına yapıştırdığını gördük" dedi.

Köprübaşı Köyü'nde içerde öğrencilerin Kuran okuduğu sırada minarenin devrildiği belirtildi. İçeride bulunan öğrenciler, büyük bir gürültüyle birlikte minarenin yıkıldığını ve tavanda çatlakların oluşması nedeniyle korktuklarını anlattı.

İlçe merkezi ve birçok köyde yağışlarla birlikte etkili olan fırtına, bir çok evin çatısını uçurdu. Enerji nakil hatlarının da hasar gördüğü Silopi'de buğday, arpa, mercimek ve pamuk tarlalarında yüzde 90'a varan hasar meydana geldi. 1 yıllık emeklerinin 10 dakikada yok olduğunu belirten Ortaköy Köyü'nde çiftçi Onaç, "Geçimimizi sadece tarım yaparak sağlıyoruz. 1 yıllık emeğimiz 10 dakika içerisinde yok olup gitti. Çaresiz kaldık. Ektiğimiz pamuk yaklaşık 4 parmak kadar yükselmişti, gördüğünüz gibi hiçbir şey kalmamış, yerle bir olmuş. Sadece bizim 2 bin dönüm ekili arazimiz vardı. Köylülerinki ile birlikte yaklaşık 12 bin dönüm araziydi. Buğday ve arpa başaklarında da birşey kalmamış. Dolu yağışı, biçerdöver gibi ekili alanları kasıp kavurmuş, biçmiş, hiç bir şey bırakmamış. Sadece benim zararım yaklaşık 1 milyon lira. Ne devlete, ne esnafa, nede kimseye verecek bir kuruş param kalamadı" dedi.

Silopi Kaymakamı Bünyamin Yıldız ile İlçe Tarım Müdürü Mustafa Osmanoğlu da akşam köy muhtarlarıyla birer görüşme yaptı. Etkili dolu sonucunda Silopi ilçe merkezi, belde ve köylerinde ilk belirlemelere göre yaklaşık 200 bin hektar arazinin zarar gördüğünü açıklayarak, hasar tespit komisyonunun en kısa sürede çalışmalara başlayacağını söyledi. - Şırnak / Silopi

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title