Haberler

Gümüşhane'de Kamu Personeline İşaret Dili Öğretiliyor

Gümüşhane’de kamu kurumlarında çalışan personele işaret dili öğretiliyor.

Gümüşhane'de kamu kurumlarında çalışan personele işaret dili öğretiliyor. Belediye Başkanlığı ile Türkiye İşitme Engelliler Milli Federasyonu ortaklığında 15 gün sürecek eğitim Türkiye'de bir ilk olma özelliği taşıyor.

Gümüşhane'de yaşayan işitme engellilerin federasyona ulaşarak eğitim talebi iletmelerinin ardından Gümüşhane Belediye Başkanlığı ile yapılan görüşmelerle başlatılan eğitime ildeki kamu kurum ve kuruluşlarından 37 kamu personeli katılıyor.

Türkiye İşitme Engelliler Milli Federasyonu Başkan Yardımcısı Ali Ulutaş tarafından verilen ve 15 gün sürecek olan eğitimlere katılan Belediye Başkanı Ercan Çimen, işitme engellilerin dernek taleplerine de Belediye binasından yer vereceği ve ilk üyeleri olacağı sözünü vererek destek çıktı.

Belediye hizmet binasında bulunan salonda gerçekleştirilen eğitimde kursiyerlerle birlikte işaret dili dersi alan Başkan Çimen, herkesin birer engelli adayı olduğunu belirterek, Gümüşhane'yi engelsiz hale getirmek çeşitli çalışmalar yaptıklarını ve şehrin her noktasındaki engelleri kaldırmak istediklerini söyledi.

"ŞEHRİMİZİN HER NOKTASINDA ENGELLERİ ORTADAN KALDIRMAK İSTİYORUZ"

Gümüşhane'de engelsiz hiçbir cami olmadığını belirten Başkan Çimen, yapılacak yeni projelerin hepsinin engelsiz olacağını vurguladı. Başkan Çimen, "Gümüşhane Belediyesinde Türkiye'de ilk defa engelsiz eğitimi Belediye olarak vermekten dolayı mutluyuz. Herkes gibi bende bir engelli adayıyım. Proje Türkiye'de iki ilimizde uygulanıyor. İlkinin Gümüşhane'de uygulanması da ayrıca sevindirici. Gümüşhane'de tüm kamu kuruluşları ve şehrimizin her noktasında engelleri ortadan kaldırmak istiyoruz. O nedenle değerli yöneticimiz her kurumdan gelen temsilcilere işaret diliyle ilgili eğitim veriyor. Arkadaşlarımız da zevkle bu dersleri takip ediyor. 15 gün boyunca eğitimimiz sürecek. Önümüzdeki hafta Cuma günü de sertifika alacaklar. Her insan, her an engelli olabilir. Şuanda çok sağlam görünüyoruz ama hepimiz engelli adayıyız. Bir birey olarak buna hazır olmamız lazım." dedi.

Gümüşhane'de işitme engelliler için bir dernek olmadığının kendisine iletildiğini belirten Çimen, Belediye binasından kurulacak dernek için bir yer verilmesi talimatını verdiğini ve dernek kurulduğunda da ilk üyesinin kendisi olacağını kaydetti.

Başkan Çimen, konuşmasının sonunda işaret diliyle "sizi seviyorum" işareti yaptı.

"ARTIK GÜMÜŞHANELİ İŞİTME ENGELLİLER ÇEVRE İLLERE GİTMEYECEK"

Türkiye İşitme Engelliler Milli Federasyonu Başkan Yardımcısı Ali Ulutaş ise Gümüşhane Belediyesi ile ortak bir çalışmaya imza attıklarını, Türkiye'de 3 milyonu aşkın işitme engelli bulunduğunu belirterek, "Gümüşhane'de bir işitme engelliler derneğimizin olmadığını iletti bize burada yaşayan arkadaşlarımız. Kamu kurumlarında ve diğer alanlarda iletişimden kaynaklanan problemlerin burada had safhada olduğunu ilettiler bize. Bizde Gümüşhane Belediye Başkanımız Ercan Çimen'e bu konuyu ilettik. Çok duyarlı bir şekilde hemen bize evet dedi. Hatta bu eğitimlerden sonra hemen bir dernek kurulması için başkanımız çalışmaları başlattı. Derneğin belediye binası içerisinde bir yeri olacak ve işitme engelli arkadaşlarımız çok mutlu bu durumdan. Trabzon'a veya diğer yakın illere gitmek zorunda kalmayacaklar. Burada kendi dernekleri olacak, İŞKUR, AB ve Belediye ile ortak projeleri hayata geçirecekler." dedi.

"VÜCUT DİLİ ÇOK GÜZELMİŞ, YENİ BİR DİL ÖĞRENDİM"

Kursiyerlerden Semanur Şahin de böyle bir kursun Gümüşhane'ye kadar gelmesi ve Gümüşhane'nin de bu konuda Türkiye'de bir ilk olmasının kendilerini ayrıca mutlu ettiğini belirterek, "Öncelikle sertifika alırız diye düşündüm ama daha sonra çok ciddi, düzenli ve herkesin uyum içerisinde olduğunu görünce eğitime devam etmeye karar verdim. Hareket etmek çok kolay gibi ama vücut dili çok güzelmiş. Çok büyük bir iş. Yeni bir dil öğrendim. İnşallah geliştirmeyi düşünüyorum. Kendim ve kursiyer arkadaşlarım adına hepsine teşekkür ediyoruz. Engelli arkadaşlarımız kurumlarımıza geldiğinde artık mağdur olmayacaklar. Diğer vatandaşlarımıza nasıl hizmet veriyorsak, işitme engelli arkadaşlarımıza da aynı şekilde yardımcı olacağız ve onlarla anlaşacağız." diye konuştu.

"GÜMÜŞHANE'DE BİR İLK OLDU"

Kendisiyle işaret diliyle röportaj yapılan Nurettin Köksal ise bugüne kadar Gümüşhane'de hiçbir eğitim yapılmadığını belirterek, Gümüşhane'de yaşayan işitme engellilerin bu uygulama nedeniyle çok sevinçli olduğunu söyledi. Köksal, "Bizim ana dilimiz işaret dili. Özellikle kamu kurumlarında çok büyük sıkıntı yaşıyorduk. Bundan sonra inşallah işitme engelli toplumunu Gümüşhaneliler tanıdı, hayatımız artık kolaylaşacak. İl genelindeki tüm arkadaşlarımız yeni kuracağımız derneğimize çağıracağız. Burada hep beraber çalışmalarımızı yürüteceğiz." dedi.

"GÜMÜŞHANE'DE 100'E YAKIN İŞİTME ENGELLİ VAR"

Gümüşhane'de işitme engelli sayısıyla ilgili de cevap veren Köksal, şöyle konuştu: "Gümüşhane'den işitme engelli çok sayıda arkadaşımız gitti. İlçelerle beraber okuma yazma bilmeyen ve evinden hiç çıkmayan işitme engelli arkadaşlarımız da var. Onlarla beraber 100'e yakın bir sayımız var Gümüşhane'de. Derneğimiz kurulduktan sonra hepsini çağıracağız. Gümüşhane sokaklarında artık işaret diliyle konuşan işitme engellilerimiz olacak. Bu konuda çok mutluyuz." - GÜMÜŞHANE

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Ercan Çimen Ali Ulutaş Gümüşhane Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title